ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:457/616)

Szarlotka kajmakowa 275

ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości(...)kolor (nie mieszamy). Wsypujemy orzechy i mieszamy aż wszystkie orzechy zostaną obtoczone karmelem. Orzechy odkładamy na talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą

Kuchenne Wariacje
Tajskie placuszki kokosowe 184

kuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku tajskich przepisów.  Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam! Składniki : szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ryżowej (zastąpiłam ją mąką(...)dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 349

przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy serek, dodajemy ubitą śmietanę, chwilkę miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy (dosłownie tylko do połączenia się składników). Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim biszkopt, na każdym krążku z masą układamy pokrojone truskawki. Wierzch również dekorujemy truskawkami

Domowy Smak Jedzenia
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 171

bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki 90 g masła 1 jajko  szczypta soli Masa: 2 jajka 200 ml śmietany 18% duża(...)dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
Warsztaty z Kurtem Schellerem 109

Warszawy przyjechałam na warsztaty z Kurtem Schellerem, a tematem była kuchnia bałkańska, szczególnie kuchnia serbska. Zrobiłam sobie długi weekend, w piątek rano przyjazd, spacer po mieście, w niedzielę rano wyjazd. Warsztaty organizowane były 28 października, w sobotę, w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. Muszę przyznać, że moje wyjazdy do Warszawy, na przeróżne warsztaty kulinarne trwają od 2007 roku. Na warsztatach każdy gotował(...)grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa. Stanowiska pracy w pełni wyposażone w niezbędny do gotowania sprzęt. Chef wydał polecenie, sprawdzam, czy ryż jest odpowiednio doprawiony

Moja smaczna kuchnia
Klasyczne ciasteczka owsiane 174

wszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można było lepić z niej kulki. Na blasze układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kule i spłaszczamy je na ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min. Gotowe. Najlepiej studzić je na kratce i dopiero całkowicie ostygnięte(...)przechowywać kilka dni w słoiku lub puszce. Może dałoby radę dłużej, ale wątpię, żeby tyle przetrwały. Z podanych składników wyszło mi 26 sporych ciasteczek. Niestety niewiele już zostało. Miłej niedzieli i smacznego

Ratunku obiad
Szarlotka sypana 140

Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki Składniki suche: szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe: 2 kg jabłek cynamon 150 g masła Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i dzielimy na trzy części. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Ciasto Oreo - Nowy Smak 60

Wszyscy robią ciasto oreo ale wersje standardową, ja stwierdziłam że muszę coś pokombinować. I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie. Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ: 30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany(...)115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. 3. Żelatynę zalewamy mlekiem

Dziś Ja gotuje
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 124

danie kompletne kalmary chrupiące w cieście ryżowym z pikantnym aioli (23 zł). Za dobre kalmary dam się pokroić! Te serwowane tutaj są obłędne; chrupiące, w cienkim pancerzyku z ciasta i pysznym sosem Po tych wszystkich pysznych daniach ledwo już siedzimy przy stole, a przecież czas na deser. Z powodu braku miejsca w żołądkach wybieramy tylko mango sticky rise(...)czym wybierać! Too Thai Warszawa, ul. Wilcza 46 (wejście od ul. Poznańskiej) Tel. 500 420 386 https://www.toothai.pl/ Otwarte: poniedziałek-czwartek 12.00- 24.00 piątek-sobota  12.00-3.00 niedziela

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 115

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar . Idealne połączenie smaków. Składniki: Ciasto kakaowe: 25 dkg margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao 4 żółtka 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 15 dkg cukru 15 dkg kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 3 jajka 5 łyżek(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy. 2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy). 3. Pieczemy około 30-40 minut w temp

Kuchnia u Bietki
Gnocchi 147

Muszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki

Ania i Marcin gotują
Chleb żytni razowy 160

Dzisiaj dzielę się z w Wami kolejnym przepisem na zdrowy chleb na zakwasie. W tym przepisie zakwaszana jest większa część mąki żytniej. Zapewni to lepszy efekt, bo mąka żytnia razowa jest ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki(...)wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki

Moja Galeria Smaku
Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25848

Jest piątek a więc w końcu mamy weekend!   Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać

IzaGotuje
Placuszki dyniowe 166

Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam placuszki na śniadanie.  Dzieciaki i nie tylko one już bardzo się stęskniły za takimi śniadaniami.  Dlatego w ubiegłą niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków.  Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka.   Wystarczyła tylko dla 3 osób.  Przepis pochodzi(...)puree dyniowego 2 łyżki oleju 1 jajko   Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię.  Nakładać po sporej łyżce ciasta  i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron.  Podawać ciepłe z miodem, syropem

Sto kolorów kuchni