Kalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie
Przepisy AleksandryChwytasz pałeczki w dłoń, wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie
W kuchni Karmel-itkilutowej piekarni Amber wybrała dla nas przepis na chleb tostowy na zakwasie. Jego przygotowywaniu na każdym etapie towarzyszyła mi myśl "oby było warto". Z jego powodu musiałam całkowicie przeorganizować niedzielę, bo - jak widać niżej w przepisie - wszystko dopracowane jest z dokładnością do 15 minut. Najpierw sprawdziłam fazę Księżyca, by wiedzieć, czy w ogóle jest sens. Okazało się, że Księżyc(...)pewno zagości jeszcze na moim stole 😊 Korzystałam z oryginalnego przepisu ze strony The Perfect Loaf , więc poniżej zamieszczam moje tłumaczenie tei receptury. Upiekłam jeden bochenek, używając połowy składników. Ciasto na każdym etapie wyrabiałam ręcznie. Składniki : Zaczyn/Levain 6 g dojrzałego zakwasu (100% nawodnienia) 61g mąki uniwersalnej o zawartości białka 11,7% 61g wody Ciasto właściwe
Weekendy w domu i ogrodzieszpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Tortownicy niczym nie smarujemy. Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką(...)pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut. Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu. Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia
RITA food channelwiele pewniej podczas pracy. No i oczywiście najważniejsze: ludzie z którymi współpracujemy! Rewelacyjni, nie da się tego inaczej określić, zawsze chętni do pomocy i przede wszystkim skorzy do dzielenia się swoim doświadczeniem. Zawsze weseli i kipiący energią, co sprawia, że i my czujemy się pozytywnie nastawione do czekających nas wyzwań! Będzie nam bardzo ciężko rozstać się z Favelą. 4. Sałatka(...)traktuje się tu z wielkim szacunkiem, prezentacja dania na talerzu jest niezwykła a to wszystko jest tym, na czym tak bardzo mi zależało. 4. Karmelizowana gruszka z cynamonem w cieście filo z toffi i lodami waniliowym Gracjan: 1. Moja restauracja nazywa się Sucar i jest restauracją z tradycyjną kuchnią hiszpańską. 2. Serwujemy potrawy typu paella, fideua, mięsa i owoce morza
Gotuj po hiszpańskuzwykle w niedzielę brakło chleba i co gorsze drożdży w lodówce. Jakiś czas temu mignął mi przepis na chleb sodowy znany również irlandzkim. Poszukałam w sieci i zaraz zrobiłam. Ku mojemu zdziwieniu pięknie wyrósł i wyszedł przepyszny. Delikatny, lekko wilgotny. Można go zjeść z wędliną jak i dżemem. Następnego dnia równie smaczny. Polecam zrobić, naprawdę warto :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ(...)ustawiamy pieczenie góra dół. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i mieszamy. Odmierzamy 400 ml kefiru, wsypujemy sodę. Gdy zacznie rosnąć wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :) Polecam również prosty przepis na chleb na drożdżach, bez wyrastania, mieszany łyżką
Pani na deserniesamowitą frajdę, bo odkrywamy zupełnie nowe smaki i patenty na przetwarzanie jedzenia, które kiedyś trafiałoby pewnie do kosza (po zaliczeniu rytualnej poczekalni w lodówce). Bardzo często tak właśnie działo się z tonami jedzenia, które zostawały nam m.in. po świętach. Przygotowane w nadmiernej ilości dania trafiały do lodówki, gdzie marniały z każdym dniem, żeby w końcu dokonać swoich dni w koszu(...)Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie
Niedzielny kucharzJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)mnie 10 kostek, kolejna 6, ostatnia 3 (ją zrobiłam z pojedynczych kostek, które zostały mi po wycinaniu). Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu (pamiętając, że wystarczy połowa podanych składników). Dzielimy go na dwie części – do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy. Na talerz lub podstawkę (ja swoją zrobiłam z kawałka miękkiego plastiku owiniętego sreberkiem) nakładamy trochę
Ciastkozercywłasnym życiem. Stało się to co nieuniknione, a mama została sama… z kotem… w pustym domu, ale nie z pustym sercem. Nadal się troszczy i martwi, pomimo dzielących kilometrów. Aby chociaż trochę umilić chwile samotności, może zaparzyć kawę i usiąść z kawałkiem sernika upieczonego razem z Delectą, a jej różowe kuleczki przypominają o tym, że moja mama(...)najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kremówka , maliny , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamDziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietniksię dzieje, co się dzieje, Wiewiór w kuchni znów szaleje! Kochani wracam po przerwie wcale nie zamierzonej. Praca pochłonęła mnie straszliwie i bardzo dużo się działo. Począwszy od Nocy Muzeów, która nosiła tytuł "Przy stole" i byłam w nią mocno zaangażowana, przez cykliczne zajęcia dla dzieci ze szkół i przedszkoli opowiadające o uprawie warzyw gdzie sialiśmy, pieliliśmy, doglądaliśmy warzyw(...)blogu jako pierwszy (I DAJCIE ZNAĆ CZY W OGÓLE POSTY Z "DZIEJÓW" DOCIERAJĄ DO WAS, mam wrażenie, że ostatnio zasięgi poumierały!!!). Miłego niedzielnego wieczoru!!! Fińskie bajgle i kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry
Dzieje kuchennej WiewióryDziś dzielę się z Wami przepisem na placki z dodatkiem banana i suszonej żurawiny. Pyszne, puszyste, idealne na śniadanie, podwieczorek, do zabrania w pudełku na piknik czy do pracy na drugie śniadanie. Moja córka uwielbia placki na śniadanie a i mężowi zasmakowały posypane cukrem pudrem. Polecam :) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam(...)misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać żurawinę i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym. Wystudzone placki posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznietydzień był dla mnie szalony, dlatego trochę mniej czasu na blogowanie było. Natomiast niedziela należy do nas :) I jak można się spodziewać, jakieś placuszki na śniadanie dla Miśki będą. Ponieważ nadzienie będzie lekko niezdrowe (nutella nie należy do najzdrowszych składników w kuchni), do użycia tych placuszków użyłam mieszanki mąk pół na pół pszennej i owsianej. Przygotowania(...)gładką masę smażymy na rozgrzanej patelni z jednej strony gdy już brzegi placuszka będą zrobione (delikatnie widać zrumienione brzegi), na środek kładę zamrożoną nutellę i przykrywam odrobiną ciasta (tak aby nutella była zakryta) przewracam placuszka i smażę jeszcze przez chwilę Podajemy na ciepło lub na zimno - smakuje tak samo dobrze ;) ps. nutellę najlepiej wyciągać tuż przed
Gotowanie z pasją