Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką(...)temp. 28-29°C) 11 g zakwas żytni (nawodnienie 150%) 40 g mąki pszennej typ 650, 750 18 g wody 1 g soli 2,5 g cebuli Ciasto cały zaczyn 455 g mąki pszennej typ 650, 750 275 g wody (50°C) 7,5 g drożdży prasowanych 6,5-9 g soli (w zależności od upodobań) Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebPowiedzcie sami – czy jesień nie jest najlepszą porą na nadrobienie zaległości w książkach i serialach, z kubkiem ulubionej herbaty i kuchnią pachnącą cynamonem? Najchętniej to teraz piekłabym szarlotki, ciasta z ulubioną kruszonką. A na śniadanie obowiązkowo owsianka. Mając więcej czasu na weekend chciałam spróbować cynamonowej owsianki na deser. Połączyłam z orzechami włoskimi, gruszką i podałam w słoiczku z jogurtem(...)przespacerować się z aparatem. Mamy jedno z ulubionych miejsc (chyba najlepsze), gdzie można usiąść nad klifami, obserwować rzekę, las naprzeciwko i domy wznoszące się nad skałami. Lepszego sposobu na niedzielę chyba nie mam :) Składniki na 2 porcje 1 gruszka 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka orzechy włoskie 1 mały jogurt naturalny Sposób przygotowania
Pink Envelopekuszą swoimi rumieńcami i nie sposób się im oprzeć ;) W przepisie wykorzystuję proporcje z bloga Pani Kowalskiej . Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane i rozgniecione ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko Dodatki bułka tarta(...)półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie połówki moreli i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można
Weekendy w domu i ogrodziebiszkoptów okrągłych 200 ml zaparzonej kawy 3 łyżki wódki lub wiśniówki masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie(...)być nierówna, bo i tak ją pokruszymy) masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 ciepłej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dzielimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą. masa kukułkowa: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukierki kukułki. Budyń rozrabiamy w wodzie,wlewamy do gotującego się mleka z dokładnie rozpuszczonymi
Bon appetit mon amieniedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli za stołem i delektowali się tradycyjnymi duńskimi przysmakami. Był więc gløgg , czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite(...)więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver , czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry . Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminiona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna" , a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach. W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim(...)mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka. Dzis niektore z tych dan robie
Przysmaki KarolkiI znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam
W kuchni Karmel-itkimaja do 30 czerwca – w każdą sobotę o godz. 10:00 i 14:00 – w okresie od 1 lipca do 31 sierpnia – w każdy wtorek, czwartek, sobotę i niedzielę o godz.10:00 i 14:00 – w okresie od 1 września do 29 września – w każdy czwartek i sobotę o godz. 10:00 i 14:00. Dodatkowo(...)gdzie można zaopatrzyć się jedzenie i coś do picia. My akurat zamówiliśmy pierwszą tego dnia kawę oraz herbatę dla Mai, a także chleb ze smalcem, smażony chleb litewski i ciasto marcinkowe (to nie tradycyjny podlaski Marcinek!). Bez problemu kupicie tu piwo, kwas chlebowy, a nawet coś mocniejszego. W sklepiku są też litewskie produkty i kiełbasa na ognisko. Jak widać
Pasja Smakuwiększość osób zna bloga Pani Joli i jej smaczne przepisy. Tym razem dołączają do niej córka Sylwia i syn Grzegorz. Syn lubi bardziej zdecydowane i orientalne smaki i takimi dzieli się z nami w książce. Córka proponuje nam pyszne słodkości, a Pani Jola pyszne, proste, domowe dania. Dlatego też książka podzielona jest na trzy części, bo każde z osobna przygotowało(...)innych propozycji :-) Po pani Joli przychodzi czas na kuchnię Grzegorza, który swoje propozycje zaczyna od idealnego steku z sosem, czy szarpaną wieprzowiną na cydrze, są też banany w cieście czy drink w starym stylu. Jest bardziej po męsku, więcej mięs, więc Panowie z takich propozycji będą zadowoleni :-) Ostatnia jest Pani Sylwia ze swoimi słodkościami i tutaj powiem
kruche babeczkiukoronowanie tej całorocznej miłości :) Dlatego bardzo lubię ten dzień. Dla mnie to podwójne święto, ponieważ to także urodziny mojej kochanej siostry:) Niestety, nie będziemy w tym dniu razem, bo dzieli nas za duża odległość, ale sercem i myślami, zawsze jesteśmy blisko. No dobrze, koniec tej prywaty bo zaraz się popłaczę i nic nie napiszę :) Tak więc, nie mogłam się(...)żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc
Agusiowe smakołykilekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem(...)przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. nasączenie: 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody (u mnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kawę, słodzimy i mieszamy. Poncz dzielimy na dwie równe części. masa straciatella: 500 ml śmietanki kremówki 30% 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 90 g mlecznej czekolada 45 g czekolady gorzkiej Obie czekolady ścieramy na tarce
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy(...)przebrane maliny - wkładam dość ciasno. Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania gęstego ulepka. Ulepkiem zalewamy maliny - powstały ulepek dzielimy na 3 równe porcje. Następnie uzupełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy słoiki. Słoiki zagotowujemy przez około 15 minut na niewielkim ogniu we wrzącej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichwila i czas, by zrobić coś, o czym marzy się od dawna. Tak właśnie było z ziemniakami, Lo i mantou , które gotowałyśmy razem w pierwszą marcową i słoneczną niedzielę. Wszystko do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana(...)wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou . Tak, macie rację - są bardzo podobne do naszych klusek
KUCHARNIAszczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350 g maki chlebowej(...)wyrosniecia na cala nocnastepnego dnia odmierzyc wszystkie skladniki i przygotowany zakwas ,umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,jednolite ciastoforemke wysmarowac oliwa i wysypac otrebami pszennymi,wylozyc ciasto chlebowe.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecianagrzac piekarnik do 230°Cwyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być! I obiecałam mojemu mężowi, że to napiszę... Gofry ze zdjęcia to jego debiutanckie dzieło. Doskonałe wizualnie, w smaku i w strukturze! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też(...)delikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze
Di gotujejaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron. Farsz : Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli (Ja użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut(...)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu na produkty marki #myAmbition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ
Słodki Zakątekwiększą przyjemnością wyciskało z moją pomocą wzór na swojej babeczce, co do reszty dekoracji klasa nie postawiła złudzeń. Uczeń przerósł mistrza i każda z babeczek zmieniła się w swoiste dzieło sztuki. Kolejnym punktem programu była zdrowa woda smakowa. Tu wykorzystaliśmy wodę Jurajska. Jest ona wydobywana z głębokości 115 m ze złoża głębinowego Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Należy do wód średniozmineralizowanych(...)środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów. Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci miało swój wkład w wygląd sprawiło, że to był
Malinowe PocałunkiWczorajsza niedziela upłynęła pod wersami piosenki Kory "leniwa niedziela, upalna niedziela". W chwili jednej, naszło mnie coś na słodkie, ale nie za słodkie...takie... ach zobaczcie co z tego wyszło. Przepis jest w 100% autorski, co do doboru składników, ich proporcji, długości pieczenia. Wyszło pysznie, połowa zniknęła w momencie...aż nam języki poparzyło. Czego użyłem: -100 gram(...)żelu; opcjonalnie konfitura wiśniowa -kilka kropel oleju rzepakowego Cukier zagniatamy z masłem, dodajemy połowę mąki, dodajemy jajko. Zagniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodajemy mąki do momentu, aż ciasto się połączy i nie będzie się przyklejało do palców. Tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, ciasto dzielimy na pół. Wkładamy
BaRepaswycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki(...)mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Gofrownicę porządnie rozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję ciasta i piec wg wskazówek producenta (ok 4-5 minut). Upieczone gofry studzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, cynamonowym jogurtem lub musem z jabłek. Smacznego
CookYourself