Jedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy(...)pierwsza. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryjest naprawdę proste i nie trzeba używać miksera, a rezultat na maxa czekoladowy o teksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią. No to do dzieła! Składniki: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki kakao - 100g masła/ połowa kostki - 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego - 1/2 szklanki cukru białego zwykłego - 100g mlecznej(...)mieszam do momentu uzyskania jednakowej masy. Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao. Z gotowej masy nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy w dłoni kulki, lekko je spłaszczając. Wykładamy surowe ciasteczko na blaszkę z papierem do pieczenia. Dekorujemy lentilkami. Bardzo ważne jest aby odstępy między ciastami były dość spore
upichconażółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka , następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę(...)małym ogniu, długo mięso wrzucam na zimną wodę dodaję dużo marchewki dodaję liść laurowy, ziele ang ielskie i przypalaną cebulę Bardzo lubimy rosół , często robi ę go w niedzielę, wtedy też wspominamy nasze rodzinne obiady w Polsce. Polecam ! Smacznego
Na moim talerzuDzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇 Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie(...)jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki
Zdrowie i pysznie na talerzugłowy odtworzyć. Więc najlepiej gotować, robić zdjęcia i publikować na bieżąco. Jak jednak wygląda doba z dwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody(...)ciepłe miejsce na 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko
bistro mamaoknem w dalszym ciągu śnieg, ciekawe co nam przyniesie reszta tygodnia, w weekend planuję rundę po centrum handlowym, zdaję sobie sprawę co się tam będzie działo, już w zwykłe dni sklepy są przepełnione ludźmi, ale niestety wcześniej nie będę mieć czasu. Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty np. dla mamy?;) Poniżej przepis na kluseczki, które spełniły dziś(...)łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćżółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka , następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę(...)małym ogniu, długo mięso wrzucam na zimną wodę dodaję dużo marchewki dodaję liść laurowy, ziele ang ielskie i przypalaną cebulę Bardzo lubimy rosół , często robi ę go w niedzielę, wtedy też wspominamy nasze rodzinne obiady w Polsce. Polecam ! Smacznego
NA MOIM TALERZUŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekW warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest
Be Fit Be StrongPrzyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska
codojedzenialepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest prawie identyczny! Składniki (ok 15 sztuk) 2/3 szklanki mleka (ok 200 ml) 1,5 szklanki mąki 7g suchych drożdży (25g świeżych) 1 łyżka cukru 1 jajko(...)mleka – nie dodajemy dodatkowych składników – zabieramy z przepisu. Do misy wsypujemy mąkę, suche drożdże (zaczyn), cukry, dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było
CookYourselfdrugi dzień podałam je na obiad jako dodatek do pieczonych udek kurczaka. Do tego sałatka… Wyszło nieźle. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania placków. 8 dużych połówek pomidorów suszonych w zalewie oliwnej 3 łyżki(...)odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach do mleka dodać mąkę, roztopione masło, jajko, sodę oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki tak aby nie było w cieście grudek. Najlepiej będzie zrobić to mikserem bądź ręcznym ubijakiem. Do gładkiego ciasta dodać drobno krojone pomidory suszone, ser utarty na tarce o dużych oczkach oraz krojoną natkę pietruszki. Wymieszać i odstawić
mecooksdomach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki(...)łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić
Obiad gotowynastępnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka i serduszka, lub inne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez(...)Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Za pasem weekend, u mnie, niestety, pracujący. A w perspektywie trzy torty na chrzciny, z czego dwa z Kubusiem Puchatkiem. Oj, będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 60 sztuk) 100 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 400 g mąki(...)ostudzić. Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanie