ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:462/616)

Warzywne babeczki 122

Warzywne babeczki to danie zarówno na podwieczorek, jak i zdrową kolację. Babeczki są pełne warzyw, więc dostarczamy do organizmu sporą ilość potrzebnych witamin. Samo przygotowanie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ 325

Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady

Przepisy Aleksandry
PĄCZKI BABCI FELICJI 434

W mojej rodzinie królową pączków jest Babcia Felicja. Jej pączki zachwycają każdego, kto ich spróbuje. Babcia najczęściej przygotowywała je z domowymi powidłami śliwkowymi lub dżemem różanym

Przepisy Aleksandry
ZIELONE DESERKI Z WINOGRONAMI 282

W Trójmieście upały są ogromne i cieszy bliskość morza. Zielone deserki zrobiłam na ostatnie rodzinne spotkanie i muszę powiedzieć, że podane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki

Przepisy Aleksandry
Kremowe risotto z kurczakiem i brokułem 203

wchłonie całą wodę i zrobi się miękki *** *** W międzyczasie, kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na łyżce oleju ciągle mieszając aż się zrumieni *** *** Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, do miękkości – uważając aby się nie rozgotował *** *** Ryż łączymy z ugorowanym brokułem oraz usmażonym kurczakiem. W razie potrzeby doprawiamy danie(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowe risotto z kurczakiem i brokułem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Reaktywacja...... 141

szósty mamą, ale tez zostałam babcią.... - fantastyczne uczucie :)))) Jedna rzecz pozostała niezmienna ... miłość do "garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!!                      Pszenny chleb na pszennym zakwasie                          - delikatnie puszyście(...)Nastawić program na zagniatanie i wyrastanie około 1,5 h . Jeśli nie posiadacie takowego sprzętu, wystarczą  ręce lub mikser który w wyposażeniu ma hak.  Dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste - nie twarde- może być lekko lepiące.  Odkładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i dajemy mu odpocząć 30 minut w ciepłym miejscu. Po 30 minutach ciasto musimy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
MLECZNE BUŁECZKI 101

jest coś lepszego niż cieplutkie , puszyste i chrupiące bułeczki na śniadanie ?  " Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... "  -  Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej  75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant  150 ml letniego mleka 150 ml wody  1 duże(...)zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy wodę ,  mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy  ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe

Marcepanowa kuchnia
ZROLOWANA PIZZA Z MOZZARELLĄ, SZPINAKIEM I SALAMI 333

dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły myśli, jak inaczej mogę zrobić pizzę. Pomysł przyszedł, kiedy byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie(...)kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Korzenne sucharki świąteczne 190

ciasteczka, które można przechowywać w metalowym pudełku przez długi okres czasu… Ciasteczka , biscotti , sucharki zawsze mam pod rąką dla niespodziewanych adwentowych gości…Tak kochani, dzisiaj pierwsza adwentowa niedziela i początek świątecznych wypieków na codojedzenia. Gotowi? No to startujemy! Korzenne sucharki świąteczne Składniki: około 40 sucharków 3 jajka 3 żółtka 350 g cukru 400 g pszennej mąki(...)180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem

codojedzenia
Chleb toskański 140

dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja (lub doświadczenie, bo przecież chleb piekę prawie co niedziela od wielu lat) podpowiadała mi, że coś jest "nie halo", nie chciałam jej słuchać i wyszedł chleb-brzydal. Tak pokracznego w życiu nie upiekłam ;) A brak mu urody(...)właśnie o to chodzi) 1 czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak polubić gotowanie 182

obejrzeć film niż samodzielnie gotować. Dla osób gotujących regularnie, warto w niedzielę wieczorem, zaplanować menu na cały tydzień i wybrać się na zakupy tylko 2 razy w tygodniu. Pozwala to oszczędzić czas i pieniądze, bo mniej rzeczy się marnuje. 3. Miej wszystko pod ręką Zakupy zrobione, więc do dzieła! Zanim jednak to nastąpi przygotuj wszystkie produkty, które będą Ci potrzebne(...)gotowania woda się redukuje i dopiero w gotowym daniu masz odpowiednie proporcje. Bądź nieustraszona! 5. Bądź dumna ze swojego dzieła Wszystko gotowe? Udało się? Pewnie, że się udało. To jednak nie koniec. Wyjmij ładny talerz, nakryj stół, postaw swoje dzieło na środku. Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz otworzyć butelkę wina lub nalać wody

W kuchni wieczorem
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 154

kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut.  Wyjąć z piekarnika, przestudzić 10 minut. Pokroić ukośnie w 1centymetrowe(...)przedsmaku świątecznych prezentów. Powiem więcej - Duńczycy ewoluowali na wyższy poziom, bo dzieci dostają drobne prezenty codziennie od pierwszego grudnia aż do Wigilii, a dorośli obdarowują się drobiazgami w każdą niedzielę adwentową. Miła tradycja, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieguski domowej roboty 76

Cześć! Bujałam dość długo w obłokach. Powrót do rzeczywistości był powolny. Wciąż jestem jeszcze gdzieś tam wysoko i daleko. Jednak nie mogłam przestać pisać. Moje serce

Pieprzyć z Fantazją
SŁONECZNIKOWY TORT BECZKA 191

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Po wychłodzeniu tortu, boki(...)śmietankę. Jeżeli przygotowałaś/eś tort z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Restauracja Repubblica Italiana, Warszawa ul. Francuska 44 181

trochę je upstrzono i trochę zabito. A szkoda. Przejdźmy do pizzy. Moje testowanie diavoli (to moja ulubiona pizza) zaczęło się całkiem smacznie. Ale… im dalej pizza stygła tym ciasto stawało się mniej możliwe do krojenia. Przyznam że pierwszy raz się z tym spotkałam, trochę popsuło mi to smakowanie tego całkiem dobrego w smaku dania.   MOJA OPINIA Nasze wrażenia(...)PRAKTYCZNE: RISTORANTE REPUBBLICA ITALIANA Francuska 44 05-077 Warszawa poniedziałek-czwartek: 12:oo – 23:oo piątek: 12:oo – 24:oo sobota: 12:oo – 24:oo niedziela: 12:oo – 23:oo Strona www: http://www.repubblicaitaliana.pl/ Artykuł Restauracja Repubblica Italiana, Warszawa ul. Francuska 44 pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl