niedziela wolna od handlu, a wszystko już przygotowałam i nie chciałam odkładać tego na następny dzień. To właśnie historia powstania tego kremu! Przyznam, że początkowo nie było mi do śmiechu, ale później doszłam do wniosku, że wyszedł mi przepyszny, a nawet jeden z najlepszych oraz dość tani krem. Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta
Di gotujeuważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania – użyłam mąki wrocławskiej PZZ Białystok 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży(...)ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją
Słodkie okruszkiNie potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser
Z Majeczką w kuchnisię na Andrzejki, jednak dlaczego nie zaskoczyć swojej drugiej połówki, przyjaciół lub rodziny w inny dzień, np. w Walentynki obdarowując ich ciasteczkiem z miłą sentencją w środku. Więc do dzieła, poniżej nasz przepis na „szczęście”: Składniki: (na ok. 60 ciasteczek o wymiarze 5 cm x 5 cm) – 320g mąki pszennej – 250g zimnego masła – 90g cukru pudru(...)karteczek z dowolnym tekstem (nasze propozycje do pobrania tutaj -> Wróżby do ciasteczek walentynkowych ) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść w jednolitą masę. 2. Zagniecione ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą dobę. 3. Po wyjęciu z lodówki, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość
PodwójnaporcjaŚwięta, Święta :) Postaram się pokazać, co się tutaj świątecznego ostatnio działo :) W sobotę święconka, zakupy, wypieki :) Mazurki, makowce i baba wielkanocna. Przygotowań było co nie miara i wreszcie nadeszły Święta :) Stół gotowy, ale prawie wszyscy w kościele :) No i po mszy, wrócili... Alleluja! Jeszcze ostatnie poprawki :) Święconka jest, żurek jest... wszystko jest :) Rodzinnie, domowo, wesoło(...)smacznie :) Takiej uczty by nie było, gdyby nie my kucharze! Gisia szykuje ciasto na makowiec :) Również nasi domowi wyrobnicy przyczynili się do wzbogacenia świątecznych klimatów. Powstały wieńce... ...na wejście i do salonu. Zające. Napisy, bazie i marcepanowe jajka. Okienne jaja. Drewniane cudaki. Kwiaty. Kokardy, kolory... Zajączkowa panienka. Po wielkim objadaniu i spacerze, nadeszła chwila relaksu
chleba naszegowyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić najpierw kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć do kratce do całkowitego ostudzenia. Polewa: cukier i kakao wymieszać, dodać śmietanę i mleko, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Polać babkę. Słonecznej niedzieli
Obiad gotowyPracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczyn rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem. Chleb pasuje do wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą
Posadzone i zjedzoneWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSłodkości w upały? już się robi! Zdrowe, pyszne i zimne. Kupujesz orzechy włoskie, czekoladę do gotowania, rozmaryn, cukier brzozowy oraz sól i do dzieła. Orzechy to
Kuchnia PROzdrowotnatego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na torty kokosowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandryjeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto formujemy w rękach w dwu centymetrowej grubości placek ( lub w dwa tej grubości placki). Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, posypujemy grubą solą, oraz ziarnami czarnuszki i ulubionymi ziołami ( oregano, bazylia) . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)stopni, wkładamy placek focacci do piekarnika, piekąc w tej temperaturze przez 15-20 minut . Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy oliwą, dzielimy na porcję i podajemy jako dodatek lub samodzielny posiłek
Miód i pieprzdziałach z cukierkami w markecie, żeby wybrać te, które jak najbardziej przypominają guziki (mnie nie do końca się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze, to piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy
Ciastkozercybędzie działo się dalej ... Składniki: 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki 500 ml mleka szczypta soli 1 łyżka kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe
kolorowotorcikowoproszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Biszkopt ciemny II: 225 g masła(...)Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy
Made By Mom And Sonciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób z niczym porównać... Szkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę
Zapiski Młodej Żonyciasta, pamiętając, że podczas pieczenia makaroniki trochę urosną ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). 3. Niech nam się nie wydaje, że określony czas pieczenia w przepisie jest zbyt krótki ( w innym przypadku uzyskamy efekt jak na zdjęciu ). Pomimo tych wszystkich niedoskonałości nie zniechęcam się, wnioski wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową i do dzieła
Kuchnia w opałachdzielę się z Wami moim przepisem- może ktoś pokusi się o przygotowanie curdu wg moich proporcji?! :)Zachwycałam się kremem z dodatkiem całych jaj, ale odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa
Kraina Miodem PłynącaSernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to ja...osoba, która nie lubi kokosu) :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło
Przepisy Aleksandryciasto jest łatwe, bo takim nie jest. Do tego jest pracochłonne, ale ja właśnie lubię piec takie wypieki. Kiedy gotowy tort spocznie na paterze, mam poczucie spełnienia i dumy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie. Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrydzieło”. Sernik dla miłośników rześkich smaków i czekoladek “After Eight”.Polecam! Spód220 g herbatników czekoladowych100 g stopionego masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta
Mia Cucina SofietaDziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)roku często sięgamy po świeże cytrusy, ja dziś użyłam kumkwatów, które są wyjątkowo aromatyczne i można je jeść ze skórką, pamiętajcie tylko, żeby je dokładnie umyć. No to do dzieła! Składniki: pół szklanki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody
Quinoa Raz!Choć, gdy ja ulepiłam (pełna dumy) 5 sztuk, on w tym czasie miał już ich kilkanaście To był wspaniały czas… Teraz moje szkraby pomagają mi w lepieniu Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ruskie pierogi. Z podanych składników przygotujecie około 40 sztuk pierogów (dla nas w sam raz na obiad). Jeśli chcecie ulepić jednorazowo większą ilość wystarczy(...)również przecisnąć przez praskę. Możecie użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych sól i pieprz do smaku /farsz ma być dobrze doprawiony, ja dodaję sporą ilość pieprzu Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok pół łyżeczki soli 200-250 ml ciepłej wody /ilość wody zależy też od używanej mąki, dodajemy stopniowo
Słodkie okruszkiskładniki: 1000 g sera białego, zmielonego 200 g cukru 15 g cukru z wanilią 4 jajka 100 g masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 3 łyżki mleka
Domowy Smak Jedzeniawlać do mąki i np. pałeczką do sushi lub innym narzędziem mieszać, z tego powinny wyjść takie glutki ☺️; ( woda jest bardzo gorąca) roztopione masło wlać do powstałego ciasta; zagnieść ciast do momentu aż nie będzie się kleić do rąk, podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać krążki; Farsz Jagody wymieszać z konfiturą i delikatnie rozgnieść(...)łyżeczkę farszu, zlepić, wrzucać na wrzątek, gotować 2-3 min od momentu wypłynięcia. Podawać na ciepło lub na zimno, jak kto woli z posłodzonym jogurtem. Miłej niedzieli, już niebawem kolejne letnie pierogi
pieprzny smaczekNatomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki to jest niezwykle aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać(...)ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża zestaw pod tytułem "tiramisu do it yourself". W zestawie mamy boski krem
Kulinarne przygody Gatitydzieło, ja tylko upiekłam i pomogłam jej w łączeniu. Troszkę nam popękał ale i taj jest najpiękniejszy dla mojej córki :) Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao rozpuszczamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce zimnej wody, dodaj do wystudzonej masy miodowej, następnie dodaj żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia dodaj, wymieszaj i zagnieć ciasto
Kurnikowociasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je udekorować lukrem. Właściwie świetnie się do tego nadają, bo trzymają kształt podczas pieczenia. Ja moje przygotowałam na rodzinne lukrowanie, które odbędzie się w niedzielę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedzielę zainspirował mnie Walenty i upiekłam dla moich kochanych .... serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem. Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam tego opisać. Oczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto
Gotuj Sam!ciasto na naleśniki. Następnie smażymy obustronnie i na każdym placu smarujemy jedną łyżeczkę sera, następnie na górę dajemy jedną łyżeczkę dżemu i rozsmarowujemy nadzienie po całym naleśniku. Zawijamy w ruloniki, koperty, jak tylko chcemy... polewamy sosem bądź posypujemy lekko cudrem pudrem no i cóż... Smacznego :) Naleśniki są przepyszne ! Ja zawsze robię podwójną porcje i zawsze ona znika. *** Miłej niedzieli
W Moim Magicznym DomuWitamy! W niedzielę, na Śniadanie Mistrzów M&M Moni zrobiła puszyste naleśniki z borówkami. Wyszły obłędne. Mimi niestety nie miała szczęścia, bo była w tym czasie w Berlinie i musiała się zadowolić waflami ryżowymi. Do dzieła! Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 1/4 szklanki maślanki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)borówek 40 ml wody 2 łyżki cukru (zależy, czy borówki są kwaśne czy słodkie) Przygotowanie: Dodajemy do miski wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji (jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Ciasto powinno być dosyć gęste. Dla urozmaicenia można dodać borówki do ciasta. Rozgrzewam patelnię. Zmniejszam ogień do połowy i nakładam chochlą porcję ciasta
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoniedziele miałam rodzinne święto. Już dawno nie mieliśmy okazji wspólnie zasiąść do stołu i biesiadować do wieczora. W końcu się najadłam i przypomniałam sobie co to domowe jedzenie, jakoś ostatnio rzadko jadam w domu. Ja, jak to ja na deser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane(...)ciasta parzonego i kremu budyniowego, wszystko polane czekolada deserową. Pycha!"Składniki:320 g mąki150 g margaryny1,5 szklanki wody5 jaj400 ml mleka1 op. budyniu waniliowego 100 g masła w temp. pokojowej2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykłego200 g czekolady deserowejSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło / margarynę. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę
Słodkie Przyjemnościciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie z mlekiem. Spacer z Ptysią, dłuższy, o ile pogoda pozwoli. Błoga, jesienna niedziela
Pożeraczka, czyli raz adobrze