ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:474/616)

Letnia kostka owocowa 175

Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker   dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu(...)szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała

Wanilia i Kardamon
Mini rogaliki 171

Niedziela rano, wolny dzień od pracy, a spać jakoś się nie chciało i póki moi domownicy wstali pachniało już rogalikami..Przepis z jakiejś gazetki..ale jak to u mnie czasem  bywa, zakupy nie były zrobione, zabrakło ciut masła , mleka..więc pozmieniałam troszkę...ale to wyszło chyba na dobre..rogaliki wyszły pyszniutkie..Ja zrobiłam takie mini rogaliki wykorzystując rogalomanię(...)śmietaną,  rozpuścić w nich drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia .Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz

Moje domowe kucharzenie
Buchty z rodzynkami 112

Dziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej(...)ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy

peggiwkuchni
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 208

łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i  odstawiam aż całkowicie ostygnie.  Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość(...)wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z jabłkami 2011

bardzo mi się spodobały, że nie mogłam ich nie upiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :)  Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakuj bardzo. Według przepisu Eli drożdżówki powinny(...)resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto

Ala piecze i gotuje
Liebster Blog Award 123

Wczoraj otrzymałam Liebster Blog Award, tak więc dzielę się z Wami moją radością :) . O Liebster Blog Award: ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego Blogera,  w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która(...)Czekolada Kasztanki. Twoja popisowa sałatka. - Z ananasem i chrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną.  Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada biszkoptowa. Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy

Mania Wypiekania
Ciasto 3 bit 375

Lekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników(...)kakaem. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy

kgwjanczewo
Chleb polski. I historia zakwasu. 154

magiczne "coś", co sprawia, że każdy chleb pachnie inaczej. Każdy jest jak kwiat - roztacza zapach, a w nim ukrytą miedzy ziarnami historię.  Domu pachnącego chlebem Wam życzę i dzielę się z Wami chlebem, który- jak mówi mój Tato - smakuje tak samo, jak ten, którym zaraz po wojnie karmiła go Mama...  Jeśli to prawda, a chcę wierzyć(...)pszennej chlebowej 50g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 300g letniej wody 2 łyżeczki kminku * opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić

KUCHARNIA
Bagietki na płynnym zakwasie 194

wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast ich wygląd wcale im nie przeszkodził w tym, że w smaku były rewelacyjne(...)mniejszej ilości, a potem dosypywać w miarę potrzeby.   Wykonanie: W maszynie do chleba umieszczamy po kolei: wodę, sól, cukier, zakwas i mąkę. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta. Po 125 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte (czas zależy, od tego jaki model maszyny posiadamy). Ciasto wyjmujemy z maszyny i musimy je delikatnie odgazować, a następnie podzielić

Kulinarne przygody Gatity
Makaron łączy ludzi... 221

Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale...  nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 185

Zostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami serek, a gdy masa będzie dobrze połączona, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Masy serowej będzie ok. 1200g – dzielimy ją na dwie równe porcje. W jednej misce miksujemy masę serową z kawą rozpuszczalną i mieloną, w drugiej blendujemy razem z letnią upieczoną dynią. Tortownicę 18 cm wykładamy papierem(...)cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki. Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową

Gotowanie i blogowanie
Koktajl z migdałowym napojem AdeZ 223

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Związek na patelni
MANNA KANAPKA 182

Zapraszam Was dziś na pyszny deser na bazie kaszy manny. Podany w formie kanapki, w sam raz do wzięcia w dłoń i zajadania. Pyszny! Spróbujcie Składniki

Z Majeczką w kuchni
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 169

kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec na stole pojawiła się  bomba kaloryczna - a co tam, żyje się  raz - czyli Oreo milkshake. Były(...)restauracji i szukać różnych wartych uwagi promocji. TGI Fridays Budynek Atrium Plaza Aleja Jana Pawła II 29 00-867 Warszawa tel. 22 653 83 60 mail atrium@tgifridays.pl Godziny otwarcia: Niedziela - środa 12.00-23.00 Czwartek - sobota 12.00-24.00 Śniadanie:  poniedziałek - piątek

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu bez jajek 210

Z dzisiejszym przepisem łączy się ciekawa i dość zabawna historia, którą chętnie się z Wami podzielę. :) Tiramisu kocham od kiedy pamiętam, czyli ... Nie pamiętam od kiedy

Garniec Magalie