ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:476/616)

Puszyste, pyszne twarogowe oponki 153

oponkowy deser, kolację i oponkowe śniadanie. A z racji tego, że w niedzielę szliśmy na oabid, warto było coś ze sobą przynieść, padło na oponki…I tak w niedzielę znów robiłam oponki, tylko już z podwójnej ilości Jeśli jesteście oponkożercami, proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Tłuszcz do smażenia nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny, najlepiej podgrzać(...)gęstej śmietany dałam 18% tłuszcz do smażenia Instructions Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków mąkę z sodą przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy

Mieszam w Garnku
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki 194

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki By Piotr

Pogotujmy.pl
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 187

Kochani z myślą o zbliżających się świętach Wielkanocnych chcę wam przedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też(...)obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze

vaniliowoczekoladowa
baranek wielkanocny 103

Wielkanocy został jeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z serem i pieczarkami 189

Myślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5

Kolejny blog o gotowaniu
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 189

    Zdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci?     A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu

IzaGotuje
czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański) 194

Od niedawna ciecierzyca jak i inne warzywa strączkowe stały się bardo popularne. W mojej kuchni co prawda królują od kiedy zostałam wegetarianką, ale bardzo cieszę się

chili & sugar
W kuchni emigranta... 183

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 154

dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami i mnóóóóstwem warzyw- nie do podrobienia.  Przepis pochodzi z New York Timesa, gdzie szefowie restauracji z Los Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już nie będę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE.  NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki(...)solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając odrobinę mąki jeśli potrzebujesz (im więcej mąki dodasz, tym twardsze będą bułeczki po upieczeniu), około 5-8 minut

Gotowanie to kochanie
Domek z piernika 128

kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Sklejamy poszczególne elementy domku lukrem. Zanim przykleimy dach trzeba zaczekać, aż lukier, który trzyma ściany wyschnie (trwa to kilka minut), można w tym czasie lukrować

Ciastkozercy
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 134

przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku(...)miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu. Smacznego! To jak? Weekend za pasem; robicie gofry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 116

rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie(...)widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło

Kryzysowa Książka Kucharska
Domek z piernika 190

kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Sklejamy poszczególne elementy domku lukrem. Zanim przykleimy dach trzeba zaczekać, aż lukier, który trzyma ściany wyschnie (trwa to kilka minut), można w tym czasie lukrować

Ciastkozercy
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 115

Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów(...)Mase grzybową dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem – do smaku. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia i na troche do lodówki wtedy łatwiej dzielić go na poszczególne pierogi.   Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną

Kulinarna Patilogia
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 124

Sesja nadal trwa, jak na razie poległam na jednym przedmiocie :) Ale jakoś się tym nie przejęłam, poprawię:) Dziś czeka mnie praca ( cały dzień prowadzę urodzinki dla dzieci) jednak niedziela, to w końcu wymarzony odpoczynek, chociaż eM. coś mówił o wypadzie na Snowboard - trochę mnie to przeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo(...)miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około

Słodkie Przyjemności
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 243

ochoty. Dlatego placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram(...)posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Ratunku obiad
Malinowy obłoczek 96

Przy okazji tego wpisu wspomniałam, że mam ochotę na wersję z malinami... Nawet nie spodziewałam się, że tak szybko nadarzy się okazja. Po prostu nie mogłam

Arabeska waniliowa
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY 134

 Nie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...  Składniki na bezę: 6 białek 1

Słodki Zakątek
BORÓWKOWO-MALINOWY SERNIK NA ZIMNO 167

( Recipe in English ) Jestem rozczarowana faktem, że w UK praktycznie nie można dostać jagód. Borówki są w każdym sklepie, ale one nie nadadzą odpowiedniego koloru deserowi

Przepisy Aleksandry