ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto. Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady . Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi być słychać charakterystyczny trzask a powierzchnia w miejscu
Garniec Magaliepięknej deseczce, którą dostałam jakiś czas temu od Pana Jacka z firmy Spod Hebelka . Idealnie wpasowała się w charakter i rozmiar wypieku. Pan Jacek tworzy niesamowite i niepowtarzalne małe dzieła sztuki. Serduszka dodają deseczkom uroku. Drugiej takiej samej nie znajdziecie :) Składniki: 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka) 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka wody(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy
Na Ciasteczkowych Papierachmuszę się zabrać w najbliższym czasie :D miłej niedzieli :) jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać
More food, love and dreamsdokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając sokiem warzywnym . Ach co za rozkosz kulinarna :-)) Miłej niedzieli kochani
pieprzny smaczekpołącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpiekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre muszą się pojawić. Dzisiejsza propozycja zawładnęła sercami moich najbliższych. Ciasto jest bardzo delikatne i zachwyca połączeniem musu i sera. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryszalone (chyba po raz pierwszy aż tak) :). Z ciasta parzonego na karpatkę można też zrobić pyszne ptysie czy eklerki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrytortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na czas ok. 60-70 minut (najlepiej, po upływie godziny, zrobić "test suchego patyczka" - kiedy będzie czysty, można wyjąć z pieca). Wyciągam z piekarnika i studzę. Zimny biszkopt dzielę na 3 blaty. U siebie wykorzystałam tylko
W kuchni Karmel-itkiłączy się ze smakiem świeżych malin czy truskawek ale czasami człowiek musi zjeść kawałek poczwórnie czekoladowego ciasta ;)! Zapraszam serdecznie. (Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta)Ciasto czekoladowe – składniki:100 g masła do pieczenia (miękkiego) plus extra do wytłuszczenia formy275 g cukru2 duże jajka200 g mąki (przesianej)75 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody(...)miksuję z cukrem aż zrobi się puszyste. Cały czas miksując dodaję po jednym jaju a następnie na przemian po łyżce suchych i mokrych składników do ich wyczerpania. Gotową masę dzielę na pół. Tortownicę smaruję masłem i spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę dwa oddzielne spody w tortownicy o średnicy 20 cm w temp
UgotujmyTo.plMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody.Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta
Słodka Stronaciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się". Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy(...)wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień
Ala piecze i gotujetylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao, przesiane przez sitko, do drugiej 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie, już tylko przy pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą
KulinarneImpresje.pltych knedli. Nie użyłam tu ani grama cukru, dlatego po przekrojeniu knedli nie ma efektu "wypływającego syropu". Jeśli ktoś chce go uzyskać to przy wkładaniu śliwki w ciasto wystarczy dodać trochę cukru (1/4 - 1/2 łyżeczki cukru). Pomijając fakt cukru dodam również, że ja lubię knedle z przesmażoną bułeczka... oczywiście wszelakie wersje ze śmietaną czy masłem również będą smakowały wyśmienicie(...)powierzchnia. Dzielimy na 3 części (można narysować znaczek Mercedesa ;) i jedną z tych części wyjmujemy ze swojego miejsca. W tą dziurę wsypujemy mąkę (oto i powód dla którego ciężko określić ile tego jest. Po prostu ma być jej tyle aby zajmowała objętościowo tyle co 1/3 masy ziemniaczanej). Oczywiście tą 1/3 ziemniaków co wyciągnęliśmy również używamy przy zagniataniu ciasta (żeby nikt
Jedzeniomania