Przepis na sernik na bazie jogurtu greckiego znalazłam w starym przepiśniku mamy. Wiesz, wyznaję zasadę (całkiem przyjemną), że niedziela bez słodkości to dzień stracony! Dlatego kiedy Marcinek zapytał : „Mamusiu, masz coś słodkiego?” , postanowiłam że tym razem zrobię ten nieziemski sernik. Dlaczego nieziemski? Kochana jest tak delikatny, że wręcz rozpływa się w ustach, dosłownie jakbyś delektowała się obłoczkiem(...)mleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru
Arbuziakikupię! – odezwałam się z końca kolejki. -Proszę więc zważyć temu panu tyle, ile chce… Sytuacja robiła się coraz bardziej absurdalna i pewnie doczekalibyśmy niedzieli w tej kolejce z połową śledzia w tle! Mimo że nie planowałam, skusiłam się na śledzie. I tak dziś był piątek. – Bardzo pani dziękuję! – młody człowiek wychylił się w moją stronę(...)barszczu, ćwikły, niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam! Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka
Raj dla PodniebieniaWyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście i zdrowie. Zatem do dzieła ! Na leniwych lub zapracowanych polecam gotowe wyroby :) Do koloru do wyboru! Dla ambitnych znajdą się również półprodukty do przygotowania własnoręcznych pisanek :) 2. U mnie na stole zawsze znajdzie się miejsce(...)Rzeżucha kojarzy mi się z dzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach, tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu. 6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki jak i wiele wiele innych przepisów znajdziecie na blogu :) Aby moje przepisy zawsze zaskakiwały domowników i pięknie wyglądały na stole przygotowuje
Tradycyjna Kuchniasmalcem i margaryną. Jedno całe jajko i 2 żółtka ubijamy trzepaczką z 5 łyżkami cukru. Śmietanę mieszamy z amoniakiem. Masę jajeczną i śmietanę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 2- 3 milimetry i foremką lub radełkiem wycinamy ciasteczka. Dwa białka roztrzepujemy widelcem i smarujemy nimi jedną stronę ciastek, które następnie maczamy w cukrze. Ciastka układamy(...)aromat amoniaku wywietrzał. Więcej dań kuchni podkarpackiej znajdziecie TUTAJ Amoniaczki znalazły się na Liście potraw regionalnych. Zarejestrowane na niej "amoniaczki" z województwa kujawsko-pomorskiego, "amoniaczki - ciasteczka na niedzielę" z województwa pomorskiego oraz "amoniaczki korniaktowskie" z województwa podkarpackiego
Trzeci talerzPiątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a
Niezły MłynekDzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś
Magiczna kuchnia Dariisodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności(...)cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Lukier dzielimy na tyle części ile chcemy przygotować kolorów. Do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków
Słodka StronaBez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itkiDziś chciałabym Wam pokazać przepis i danie, które dostałam od swatowej. Naprawdę jest doskonałe, smakowało wszystkim. Jest proste i pomimo wszystko szybkie do zrobienia. Poczęstowałam nim w niedzielę gości i smakował. Polecam wypróbować, np. dziś na obiad. Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście po prawej stronie i zakładkach MENU dostępny jest kalendarz adwentowy, który będę regularnie aktualizować. Zaglądajcie do niego często(...)pieprz DODATKOWO 30 dag sera żółtego garść zielonej pietruszki NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki. FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć
Gotuję TestujęNaleśniczki z przepisu Klaudinna :) Niezwykle delikatne, bo przygotowane na bazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki(...)tłuszczem, jeśli nie potrzebna będzie niewielka ilość (olej kokosowy masło klarowane). Monte: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao 1 łyżeczka miodu (użyłam stewii) Jogurt dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i miód, dokładnie mieszamy. Jasną i ciemną część wykładamy na naleśniki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjakoś radzić. Tym razem zabrakło jajek i użyłyśmy płatków owsianych, które mogą zastąpić jajka. Nie wierzysz? Sprawdź, a na pewno podniebienie będzie w siódmym niebie. A więc... Do dzieła! Składniki: (1 szklanka = 250 ml) na około 7 placków 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze) 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka(...)sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe! Smacznego! Napisz, jak podoba Ci się przepis oraz jakie przepisy chcesz żebyśmy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoŚwiętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 16 Składniki(...)cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy
Kolizje SmakówBardzo Was proszę o nieśmianie się z dekoracji tej babki :D. W dalszym ciągu jestem u Mamy i jedynym sprzętem do upiększania ciast, jaki Ona posiada, jest dziwny "pistolet", którym nie umiem się posługiwać. Całość wyszła dość koślawa, ale powiedzmy, że przez to bardziej "domowa". Frankfurter Kranz, czyli Frankfurcka Korona, to tradycyjna niemiecka babka pochodząca(...)maila. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryCoraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka(...)pasję. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywidelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki(...)mieszając roztopić na gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemów :) Masę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej podsmażone z cukrem, polać roztopioną na parze mleczną
Blondynka Gotuje