DESER KOLOROWA PIANKA 204Polecam idealny deser na upały. Jest szybki, lekki i bardzo prosty do zrobienia :) SKŁADNIKI: mleczko zagęszczone niesłodzone 500 g (dobrze schłodzone) wiśniowa galaretka agrestowa galaretka
Pani na deser
Placuszki dyniowe 220brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi(...)konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka
mecooks
KOPYTKA Z TWAROGIEM 181Składniki: 300g twarogu 300g ugotowanych ziemniaków 1 jajo Mąka Ponadto: Jogurt naturalny Maliny Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy ¼ objętości ziemniaków mąkę oraz jajo. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i robimy z nich wałki. Kropimy po skosie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy. Maliny(...)Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątek
Owsiane ciasteczka – bez pieczenia 148Pyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink Envelope
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 256terenów w okresie zaborów oraz w latach późniejszych kasza uchodziła za prymitywny pokarm dla osób ubogich i chorych. Różnice w upodobaniu do kasz były tak wyraźne, że kulinarną Galicję dzieli się właśnie z tego powodu na zachodnią i wschodnią*. Szczęśliwie z czasem również na zachód od Buga i Sanu doceniono nie tylko walory zdrowotne, ale i smakowe różnego rodzaju kasz(...)wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz
Trzeci talerz
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 180pietruszki - 1 łyżka oleju - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy, dzielimy na mniejsze części, które obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, uważając(...)dynię, starte na tarce o dużych oczkach tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę i mąkę (dodawajcie po jednej łyżce, do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco się kleić) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Be Fit Be Strong
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 254"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemności
Pudding z chałki 216łyżki mielonego imbiru Sposób przyrządzenia:Na początek kroimy chałkę na kromki, każdą smarujemy masłem i dżemem. 2 kromki składamy tak jak kanapki, a następnie dzielimy je na pół i dość przylegle układamy w naczyniu żaroodpornym. Do osobnej miski wlewamy kremówkę i mleko, wbijamy jajko i żółtka oraz 2 łyżki cukru. Całość roztrzepujemy i zalewamy chałkę, a następnie zostawiamy(...)koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka.Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a potem już tylko się zajadać
upichcic
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 396Ciasteczka dla Wszystkich i tych na diecie i tych poza jej zasięgiem. Przygotowanie to jakieś 15 minut + pieczenie 25 minut. Nie są zbyt słodkie, ale
Pasje Jolki
Jaki był ten rok? 278pełen ciężkich chwil, małych sukcesów. Dobrze, że odszedł czas na budowanie czegoś nowego dużo lepszego - mam nadzieję. :) A teraz podsumowanie kulinarne. :) Co się działo na Brzuszkach ? Oj troszkę się działo . Jadaliśmy śniadania : zapiekałam jajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną(...)której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto
Brzuszki Łakomczuszki
Królewski keks poświąteczny. 177pierwszego tłoczenie na zimno (w dodatku niefiltrowanego - samo zdrowie!!!). Dopiero po świętach zaczęłam dochodzić do siebie. Sterta bakalii przygotowana na mazurki została, więc aby je zagospodarować postanowiłam w ubiegłą niedzielę upiec keksa. W starym zeszycie z notatkami i wycinkami z gazet znalazłam całkiem przyjemny przepis na Królewski keks (poświąteczny) 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu jeszcze lekko ciepły keks wyjmij z formy. Mimo smakowitego wyglądu próbuj dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta
Gotuj Sam!
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 194gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym chciała czekać z tym obdarowywaniem na koniec pieczenia, to mogłoby się okazać, że nie bardzo jest czym się dzielić. A tak à propos sąsiadów, to nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych :) I to wcale nie jest podlizywanie - oni nie czytają mojego bloga :) Po prostu są fantastycznymi(...)drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim
Codzienna kuchnia niecodzienna
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 275całe przemowy; historie poznania, wspólnego życia, wspominki i obserwacje. Muszę przyznać, że ten element wesela bardzo mnie stresował. Dlatego już kilka miesięcy wcześniej postanowiłam zabrać się do dzieła. Najpierw zapytałam C., co ja właściwie mam powiedzieć. A on, zawsze tak skory do pomocy i uczynny, odpowiedział z rozbrajającą szczerością: Co chcesz . Jasne. Nieco zdegustowana takim obrotem sprawy, usiadłam(...)tych żółto-pomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto. Przepis znalazłam na blogu Kolorowy Talerz , i zmieniłam nieznacznie proporcje, żeby pasował do większej formy. Wyszło bosko - kruchutkie ciasto wypełnione śmietanowo-jajeczną masą i grzybkami, których delikatny smak nie został niczym zakłócony, a tylko podbity dzięki dodatkowi białego wina i tymianku. Mówię Wam - coś wspaniałego! Do tego lekka, zielona
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort szachownica z kremem budyniowym 216mało słodki można dodać cukier puder. Przełożenie: Biszkopt jasny i ciemny kroję na pół, tak żeby z każdego były po dwa blaty. Na każdym blacie wycinam okrąg w cieście przykładając talerzyk deserowy. Potem biorę kubek i wycinam kolejny okrąg. W każdym blacie mają być wycięte trzy koła takiej samej wielkości. Biorę obręcz ciemną największą, wkładam w jej środek środkową(...)blaty odwrotnie. Najpierw obręcz jasna największa, potem w nią wkładam środkową ciemną, i w nią jasną najmniejszą. Blat z obręczą czekoladową największa układam na talerzu. Nasączam ponczem. Krem dziele na cztery części. Smaruje blat jedną częścią. Układam drugi blat ale tym razem z obręczą największą jasną, nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni
wesoła kuchnia
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 183grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe(...)cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych lub spożywczych na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Przed nałożeniem kolejnej warstwy lukru, musimy upewnić się, że poprzednia dobrze wyschła. Do zrobienia brązowego lukru będziemy potrzebować kakao i odrobinę wody. W niewielkiej miseczce
Ciastkozercy