posmakował. Zanosi się na to, iż andrut będzie częstym gościem w naszym domu. Nie mam z tym najmniejszego problemu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania andruta. 20 dkg cukru kryształu 12,5 dkg margaryny(...)oraz kwaśną śmietanę. Zagotować po czym gotować na małym ogniu przez godzinę i dziesięć minut, mieszając bardzo często. Masę wystudzić nie powinna być jednak całkowicie zimna. Na desce do ciasta ułożyć pierwszy płat andruta, na niego wylać część masy, którą równomiernie rozprowadzić. Powtórzyć tę czynność tyle razy ile mamy płatów andruta. Kiedy przełożymy wszystkie płaty andruta masą, przykryć gotowy andrut
mecooksgóry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy(...)ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia mieszając co jakiś czas. Masa śmietankowa: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy. Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy
Smak mojej kuchnibyliśmy dziećmi to pyzy były najlepsza rzeczą jaka mogliśmy zjeść na obiad w niedziele. Zawsze się prześcigaliśmy z braćmi w tym kto zje ich najwięcej. Dlatego teraz postanowiłam je zrobić, wyszły dobre bo mój narzeczony zjadł ze smakiem, a muszę przyznać że jemu ciężko czasem jest coś ugotować, taki wybredny. Składniki: 25 g drożdży 500 g mąki(...)szklanki mleka i 2 łyżki mąki wsypujemy do miski i robimy zaczyn odstawiając na około 15 minut do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie na blat posypany maka wykładamy ciasto. Rękę odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pyzy nie mogą
Delusional TrineNastępnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Etapy formowania i nadziewania bułek pokazuje dokładnie poniższa fotorelacja : Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę(...)dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać . Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę jedną po drugiej na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu
Grunt to przepis!wakacyjnej przerwie powrót do cyklu zupa na niedzielę. Od dawna zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia(...)tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie do wszystkiego. Zrobiłam nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już niedługo. ZUPA KREM Z CUKINII Składniki: 1 spora cukinia 2-3 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 3-4 ziarna ziela
Bon appetit mon amieubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości(...)kolor (nie mieszamy). Wsypujemy orzechy i mieszamy aż wszystkie orzechy zostaną obtoczone karmelem. Orzechy odkładamy na talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą
Kuchenne Wariacjekuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku tajskich przepisów. Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam! Składniki : szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ryżowej (zastąpiłam ją mąką(...)dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy serek, dodajemy ubitą śmietanę, chwilkę miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy (dosłownie tylko do połączenia się składników). Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim biszkopt, na każdym krążku z masą układamy pokrojone truskawki. Wierzch również dekorujemy truskawkami
Domowy Smak Jedzeniabądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 jajka 200 ml śmietany 18% duża(...)dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około
KreatywnePinyWarszawy przyjechałam na warsztaty z Kurtem Schellerem, a tematem była kuchnia bałkańska, szczególnie kuchnia serbska. Zrobiłam sobie długi weekend, w piątek rano przyjazd, spacer po mieście, w niedzielę rano wyjazd. Warsztaty organizowane były 28 października, w sobotę, w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. Muszę przyznać, że moje wyjazdy do Warszawy, na przeróżne warsztaty kulinarne trwają od 2007 roku. Na warsztatach każdy gotował(...)grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa. Stanowiska pracy w pełni wyposażone w niezbędny do gotowania sprzęt. Chef wydał polecenie, sprawdzam, czy ryż jest odpowiednio doprawiony
Moja smaczna kuchniawszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można było lepić z niej kulki. Na blasze układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kule i spłaszczamy je na ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min. Gotowe. Najlepiej studzić je na kratce i dopiero całkowicie ostygnięte(...)przechowywać kilka dni w słoiku lub puszce. Może dałoby radę dłużej, ale wątpię, żeby tyle przetrwały. Z podanych składników wyszło mi 26 sporych ciasteczek. Niestety niewiele już zostało. Miłej niedzieli i smacznego
Ratunku obiadCiasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki Składniki suche: szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe: 2 kg jabłek cynamon 150 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i dzielimy na trzy części. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenWszyscy robią ciasto oreo ale wersje standardową, ja stwierdziłam że muszę coś pokombinować. I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie. Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ: 30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany(...)115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. 3. Żelatynę zalewamy mlekiem
Dziś Ja gotujedanie kompletne kalmary chrupiące w cieście ryżowym z pikantnym aioli (23 zł). Za dobre kalmary dam się pokroić! Te serwowane tutaj są obłędne; chrupiące, w cienkim pancerzyku z ciasta i pysznym sosem Po tych wszystkich pysznych daniach ledwo już siedzimy przy stole, a przecież czas na deser. Z powodu braku miejsca w żołądkach wybieramy tylko mango sticky rise(...)czym wybierać! Too Thai Warszawa, ul. Wilcza 46 (wejście od ul. Poznańskiej) Tel. 500 420 386 https://www.toothai.pl/ Otwarte: poniedziałek-czwartek 12.00- 24.00 piątek-sobota 12.00-3.00 niedziela
Kulinarne przygody GatitySmaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar . Idealne połączenie smaków. Składniki: Ciasto kakaowe: 25 dkg margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao 4 żółtka 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 15 dkg cukru 15 dkg kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 3 jajka 5 łyżek(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy. 2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy. Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy). 3. Pieczemy około 30-40 minut w temp
Kuchnia u BietkiMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki
Ania i Marcin gotująDzisiaj dzielę się z w Wami kolejnym przepisem na zdrowy chleb na zakwasie. W tym przepisie zakwaszana jest większa część mąki żytniej. Zapewni to lepszy efekt, bo mąka żytnia razowa jest ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki(...)wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki
Moja Galeria SmakuJest piątek a więc w końcu mamy weekend! Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać
IzaGotujeDrugi różowy blat skrył się pod masą. Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z takich smakołyków jest okazały tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości. Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika(...)świeżych. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryNa naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny. Przepis bazowy dostałam od mamy. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry