delikatne placuszki na kefirze. Tak jak w poprzednim przepisie na muffiny potrzebna nam tylko miska, widelec i kilka składników. Zrobimy je w mniej niż 30 minut zatem do dzieła! ;) PLACKI NA KEFIRZE Składniki: 2 jajka 200 g kefiru 150 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy widelcem dodając po trochu(...)proszek do pieczenia, cukier) mieszamy, a następnie łączymy z mieszanką kefiru z jajkami. Powinna wyjść gładka gęsta masa. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placki nakładając po łyżce ciasta. Podajemy z owocami lub syropem klonowym
Bon appetit mon amiemiękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski. 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki. Całość łączymy w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki. Spłaszczamy je i robimy dziurkę. Kluski najlepiej gotować partiami. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut. Jeśli woda
Moja smaczna kuchniażółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną na przykład bułką tartą blachę. Blacha prostokątna duża. Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie banany obieramy ze skórki(...)cytryny, żeby nie ciemniały. W tym momencie możemy także rozpuścić galaretki w zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami. Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym
MamaOskarkapatelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę. W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch(...)boczkiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu na produkty marki #myAmbition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ
Słodki Zakątekdobrego’. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste bułeczki pszenne posypane z góry pestkami dyni. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki(...)posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać
Pink Envelopepyszne, leniwe śniadanko, gdyż w tygodniu nie mam na to czasu. Śniadanie na słodko to coś, za czym przepadam, do tego mnóstwo owoców, kawa lub sok i taki początek niedzieli jest najfajniejszy. Takie racuszki możecie również przygotować na deser lub podwieczorek, dzieciom z pewnością przypadną do gustu ;) SKŁADNIKI Racuszki: 150 g serka waniliowego homogenizowanego, ok. ¾ szkl. mąki(...)waniliowego, Przełożenie: 150 g gęstego serka waniliowego, konfitura z czarnego bzu , owoce, masło do smażenia WYKONANIE Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie), smażymy na złoto z obu stron
słodki bratekdoskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako(...)naturalny - nektar z agawy Owoc granatu obieramy. Odcinamy z obu stron końcówki, nacinamy skórkę (jak przy obieraniu pomarańczy). Do miski wlewamy zimną wodę, wkładamy owoc i dzielimy na ponacinane części. W wodzie wydobywamy ziarna granatu. To jest niezawodny i najprostszy sposób na przygotowanie tego owocu. Ziarenka odsączamy z wody na sitku, następnie przekładamy do miksera i miksujemy
mojewypiekiinietylkojuż wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój(...)taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto. Składniki: zaczyn: - 90 g wody; - 90 g mąki żytniej (typ 2000); - 60 g zakwasu żytniego ciasto właściwe: – cały zaczyn; - 210 g wody; - 240 g mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy rozpocząć ok 12 godzin przed planowanym
dom-agi.plSzybkie śniadanie wcale nie musi oznaczać, że mają to być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu(...)łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy
BaRepasTrzecie ciasto pod rząd z tajemnego notatnika Mamy (i zapewniam, że nie ostatnie). W wielu domach nazywane "Rodzynkowcem". W mojej rodzinie przyjęła się nazwa "Pijane rodzynki", która lepiej oddaje to co wypiek kryje w sobie. Przepis zdecydowanie nie dla dzieci ;). Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać dobre wino. Jak serwować, czego unikać, z czym podawać. A po winie … rozmowom nie było końca :D Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat(...)sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk
kolorowotorcikowoSoczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre
W kuchni Karmel-itkisię z domu! Dla mnie jest to najważniejszy posiłek dnia, bez niego ani rusz! :) Najbardziej uwielbiam leniwe, późne śniadania z moim Ukochanym Mężem, ale niestety jadamy razem tylko w niedzielę (czasami uda się w sobotę). A razem, jak wiadomo, smakuje LEPIEJ! Paczka, którą otrzymałam, wypełniona była Mlekołakami: miodowymi, czekoladowymi, cynamonowymi i waniliowymi, oprócz nich były tradycyjne corn flakes i żytnie(...)cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Smacznego
Trufelkowointernetowych sklepów z przyprawami znalazłam suszone kwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka(...)przepis w prawdziwej księdze kucharskiej (!) i zgarnąć słodką nagrodę, zgłoszenia konkursowe można przesyłać do końca lipca. Szczegółowe informacje o konkursie znajdziecie na oficjalnej stronie Festiwalu Wypieków . A więc do dzieła :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny
Ciastkozercypodjadać :). Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g ziemniaków – 500g twarogu półtłustego – 100g boczku wędzonego w plastrach – 1 cebula – 1,5-2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula i 1 łyżka masła Przygotowujemy ciasto na pierogi i uszka(...)sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierożki lub uszka przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. Pierogi lub uszka są gotowe do spożycia. JEŻELI MROZIMY NA POTEM: Pierogi lub uszka wkładamy do gotującej się wody (lekko
Be Fit Be StrongKeto serniczki z nerkowców Leniwe zwieńczenie tygodnia Dzisiaj w typowo weekendowej atmosferze… Czyli leniwie i bez pośpiechu. 🙂 Niedzielę najlepiej bowiem przeznaczyć na rekonwalescencję po trudach całego tygodnia. Z drugiej strony, nie ma nic lepszego w niedzielne popołudnie niż odrobina słodkiego zapomnienia… Serniczki z nerkowców sprawdzą się w tej roli rewelacyjnie. Słodkie nie są one tylko w smaku(...)także w aparycji. Keto serniczki są niewielkich rozmiarów, a każdy z nich stanowi pojedynczą porcję deseru. Nie ma co prawda przeciwwskazań, żeby z tych proporcji zrobić jedno większe ciasto i kroić je potem na mniejsze kawałki, jednak mi taka forma tym razem bardziej przypadła do gustu… Nerkowce zastępnikiem sera…? Spód serniczków jest orzechowy. Dokładnie taki
Modern Cave Girlłyżek cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 200g masła 2 małe jajka 2 szczypty soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru Mąkę pszenną dzielimy na dwie miski, po 150g mąki w każdej. Do każdej z misek dodajemy po 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę i wyrabiamy w palcach. Gdy rozetrzemy wszystkie kawałki masła(...)oraz po 4 łyżki cukru pudru. Do jednej przesiewamy kakao a do drugiej dodajemy cunamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Następnie dodajemy do każdej z misek po jajku i każde ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej, zwartej kulki. Każdą z nich rozmujemy w płaski prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut każdy
Smaczna StronaCzy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą
kolorowotorcikowoPrawdę mówiąc, rzadko kiedy jestem w stanie zachwycić się swoimi kulinarnymi "dziełami" ;) (zarówno wypiekami, jak i daniami wytrawnymi, obiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Cudownie kremowy, tłusty i mazisty. Słodki smak kremu, którym jest udekorowany przełamany jest lekko kwaskowatym wnętrzem truskawkowym. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę(...)wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód 70 g masła 170 g maślanych herbatników masło do wysmarowania tortownicy Masło rozpuścić, herbatniki zmielić
Słodkie inspiracjedoskonały i nie trzeba mieć w zasadzie żadnych wielkich umiejętności by to danie przyrządzić. Jedna porcja ok 4 placuszki posypane cukrem pudrem to ok. 135 kcal. Zatem do dzieła. Składniki : na ok 12-14 sztuk 2 dojrzałe banany ok . 200 g 1 jajko (L) 3 łyżki mąki gryczanej (ok.45-50 g) opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu Ponadto(...)Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną. 2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu
vaniliowoczekoladowagładkie ciasto. Bardzo ważne aby ciasta nie ogrzewać nadmiernie w dłoniach. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie formy do tart smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy na cienki blat i wylepiamy formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na nagrzanego piekarnika na 20 min. Temp 180 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Babeczki(...)JAJKIEM SKŁADNIKI: - 1 brokuł ugotowany na parze - 170 ml majonezu Kieleckiego - SPOŁEM - 4 łyżki kaparów - 3 jajka ugotowane na twardo - puszka kukurydzy Brokuła gotujemy na parze. Studzimy na sicie. Dzielimy na małe różyczki. Jajka kroimy w drobną kostkę. Brokuła, jajka, kapary i odcedzoną kukurydzę mieszamy wraz z majonezem Kieleckim. Całość wstawiamy na 15 minut do lodówki przed podaniem. Sałatki już
SMYKWKUCHNIporcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry mąką i wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. Reasumując, wykonanie ciasta w obu przypadkach jest praktycznie takie samo, choć występują minimalne różnice, choćby takie, że w wersji gluten free najlepiej sprawdza się gorący płyn. Jest też (już nie taka mała) różnica(...)Pierogi bezglutenowe zachowują się nieco inaczej. Są o wiele delikatniejsze, więc łatwo je "urazić" podczas gotowania i stworzyć z nich skorupę przy podgrzewaniu . Opatentowałyśmy już swoje niezawodne sposoby i dzielimy się nimi w poście z pierogami ruskimi - PRZEPIS . Całokształt - nie poznałyśmy dotąd osoby, która powiedziałaby "NIE" pierogom ze słodkiej kapusty. Szczerze powiedziawszy nie wydaje nam się, aby taki ewenement gdzieś
Wypisz WymalujPowinnam zaznaczyć, że są to ciasteczka bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink Envelopedobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste, posypane z góry pestkami dyni, z dodatkiem twarogu. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać
pink envelopeJak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca
Niezły Młynek