ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:440/616)

Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 189

terenów w okresie zaborów oraz w latach późniejszych kasza uchodziła za prymitywny pokarm dla osób ubogich i chorych. Różnice w upodobaniu do kasz były tak wyraźne, że kulinarną Galicję dzieli się właśnie z tego powodu na zachodnią i wschodnią*. Szczęśliwie z czasem również na zachód od Buga i Sanu doceniono nie tylko walory zdrowotne, ale i smakowe różnego rodzaju kasz(...)wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz

Trzeci talerz
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 213

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 118

pietruszki - 1 łyżka oleju - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy, dzielimy na mniejsze części, które obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, uważając(...)dynię, starte na tarce o dużych oczkach tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę i mąkę (dodawajcie po jednej łyżce, do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco się kleić) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach

Be Fit Be Strong
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1096

wielkimi krokami, a pogoda nie daje za wygraną - na zmianę świeci słońce, wieje wiatr, pada śnieg, grad i deszcz. To chyba jakiś kilkudniowy primaaprilisowy żart... Mam nadzieję, że do niedzieli zrobi się ładniej i cieplej - słoneczna, wiosenna pogoda jest jedną z rzeczy, które kojarzą mi się z Wielkanocą i sprawiają, że pojawia się na mojej twarzy uśmiech. Poza tym lubię(...)przychodzi łatwiej, niż takie "zwykłe", w ciągu roku. Mam dziś wolny dzień, więc zrobiłam częściowe porządki, ale to dopiero początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc! 1. JAJKA FASZEROWANE

Katsuumi
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 205

"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i

Słodkie Przyjemności
Pudding z chałki 148

łyżki mielonego imbiru Sposób przyrządzenia:Na początek kroimy chałkę na kromki, każdą smarujemy masłem i dżemem. 2 kromki składamy tak jak kanapki, a następnie dzielimy je na pół i dość przylegle układamy w naczyniu żaroodpornym. Do osobnej miski wlewamy kremówkę i mleko, wbijamy jajko i żółtka oraz 2 łyżki cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy chałkę, a następnie zostawiamy(...)koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka.Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a potem już tylko się zajadać

upichcic
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 325

Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut. Nie są zbyt słodkie, ale

Pasje Jolki
Jaki był ten rok? 224

pełen ciężkich chwil, małych sukcesów. Dobrze, że odszedł czas na budowanie czegoś nowego dużo lepszego - mam nadzieję. :) A teraz podsumowanie kulinarne. :) Co się działo na Brzuszkach ? Oj troszkę się działo . Jadaliśmy śniadania : zapiekałam jajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną(...)której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto

Brzuszki Łakomczuszki
Królewski keks poświąteczny. 113

pierwszego tłoczenie na zimno (w dodatku niefiltrowanego - samo zdrowie!!!). Dopiero po świętach zaczęłam dochodzić do siebie. Sterta bakalii przygotowana na mazurki została, więc aby je zagospodarować postanowiłam w ubiegłą niedzielę upiec keksa. W starym zeszycie z notatkami i  wycinkami z gazet znalazłam całkiem przyjemny przepis na Królewski keks (poświąteczny) 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu jeszcze lekko ciepły keks wyjmij z formy. Mimo smakowitego wyglądu próbuj dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta

Gotuj Sam!
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 125

gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym chciała czekać z tym obdarowywaniem na koniec pieczenia, to mogłoby się okazać, że nie bardzo jest czym się dzielić. A tak à propos sąsiadów, to nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych :) I to wcale nie jest podlizywanie - oni nie czytają mojego bloga :) Po prostu są fantastycznymi(...)drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 197

całe przemowy; historie poznania, wspólnego życia, wspominki i obserwacje.  Muszę przyznać, że ten element wesela bardzo mnie stresował. Dlatego już kilka miesięcy wcześniej postanowiłam zabrać się do dzieła. Najpierw zapytałam C., co ja właściwie mam powiedzieć. A on, zawsze tak skory do pomocy i uczynny, odpowiedział z rozbrajającą szczerością: Co chcesz .  Jasne. Nieco zdegustowana takim obrotem sprawy, usiadłam(...)tych żółto-pomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto.  Przepis znalazłam na blogu Kolorowy Talerz , i zmieniłam nieznacznie proporcje, żeby pasował do większej formy. Wyszło bosko - kruchutkie ciasto wypełnione śmietanowo-jajeczną masą i grzybkami, których delikatny smak nie został niczym zakłócony, a tylko podbity dzięki dodatkowi białego wina i tymianku. Mówię Wam - coś wspaniałego! Do tego lekka, zielona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort szachownica z kremem budyniowym 147

mało słodki można dodać cukier puder. Przełożenie: Biszkopt jasny i ciemny kroję na pół, tak żeby z każdego były po dwa blaty. Na każdym blacie wycinam okrąg w cieście przykładając talerzyk deserowy. Potem biorę kubek i wycinam kolejny okrąg. W każdym blacie mają być wycięte trzy  koła takiej samej wielkości. Biorę obręcz ciemną największą, wkładam w jej środek środkową(...)blaty odwrotnie. Najpierw obręcz jasna największa, potem w nią wkładam środkową ciemną, i w nią jasną najmniejszą. Blat z obręczą czekoladową największa układam na talerzu. Nasączam ponczem. Krem dziele na cztery części. Smaruje blat jedną częścią. Układam drugi blat ale tym razem z obręczą największą jasną, nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni

wesoła kuchnia
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 116

grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe(...)cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych lub spożywczych na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Przed nałożeniem kolejnej warstwy lukru, musimy upewnić się, że poprzednia dobrze wyschła. Do zrobienia brązowego lukru będziemy potrzebować kakao i odrobinę wody. W niewielkiej miseczce

Ciastkozercy
menu na wielkanocne śniadanie 156

Usiadłam sobie w niedzielę z karteczką w garści i spytałam moich domowników, co najchętniej by na święta zjedli. Dziecko z miejsca zażyczyło sobie jajek marynowanych w kminku i babki panettone, a mąż "coś wędzonego". Jako że staram się wprowadzać jakiś podział obowiązków, to każde z nas zostało odpowiedzialne za zapewnienie obecności wybranego dania na wielkanocnym stole. Mi przypadło zapeklowanie mięsa(...)wędzenia oraz wyjazd do sklepu po babkę, bo jeszcze nie jestem emocjonalnie gotowa wyrabiać to ciasto przez 6 godzin. Ale oprócz tego na naszym stole pojawi się wiele innych rzeczy, które mają to śniadanie uczynić wyjątkowym. Od lat zapisuję, co nam szczególnie smakowało, jakie menu było, gdy święta odbywały się u nas w domu, więc opracowanie tegorocznego okazało się niezbyt

Eksperyment sobotni
Styczeń... nowości i zaległości 173

zaaplikowano dzieciom solidną dawkę odpowiednich leków. Ufff... pomyślała Wiewióra i postanowiła zgrać zdjęcia i napisać, najbardziej zaległego z zaległych, posta... Tak w kilku zdaniach można by opisać to co działo się się u mnie gdy mnie tutaj nie było. Był to trudny czas, który niestety wcale się jeszcze nie skończył, dzieci nadal niedomagają choć widać już poprawę. Na szczęście praktycznie(...)Mikołaj w tym roku zaszalał i przyniósł mi same książki i łakocie :). Co jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka

Dzieje kuchennej Wiewióry