ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:471/616)

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI I SERKOWYM LUKREM 190

Co powiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów. Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do kawy

Przepisy Aleksandry
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 129

dość sporo (ok. 40 sztuk) większość zapakowałam mężowi, by poczęstował znajomych w pracy. Rozeszły się jak świeże bułeczki i każdy pytał o jeszcze. Padły nawet zamówienia na kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru(...)krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki

Made By Mom And Son
Bułeczki sezamowe z ziołami 137

ziołami. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, ale również jako świeże pieczywo na niedzielę, czy inny dzień wolny. Przepis jest na tyle elastyczny, że każdy łatwo dopasuje je do własnego gustu, dobierając odpowiednie zioła, ale o tym za chwilkę. Więc do dzieła. Przepis Składniki: 400g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 200g tłustego twarożku pęczek ziół(...)serek do serników, ale można dodać zwykły twarożek. Zioła opłukać, drobno posiekać i dodać do miski razem z sezamem. Całość wyrobić na gładką masę, stopniowo dodając mleko. Z gotowego ciasta formujemy wałek o średnicy 8 cm i kroimy na 10-12 części. Ciasto się troszkę klei, więc trzeba oprószyć ręce mąką i uformować okrągłe bułeczki. Na każdej z nich

KasiaiKrzysiu.pl
Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 111

stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na  około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi(...)praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu. 6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym. Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Przed Państwem pierogi

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety serowo-ziemniaczane z bazylią i kminkiem 103

pieca. Do krokietów zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej. Były one więc bezglutenowe i tym samym lżejsze. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na krokiety z ziemniaków i sera białego. 50 dkg ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie(...)ziemniaków. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki, formować z nich podłużne wałki, które następnie delikatnie spłaszczać w dłoniach. Jeśli dłonie nam się kleją, delikatnie posypać ciasto od czasu

mecooks
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 186

całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia(...)wszelkich wyrobów domowych zapraszam do dołączenia do grupy Wędzenie z pasją . Otrzymacie tam zastrzyk dużej i fachowej wiedzy przydatnej do przygotowania wspaniałych wyrobów domowym sposobem. Pasja, doświadczenie i dzielenie się pomysłami przez grupowiczów to atuty, które sprawią, że Wasze wyroby staną się wreszcie doskonałe. Oprócz tego – konkursy, rabaty do sklepu Swojski Wyrób … i nie tylko. Zapraszam i gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 151

intensywne myślenie o jedzeniu, przepisach i zdrowiu... Teraz sprawa ma się inaczej. Gotuję dla siebie i rodziny. Jeśli przypadkiem uda mi się stworzyć pyszne i piękne danie, pstrykam fotkę, dzielę się nią i przepisem tu z Wami.  Oj, rozpisałam się może nie na temat. Bo o samej tarcie nie ma co dużo pisać. Wystarczą dwa słowa: jest pyszna!!!❤ Składniki(...)soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Puree z dyni

Jeść, by żyć w zdrowiu
TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM 197

Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis". Dodatkowym walorem jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :) I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. Kasi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego(...)mikserem z żółtkami i  cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy

Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 160

się dzieje, ale stopniowo mi się to udaje. Gdy zaczynałem, blog traktowałem raczej jako chwilową zabawę i odskocznię od codzienności. Jasne, przy tym wszystkim przyświecał mi cel dzielenia się tym z innymi i tworzenia coraz to lepszych i ciekawszych treści, ale nie myślałem, że stanie się to na tyle istotną częścią mojego życia, że częściowo nim zawładnie. Jednak cieszy mnie(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje

Food Square
Półkule marcepanowe 66

Czy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki

Słodki sentyment
Tort ptysiowy z brzoskwiniami 157

masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ponownie stawiamy na najmniejszym palniku i miksujemy dodając po jednym jajku.  Ciasto zaparzane w trakcie miksowania lubi trochę nabrudzić, warto więc się wcześniej zaopatrzyć w jednorazowy, papierowy talerzyk i nożyczki ;) Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką i okrężnymi ruchami(...)kąpieli wodnej. Studzimy, ale tak by nadal była płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany. Krótko miksujemy i dodajemy cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy na 3 części, 2 większe, do której dodajemy odsączone i drobno pokrojone brzoskwinie i jedną mniejszą. Dwie większe dzielimy na pół i przekładamy blaty tortu. Wierzch tortu dekorujemy np. pozostałym kremem

Kuchnia w czekoladzie
Kuchnia, którą polubisz - zdrowa, smaczna i oszczędna - recenzja 111

przepisów. Dodatkowo przy wszystkich daniach znajdują się praktyczne informacje oraz ciekawostki , które uważam za bardzo przydatne i interesujące. Autorka przy każdym daniu podaje również jego całkowitą ilość kalorii oraz dzieli je na porcje. Oprawa ze spiralą jest bardzo wygodna i jak dla mnie - sprawia, że książka będzie dłużej wyglądać jak nowa.  Kartki swobodnie można przekładać - bez jakiegokolwiek zaginania stron(...)przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe  Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska Liczba tron: 184   Format: 16 x 20 cm Oprawa: miękka, spiralna   Wydawnictwo

Di gotuje
Francja: Crêpes Suzette 156

historię, bo czy tak młody człowiek, w dodatku pomocnik kucharza miałby pozwolenie na serwowanie czegokolwiek księciu? Inne źródła mówią zatem, że potrawa powstała dwa lata później i jest dziełem monsieur Josepha, właściciela restauracji Matrivaux. Miał on dostarczyć naleśniki aktorom Komedii Francuskiej, jako jadalne rekwizyty. Aby ułatwić sobie zadanie, monsieur Joseph zamiast zwyczajnie odgrzać naleśniki, po postu je podpalił, przy okazji(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta 128

racji, że bardzo często spędzali święta tylko we dwoje, chcieli aby na ich stole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje(...)śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę i 1/2 łyżki kakao, mieszamy. Miski

Słodkie okruszki