stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera. Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzwyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część
Bea(u)ty kitchenmamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka drobnego cukru; - 7 g drożdży suchych; - 120 ml ciepłego mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej
dom-agi.pldopiekamy jeszcze 15-20 minut. Ciasto po wyjęciu i obstukaniu powinno wydawać głuch dźwięk.Studzimy na kratce.Dawno temu, kiedy zaczynałam się bawić w pieczenie chleba znalazłam ten przepis u Doroty z Moich Wypieków. Po jakimś czasie nabrałam własnych nawyków, co do czasu i zanotowałam sobie najlepiej smakujące mi proporcje w gramach. Swoim doświadczeniem dzielę się z Wami
W kuchni wieczoremsobie różowego ciasta dla księżniczek. Więc rad niewola mamusia musiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie:Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe
Malinowe PocałunkiCzas na prościutkie ciasto z bezą :). Brak śliwek nie powinien nikogo zniechęcić do jego upieczenia - wypiek sprawdzi się także z porzeczkami, wiśniami, agrestem, itp. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzwiązku z tym więcej takich propozycji, ale tymczasem znów coś słodkiego. Dziś będzie to szybkie ciacho bez pieczenia. Idealne kiedy np. sąsiadka, przyjaciółka, rodzina bliższa lub dalsza dzwoni w niedzielę rano i radośnie zapowiada poobiednią wizytę ;) Robi się je etapami i w tak zwanym międzyczasie bez stresu można spróbować sprzątać kuchenny bądź jakikolwiek inny nieporządek. A ciacho wynagrodzi wszelki trud(...)dziś to właśnie on stanowi bazę dla nieco innego deseru. Smaki pozostają te same - czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto
Ratunku obiadświeżych 3 łyżki cukru 60 g masła szklanka mleka 2 szklanki mąki (300g) 2/3 szklanki miodu garść orzechów (u mnie laskowe) 1/4 łyżeczki cynamonu olej do głębokiego smażenia Do dzieła!!! Mleko delikatnie podgrzewamy z masłem - odstawiamy aż masło się rozpuści. W dużej misce mieszamy ze sobą mleko z masłem, roztrzepane jajko, drożdże i cukier - stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mieszamy(...)rózga - aż masa stanie się gładka. Zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu aż podwoi objętość, a na powierzchni masy pojawią się bąbelki powietrza. Wówczas ponownie ubijamy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką stołową i smażymy w głębokim tłuszczu dobrze rozgrzanym. Pączusie często obracamy aby nabrały jednolitego rumianego zabarwienia. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Miód rozgrzewamy w rondelku. Pączki
sierotka maRysia w kuchniUfinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)pomarańczy lub cytryny (dałam 2) * pół 35-dekagramowej kostki masła (ok. 17 dag) plus 2 łyżki do posmarowania foremek - koniecznie musi być masło NIE margaryna. * 25 ml rumu Do dzieła!!! 1) mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia - odstawiamy 2) roztapiamy masło i studzimy 3) ubij jajka z cukrem - w przepisie jest aby ubijać je na parze aż powstanie
sierotka maRysia w kuchniprzestały być szare, a wieczory przestały tak nieznośnie się dłużyć. Pieczemy, pichcimy, robimy ozdoby na choinkę, stroiki, wianuszki itp., chociaż artyści z nas żadni, a większości z naszych „dzieł” nikt by nie chciał oglądać, to radość mamy ogromną. Tak oto, mimo braku pozwolenia na budowę powstała nasza piernikowa chatka I jak to na piernikowy wyrób przystało napierniczyłam się(...)obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego potrzebujesz na zrobienie chatki? Oprócz czasu i chęci oczywiście miodu- najlepiej płynnego, dałam 7 łyżek cukru
Arbuziakidali trochę popalić, pomyślałam, że może czekolada poprawi mi nastrój i na nią też postawiłam. Ugnietliśmy ciasto, a później zajęliśmy się kremem. Najwięcej frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :) Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli gotowi działać dalej. Postawiłam więc przestudzoną tartę z kremem (ten przygotowałam osobiście, jestem(...)tych nadopiekuńczych matek, które do ognia i gorących rzeczy średnio chętnie przywołują dzieci), dałam owoce i krótką instrukcję i chyba sama do siebie westchnęłam "Niech się dzieje"... Bo i działo się... większość owoców wylądowała w brzuszkach, krem z tarty zresztą też, bo kto by czekał na stężenie jak taki dobry i bez przebierania również się nie obyło... Dzień zleciał intensywnie
Kuchnia w czekoladzieZachciało mi się ostatnio szarlotki...Ale na gniecenie ciasta już ochoty nie miałam. I co wtedy? Wtedy na ratunek przychodzi...szarlotka sypana! Słyszałam o niej wiele razy, wiele razy oglądałam ją na innych blogach kulinarnych, ale nigdy jej nie robiłam. Aż do teraz. Żałuję, że tak długo zwlekałam! Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej, ma pyszny chrupiący wierzch... Dodatkowo - przygotowałam(...)szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g roślinnej margaryny Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę, mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy powstałą mieszankę na trzy równe części. Tortownicę o śr. 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 suchych składników
chili & sugardobry pomysł na urozmaicenie rodzinnego weekendu. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem w wykonaniu tego smakołyku mogą pomóc dzieci. Zrobione razem z mamą, tatą, siostrą czy babcią ciasto, to dla najmłodszych powód do dumy. Każdemu należy się odrobina słodkości i radości w sercu mroźnej zimy! Rafaello Składniki: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka(...)lekko się zrumienią, od razu przesypujemy na zimny talerz. Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę ucieramy. Masę dzielimy na 3 części (można przełożyć masę do 3 miseczek). Formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm wykładamy warstwą folii aluminiowej. Na folii rozkładamy pierwszą warstwę krakersów (jeśli
KulinarneImpresje.plbabki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka + 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegocienki placek. Na ciasto wykładamy dżem truskawkowy oraz pokrojone owoce. Całość oprószamy twarogiem. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez ok 15 minut w 220 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Przepis bierze udział w konkursie
Słodki Zakątek