Tłusty Czwartek to jest wpis na pączki..te co prawda były robione w niedzielę i znaku po nich nie ma,ale dziś będą kolejne.Jakiś nowy przepis wypróbuję..a na blogu przepisów na pączki i inne słodkości na Tłusty Czwartek jest już sporo, jest w czym wybierać KLIK .Tym razem przepis od Dorotki..co prawda u Dorotki pączki były(...)drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, doda ć wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką
Moje domowe kucharzeniemlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą(...)przykrywamy go drugim ciasteczkiem - ma powstać ciasteczkowa kanapka ;) Odkładamy ciasteczka do lodówki na około godzinę, aby krem stężał i złączył ciasteczka. A potem: można wcinać jak ciasteczkowy potwór ;) Udanej niedzieli
W kuchni Katiecałej rodzinie. Nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjnymi pączkami. A te zyskały aprobatę i zostały zjedzone z uśmiechem na ustach. A to dla mnie największy komplement. Dlatego dziś dzielę się przepisem również z Wami. Mam nadzieję, że i wśród Was te mini pączki waniliowe znajdą zwolenników i zostaną zjedzone ze smakiem. Polecam. Składniki: (duży talerz mini pączków(...)proszkiem do pieczenia. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz. Mniejszą łyżeczką (używamy pośredniej między małą, a stołową) nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do rozgrzanego oleju. Pączki rosną podczas smażenia nabierając bardziej okrągłych, ładnych kształtów. Smażymy nasze mini pączki waniliowe z obu stron na złoto. Pączki wyciągamy na naczynie wyłożone ręcznikiem
Słodkie okruszkimieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało się, że nie ma za bardzo w czym wybierać... Tak więc zamierzam teraz sporo kombinować w kuchni i dzielić się z Wami wynikami :) Mam nadzieję, że są tutaj osoby na diecie bezglutenowej, które to ucieszy :) A innych oczywiście również zachęcam do wypróbowywania owych przepisów - bezglutenowe wypieki są równie smaczne(...)23zł jest przekazywany na Fundację Dzieci Niczyje. Dziękuję! ♥ ********************************************************** BEZGLUTENOWE OPONKI SEROWE przepis autorski // ok. 25-30 oponek* *zrobiłam 25 oponek, potem już nie chciało mi się kolejny raz wałkować ciasta i wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki
chili & sugarzupa na chłodne dni z czekoladowymi kokardkami. Wygląda ślicznie i jest szybka w przygotowaniu, a do tego jest swoistą bombą witaminową. Jest doskonała dla większych i mniejszych łasuchów, Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2-3 porcje) Farfalle czekoladowe: 250 g mąki żytniej 2 jajka pół łyżki oliwy z oliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana(...)kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut 4. Rozwałkować na cienko, około 0,5 milimetra. Kroić w grube, długie wstążki. U mnie wymiar jednej wstążki
KreatywnePinynasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół. I tak otacza nas magia babcinych pierniczków, wspólnego pieczenia, radości dekorowania i tego co takie piękne - dzielenia się z innymi. Nie będzie jaskrawych bombek, pulsujących jaskrawo oświetleń. Będzie to co łączy nas od zawsze - magia, bo wciąż wierzymy w jej niezwykłą moc. A Wy? " Większość(...)sody oczyszczonej Miód, cukier i przyprawy zagotować razem. Mąką zalać gorącym płynem i dobrze wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać 2 całe jajka i sodę. Zagnieść do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić (najlepiej na kilka dni). Na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować
KUCHARNIANiedziela - dzień śniadaniowego rozpieszczania, nigdzie się nie trzeba śpieszyć, można zrobić coś co zajmuje troszkę więcej czasu,ale za to jak smakuje. Wystarczy sięgnąć po świeże owoce np.borówki i świeże maliny, z których dodatkiem zrobimy pyszne śniadanie. Dzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym(...)mąkę z odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy. sos: Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy
Bon appetit mon amiektórych się sprawdzi. Ja zazwyczaj używam go do makaronów i past. Serwowany w taki sposób smakuje mi najbardziej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na roladę szpinakową z tuńczykiem. Rolada: 18 dkg mrożonych liści szpinaku 1/4 łyżeczki(...)jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać masę szpinakową, w małych ilościach i delikatnie mieszająć całość drewnianą łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając
mecooksChrupiących, choć przygotowanych bez smażenia w głębokim tłuszczu, w zasadzie to bez tłuszczu, bo wszystkie zostały upieczone w piekarniku. Menu na cały tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka(...)maksymalnie krótkim czasie: 40-50 minut. My jak zwykle woleliśmy zrobić więcej za jednym zamachem. Nuggetsy upiekliśmy razem z pałkami z kurczaka. Od razu zarobiliśmy też większą ilość ciasta. Połowa została spożytkowana na dwie pizze. Reszta trafiła do lodówki, a we wtorek upiekliśmy z ciasta bułeczki do hamburgerów. Zachęcamy Was do wypróbowania naszych przepisów! Wasze dzieci je pokochają! Smacznego! Artykuł
Niedzielny kucharzUwielbiam placuszki. Zwłaszcza takie delikatne, rozpływające się w ustach. Dziś dzielę się z Wami przepisem na delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Po wakacyjnych „jedzonkach” miło jest wrócić do swojej kuchni i przygotować takie śniadanie. Choć nie ukrywam, że za pięknym polskim morzem, słoneczną plażą (udało nam się mieć przez cały pobyt piękną pogodę) i tą chwilą wytchnienia(...)miski przekładamy cały serek homogenizowany o smaku waniliowym, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Następnie dodajemy mąkę łyżka po łyżce mieszając, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień (placuszki smażymy na małym ogniu, aby zdążyły „urosnąć”). Łyżką stołową wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron
Słodkie okruszkiJest niedziela, więc pewnie w większości polskich domów pyrka już rosół, mięso się rozmraża lub już siedzi w piekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny(...)rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki: Dla 6 osób: 300g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 płaska łyżeczki soli 3 jajka 1/4 łyżeczki kurkumy Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku
Kuchnia w czekoladziepewne obawy czy aby na pewno wyjdzie i czy efekt będzie taki jaki oczekuję, ale nie rozczarowałam się. Każdy kto chciałby w efektowny sposób ozdobić tort (czy każde inne ciasto lub deser) i miał chociaż raz w życiu doczynienia z plasteliną/modeliną/masą solną/ czy nawet mokrym piaskiem w piaskownicy może jak najbardziej użyć tej "czekoladowej plasteliny(...)temperaturę naszych dłoni. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1,5-2 łyżki miodu płynnego kilka kartek papieru (takiego zwykłego jak do drukowania!) miseczka+rondelek+trochę wody Czekoladę dzielimy na drobno i wkładamy do miseczki/rondelka. W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wyłączamy palnik. Do tej zagotowanej wody wkładamy pojemnik z porozdzielaną czekoladą i rozpuszczamy mieszając co jakiś czas. (Będzie
Jedzeniomaniakasza gryczana, taki nasz lokalny akcent :) Podsumowując kofty wyszły wyśmienite i zapewne, jeśli zechcecie zrobić je w swoich domach, na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego dania. Zatem do dzieła :P Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu(...)Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie z oliwek
vegetaniemożemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru i odrobinkę soli. Masa maślana nadaje się także do dekoracji ciast, gdyż bardzo ładnie zachowuje nadany sobie kształt. Serdecznie polecam ;) Składniki: białka z 3 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 300 g masła Wykonanie: Białka(...)masę cały czas miksujemy. Na pewnym etapie dodawania masła do białek może się zdarzyć, że nasza masa będzie wyglądała na zważoną - nie panikujemy, tak ma być, od tego momentu dzieli nas chwila do uzyskania masy. Całość miksujemy do czasu, aż masa będzie wyglądem przypominała utarte masło. Masę maślaną można mrozić. Smacznego
Krakowskie smaki Aniniedziele na śniadanie najlepiej smakują naleśniki, aromat jest niesamowity tym bardziej jak do nich dodamy olejek z aromatem pomarańczowym :) Amerykańskie są bardziej pulchne i grubsze z powodu dodatku proszku do pieczenia. Dziś przedstawiam przepis na amerykańskie naleśniki oraz przepis na masę kajmakową. Składniki masy kajmakowej:1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1/3 kostki masła(...)Roztopić masło. Do miski wrzucamy: roztopione masło, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy oraz aromat. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Łyżką nakładamy surowe ciasto na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym.Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko, dodać cukier, kakao
Bon Appetit MałgorzatyWyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę
Grahamka, weka i kajzerka