ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:405/616)

(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 193

kobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia. Nigdy nie weźmie połowy porcji. Logiczne prawda? Trochę inaczej ma się sprawa z drinkiem koperkowo-ogórkowo-limonkowy na bazie piwa pszenicznego. Warto na niego wyskoczyć dzisiaj lub jutro,bo to prawdopodobnie ostatnia okazja. Weekend św. Patryka trwa tylko do niedzieli. A jedzenie? Niestety o 21:30 zamykają kuchnię(...)dzień" w browarze. Warto obejrzeć industrialny wystrój,kadzie do warzenia piwa i pięknie podświetloną nocą bryłę Browaru.My czekamy na taras i dobrze uwarzone piwo. Bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego niedziela- czwartek: 11:00 - 23:00 piątek - sobota

Fiolka w kuchni
Babka Zebra na Coca Coli 121

pieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem i posypujemy

W Moim Magicznym Domu
tort urodzinowy z owocami 142

zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu. * Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami.  * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 198

dodaję jajko i nie widzę różnicy.  Ciasto:   Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem

Karczma Honorietty
Weekend z grillem #2 159

sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy

Marder&Marder Manufacture
Tagliatelle w sosie bazyliowo-cytrynowym 132

Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka ze śmietaną 159

ustach !  A więc do dzieła ! :)   Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były

charlotte gotuje
Jabłecznik z Łąckich jabłek 133

pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek z Łąckich sadów     2 łyżeczki cynamonu     8 łyżki wody     cukier do smaku Po cynamon i inne przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki

Apetyczna babeczka
ROŻKI Z FARSZEM PIECZARKOWO-ZIEMNIACZANYM 287

barszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami. To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
SERNIK JAPOŃSKI 464

biszkoptu i sernika. Delikatny, puszysty (dotykając tego ciasta roznosi się dźwięk pękających pęcherzyków powietrza) i niezbyt słodki wypiek na pewno znajdzie wielu amatorów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Sklep z sernikami w Japonii (zdj. ze strony

Przepisy Aleksandry
Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 228

Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba.Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury

Smaczna Pyza
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 157

sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo:  truskawki ewentualnie cukier(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego!  Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Makaroniki - esencja Paryża 128

opłacało  się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony  whatsforlunchhoney.net , wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni . Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie(...)macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :) Składniki na muszelki makaronikowe : (Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.) 120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia) 220 g cukru pudru

Food Square
Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia 277

orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne(...)tłuszczowe i Omega 6. Zawierają kwas oleopalmitynowy który jest charakterystyczny dla tego rodzaju orzechów, pomaga on w metaboliźmie tłuszczów więc warto więcej dowiedzieć się o nim.Rozgrzewajcie piekarnik i do dzieła! Na blaszkę 28x24Czas przygotowania 50minSkładniki:Mąka kokosowa 100mlMąka pszenna luksusowa 200mlMąka jaglana 100mlWiórki kokosowe 100ml250 ml cukru bądź ksylitolu150ml śmietany kremówki 30%tł200 ml mleka

Kuchnia PROzdrowotna
Snikers bez pieczenia 915

Snikers bez pieczenia Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam!     Składniki: około 30 sztuk kakaowych herbatników około 40 sztuk słonych krakersów 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka orzechów włoskich Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe(...)gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy *** Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na trzy części. Pierwszą część kremu wykładamy na kakaowe herbatniki *** *** Na kremie układamy warstwę słonych krakersów *** *** Na krakersach wykładamy kolejną warstwę kremu i całość przykrywamy kakaowymi herbatnikami *** *** Następnie wykładamy resztę kremu

Blog z Apetytem
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 156

Delicious . Normalnie nie mogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny(...)pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę

Blondynka Gotuje