ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:426/616)

lahmacun, czyli turecka pizza 127

Cześć :D Mamy pochmurny, paskudny dzień i nie pozwólmy, by niedziela minęła nam w takim nastroju. Ja oczywiście poprawiłam sobie samopoczucie w kuchni :D Pomijając niedzielny obiad, chciałam czegoś innego. Znalazłam w lodówce kawałeczek mięsa mielonego i paprykę. Upewniłam się czy mam jeszcze mąkę razową w szafce i już wiedziałam :D Lahmacun :D Kiedyś znalazłam przepis w jakiejś gazecie(...)trudna w wykonaniu. Z mojej porcji wyszło mi 3 placki. Potrzebowałam: Ciasto * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki razowej * 1/3 szklanki ciepłej wody * drożdże ok. 1 dkg * sól, cukier * łyżka oleju Z wody, drożdży i cukru zrobiłam zaczyn. Jak drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 3 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego 89

jasno-pomarańczowej skórce, w ksztacie przypominająca ogromną gruszkę. Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam. Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa. Sałatka z poniższego przepisu jest do zrobienia w pięć minut jeśli macie wcześniej upieczoną dynię(...)mrożeniu więc warto ją piec i mrozić po to chociażby aby od czasu do czasu zaoszczędzić kilka minut. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z dynią i serem. 40 dkg pieczonej dyni piżmowej

mecooks
Figa z amarantusem i marakują - prosty deser z szarłatem 222

Szarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na

Kuchnia PROzdrowotna
LUKIER KRÓLEWSKI (ROYAL ICING), do dekoracji 157

Bardzo trwały lukier do dekoracji wypieków. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 1874

wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta(...)wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Babkę

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z polewą z masła orzechowego 123

Espresso dla miłośników kawy jest jak strzała Amora. Zawiera ekstrakt z kawy i armat orzecha włoskiego, które w połączeniu z doskonałym żytnim spirytusem oraz krystalicznie czystą wodą źródlaną, tworzą dzieło, jakiego moje kubki smakowe wcześniej nie doznały. Jej smak przyjemnie rozpływa się w ustach, jest doskonały również jako aperitif. Dla mnie, dla kobiety, idealna do deserów. Piję ją wtedy, kiedy(...)zimnego miejsca. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany ser wykładamy na nasz sucharkowy spód. Tym razem ciasto powinno na około 3-4 godziny wylądować w zamrażarce. Podpowiem Wam tylko, że obecnie na zewnątrz mróz jest tak przeszywający, że możecie spokojnie odstawić ciasto na balkon! :)  Masło orzechowe

MamaOskarka
Piernik z powidłami 198

ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa, że w styczniu mija 2 lata, odkąd zaczęłam prowadzić blog i dzielić

Kuchcik gotuje
Czekoladowe naleśniki z serem 136

niedzielę powinien być tradycyjny, bardziej wykwintny obiad, ale uwierzcie mi, że nie miałam dzisiaj ani siły , ani czasu na gotowanie. Musiałam upiec na jutro dla mojego starszego syna tort z okazji urodzin, ale o tym jutro Wam napiszę. Wykombinowałam czekoladowe naleśniki z serem i zupę. Jeśli nie lubicie naleśników na słodko to polecam naleśniki z serem i szynką (przepis) Ciasto

O kuchni z uczuciem
Poduszeczki na zsiadłym mleku 126

niedzielę lub na odpustach. W połączeniu z moją ulubioną marmoladą wieloowocową z zaprzyjaźnionej przetwórni owoców stanowią pyszny deser :) Składniki: 420g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku 1 szklanka zsiadłego mleka marmolada wieloowocowa 1 białko + cukier do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto

Cakes By Kejt
kopytka 358

się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka jajko sol Przygotowanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. 2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części 3. Jedną, z tych części wyjmujemy i rozkładamy na pozostałych trzech częściach. 4. W wolne miejsce, które powstało po wyjęciu 1 z 4 części, wsypujemy mąkę(...)jest od tego, ile mamy naszych ziemniaków (jeśli jest ich mało dajemy 1 jajko,  jeżeli więcej to 2 lub 3). 6. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo ponieważ ciasto robi się rzadkie. 7. Stolnice posypujemy maką. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy z niego wałek, który rolujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Luty - kuchnia francuska 140

ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele

W kuchni wieczorem
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 139

ciemny:Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyMasa: Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy(...)ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Po łyżce dodajemy budyń, cały czas miksujemy. Każdy biszkopt przekrajamy na  2 części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itdOzdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy

Z Majeczką w kuchni
Rozetki 177

Więc dzięki mojej wiedzy i poszukiwaniom tego sprzętu stałam się posiadaczką jednego z 3 urządzeń do robienia tych pysznych ciasteczek. A o dziwo od jej mamy dostałam przepis. Więc dzielę się z Wami Kochani moim nowym odkryciem! W smaku podobne do faworków, chrupiące i silnie uzależniające. Przepis opiewał chyba na pułk wojska, więc zmniejszyłam składniki o 3 ;) Składniki(...)jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie:Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto

Malinowe Pocałunki
SERNIK "ZŁOTA ROSA" 2302

ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje. Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć (może ciut za szybko...ale w tym roku mam zamiar wyrobić się ze wszystkimi pomysłami :)). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry