stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi(...)praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu. 6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym. Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Przed Państwem pierogi
Szalona Kuchnia Ewelinypieca. Do krokietów zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej. Były one więc bezglutenowe i tym samym lżejsze. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na krokiety z ziemniaków i sera białego. 50 dkg ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie(...)ziemniaków. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki, formować z nich podłużne wałki, które następnie delikatnie spłaszczać w dłoniach. Jeśli dłonie nam się kleją, delikatnie posypać ciasto od czasu
mecookscałe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia(...)wszelkich wyrobów domowych zapraszam do dołączenia do grupy Wędzenie z pasją . Otrzymacie tam zastrzyk dużej i fachowej wiedzy przydatnej do przygotowania wspaniałych wyrobów domowym sposobem. Pasja, doświadczenie i dzielenie się pomysłami przez grupowiczów to atuty, które sprawią, że Wasze wyroby staną się wreszcie doskonałe. Oprócz tego – konkursy, rabaty do sklepu Swojski Wyrób … i nie tylko. Zapraszam i gorąco polecam
mojewypiekiinietylkointensywne myślenie o jedzeniu, przepisach i zdrowiu... Teraz sprawa ma się inaczej. Gotuję dla siebie i rodziny. Jeśli przypadkiem uda mi się stworzyć pyszne i piękne danie, pstrykam fotkę, dzielę się nią i przepisem tu z Wami. Oj, rozpisałam się może nie na temat. Bo o samej tarcie nie ma co dużo pisać. Wystarczą dwa słowa: jest pyszna!!!❤ Składniki(...)soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Puree z dyni
Jeść, by żyć w zdrowiuNiesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis". Dodatkowym walorem jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :) I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. Kasi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego(...)mikserem z żółtkami i cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy
Walijskie Pichceniesię dzieje, ale stopniowo mi się to udaje. Gdy zaczynałem, blog traktowałem raczej jako chwilową zabawę i odskocznię od codzienności. Jasne, przy tym wszystkim przyświecał mi cel dzielenia się tym z innymi i tworzenia coraz to lepszych i ciekawszych treści, ale nie myślałem, że stanie się to na tyle istotną częścią mojego życia, że częściowo nim zawładnie. Jednak cieszy mnie(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje
Food SquareCzy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki
Słodki sentymentmasło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ponownie stawiamy na najmniejszym palniku i miksujemy dodając po jednym jajku. Ciasto zaparzane w trakcie miksowania lubi trochę nabrudzić, warto więc się wcześniej zaopatrzyć w jednorazowy, papierowy talerzyk i nożyczki ;) Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką i okrężnymi ruchami(...)kąpieli wodnej. Studzimy, ale tak by nadal była płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany. Krótko miksujemy i dodajemy cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy na 3 części, 2 większe, do której dodajemy odsączone i drobno pokrojone brzoskwinie i jedną mniejszą. Dwie większe dzielimy na pół i przekładamy blaty tortu. Wierzch tortu dekorujemy np. pozostałym kremem
Kuchnia w czekoladzieprzepisów. Dodatkowo przy wszystkich daniach znajdują się praktyczne informacje oraz ciekawostki , które uważam za bardzo przydatne i interesujące. Autorka przy każdym daniu podaje również jego całkowitą ilość kalorii oraz dzieli je na porcje. Oprawa ze spiralą jest bardzo wygodna i jak dla mnie - sprawia, że książka będzie dłużej wyglądać jak nowa. Kartki swobodnie można przekładać - bez jakiegokolwiek zaginania stron(...)przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska Liczba tron: 184 Format: 16 x 20 cm Oprawa: miękka, spiralna Wydawnictwo
Di gotujehistorię, bo czy tak młody człowiek, w dodatku pomocnik kucharza miałby pozwolenie na serwowanie czegokolwiek księciu? Inne źródła mówią zatem, że potrawa powstała dwa lata później i jest dziełem monsieur Josepha, właściciela restauracji Matrivaux. Miał on dostarczyć naleśniki aktorom Komedii Francuskiej, jako jadalne rekwizyty. Aby ułatwić sobie zadanie, monsieur Joseph zamiast zwyczajnie odgrzać naleśniki, po postu je podpalił, przy okazji(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego
Przepysznik - BLW i nie tylkoracji, że bardzo często spędzali święta tylko we dwoje, chcieli aby na ich stole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje(...)śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę i 1/2 łyżki kakao, mieszamy. Miski
Słodkie okruszkiKluski śląskie. Cześć. Jako że jestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 gr.) dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym
Rita creativeCześć. Jako że jestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE: ziemniaki obieramy, myjemy(...)wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 gr.) dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym
RITA food channelkakao (zamiast tradycyjnie czekolady) i nadziane orzechami laskowymi dla przełamania mazistej konsystencji. Proste i szybkie- wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i piec 20 minut, a potem rozkoszować się czekoladowym dziełem rozpływającym się w ustach! Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki 😊 Blaszka 28x18cm (lub mniejsza): * masło- 120 g * drobny cukier- 3/4 szklanki * mąka pszenna- 2/3 szklanki * kakao- 1/2 szklanki * orzechy(...)papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaskładniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na sernik za zimno z serków homogenizowanych, do którego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Jest pyszny i niskokaloryczny, więc nawet będąc na diecie można sobie
e-PrzepisyKulinarnegdzie można zwolnić i odsapnąć, spotkać się z rodziną i przyjaciółmi, posiedzieć przy stole zastawionym pysznościami i po prostu razem pobyć. W tym roku Wielkanoc spędzam w Danii; w niedzielę udamy się na świąteczny brunch ( jak to modnie brzmi! ) do siostry C., gdzie mam zamiar zaserwować kilka niecodziennych słodkości. Intensywna produkcja rozpoczęła się już dzisiaj, ale na blogu przepisy pojawią(...)pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTe mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają
Przepisy Aleksandryhakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem(...)ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki
Słodka Stronałyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku (każde dodane miksujemy 30 sek.) Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę serowa dzielimy na równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem do pieczenia
mojewypiekiinietylkozaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast. 1. Polub profil bloga na fb: https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl 2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe) https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts 3.Zaobserwuj mojego bloga w Google: http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/ 4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz. 5.Jesli(...)CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis Powodzenia! Wyniki
Z Majeczką w kuchni