ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:401/616)

Sernik karmelowo-kokosowy. 199

masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki(...)SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 białko 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju      Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru

Rozpustne gotowanie
Biało-czarny torcik. 113

Składamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę w której piekły się biszkopty wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej

Rozpustne gotowanie
Marcepanowe tiramisu z truskawkami na winie 243

Niedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny

Kuchnia PROzdrowotna
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 180

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 164

niedaleko, i w zamian za ciasto, pozowali do zdjęć z młodą parą. Może zechcecie obejrzeć: Make love, not war ? Ogólnie całe wydarzenie bardzo mnie wzruszyło, bo z Connie zdążyłam się mocno zaprzyjaźnić, i bardzo się cieszę z jej szczęścia, i życzę im wszystkiego, co najlepsze. Uff... Starczy już, bo zaraz znowu się rozpłaczę... W niedzielę, po weselu, byliśmy(...)całość przeszła aromatami. Napój przecedzić, rozlać do szklanek.  Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast. Smacznego! A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 191

ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku(...)przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła! Składniki na 1 duży makowiec: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajko M 2 żółtka 20 g drożdży 1,5 łyżki cukru 65 g masła 1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca 100

nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut.    Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.    Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły(...)odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa

królestwo garów
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 128

wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć owoce, wstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Wystudzony żel nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty. Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły(...)odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa

królestwo garów
KOLOROWY ŚMIETANOWIEC 156

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.  Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną

Słodki Zakątek
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 234

Zanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post, który rozpoczął moją wspaniałą przygodę. Tak, tak to już 2-gie urodziny bloga „Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”. Od 13 stycznia 2015 roku troszkę się zmieniło. Blog przeniosłam(...)każde miłe i ciepłe słowo, które do mnie kierujecie. Po prostu dziękuję, że jesteście Mój blog, to moja ogromna pasja. Pasja, która mam nadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet

Słodkie okruszki
Mini ciasteczka z budyniem. 164

Dzień Dobry w niedzielę :) Na szybki podwieczorek polecam pyszne ciasteczka budyniowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne z kubkiem mleka. Można je zabrać również na piknik. Upieczcie koniecznie. Udadzą się każdemu, a z przepisu wychodzi aż dwie blaszki. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 budynie czekoladowe ( bez cukru

Izabelawkuchni
Klasyczna pomidorowa z nutą cynamonu 151

Ostatnio tym miejscem zawładnęły ciasta, ale to nie tak jak myslicie. Ja czasami,a nawet często gotuje. Czym smakuje Wasz poniedziałek?  Mój obiadowy początek tygodnia smakuje pomidorową.Klasyk. W domu babci przerabiana z aromatycznego rosołu. Latem wyłącznie ze świeżych pomidorów. Podawana na słodko lub zabielana śmietaną. Dzieli nasz kraj na zwolenników zupy z makaronem i fanów pomidorowej z ryżem

U Fiolki
Truskawki w kokilkach z kruszonką 137

kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach na ciepło, czy zimno robi wrażenie i przede wszystkim smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi

Kuchennyviral.pl
Truskawki w kokilkach z kruszonką 153

kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach na ciepło, czy zimno robi wrażenie i przede wszystkim smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi

Kuchennyviral.pl
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 186

sobą mieszamy i dolewamy tyle wody, by ciasto było miękkie i elastyczne. Całość przerzucamy na obsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy ugniatając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i utworzą jednolitą masę. W razie gdyby masa była za sucha, po trochu dolewamy wody, jednak gdy będzie zbyt klejąca - mąki. Tworzymy kulę, dzielimy ją na pół i z każdej połówki tworzymy dość grube

Be Fit Be Strong