pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. Masa serowa 1ok 200 g sera mascarpone500 g sera białego (półtłusty/ tłusty)ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie(...)domowego)kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej), resztę zostawiamy w blenderze i dodajemy kilka orzechów laskowych, łyżkę masła orzechowego i kakao. Mieszamy na gładką masę
Symfonia Smakówłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Dodajemy je do ciasta i mieszamy np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm). składniki na masę serową: 1250 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 180 g margaryny 230 g cukru kryształu(...)stopniowo żółtka a następnie ser, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaszarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje, że razem i rodzinnie :-) A ja ostatnio postanowiłam znów trochę poeksperymentować i wyszła mi taka mieszanka różnych przepisów :-) no bo ser z jednego, masa(...)budyniowa z drugiego, a biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami pod tą mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej
Czary - gary w kuchniprostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)ostygnięcia. 2. Powstałą masę dzielimy na II części. 3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki. 4. Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka
Gotowanie...to proste !lekkie i puszyste, przepyszne. Śniadanie idealne nie tylko na niedzielę. PLACKI z DYNI Składniki: (ok. 12 szt) 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie 3-4 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy do nich
Bon appetit mon amiemiski, delikatnie dociskamy dłonią, aby powstała równa powierzchnia. Nożem dzielimy tę powierzchnię na równe cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy z miski pozostawiając puste miejsce, które uzupełniamy mąką ziemniaczaną (ma sięgać do wysokości ziemniaków). Dodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną). Odrywamy porcje ciasta
cool and mintynaprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem. ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ciepłego mleka
Kolorowa kuchnia Elkichleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn ok. 420-430 ml wody
Marcepanowa kuchnianiego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryoderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej wilgotności. Do tego cudownie rozpuszczające się w ustach kawałeczki czekolady
Kto ugości moich gości?Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny puszczą sok. Tuż przed podaniem zalewamy schłodzoną wodą mineralną. Zakwitło pięć róż jednocześnie! A zapach! Do lemoniady dodałam różę pomarszczoną- portlandzka jeszcze się wtedy nie rozwinęła. Lemoniadą dzielę się w akcji: A dziś była kolejna mini-porcja bobu. Znów
les mirabellesswobody. Planuję walentynkowe słodkości, i pomysłami na nie będę się dzielić w przyszłym tygodniu. Wbrew pozorom - nie będzie różowo, cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut. Wierzch chleba skropić wodą. Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A już w niedzielę impreza urodzinowa C. Sprzątanie już niemal za nami - zostały ostatnie muśnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis
W mojej holenderskiej kuchnimąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki
Zainspirowana w kuchni