ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:400/616)

Różnica zdań, czyli dlaczego nie mogę pomalować sufitu. I wytrawne ciasteczka z rozmarynem 165

spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciastka - extra maślane 181

chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko  0,5 łyżeczki  1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier.  Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
SERNIK ZEBRA (kakaowo-waniliowy) 709

pomysł dwukolorowego sernika i zaraz potem pomyślałam o cieście zebra. Nieskromnie powiem, że bardzo mi się podoba wzór, jaki się utworzył :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) 557

owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia 994

Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki(...)pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu 50 g płatków migdałowych Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy. Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy następująco: Wariant

Smaki Na Talerzu
Sernik karmelowo-kokosowy. 207

masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki(...)SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 białko 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju      Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru

Rozpustne gotowanie
Biało-czarny torcik. 123

Składamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę w której piekły się biszkopty wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej

Rozpustne gotowanie
Marcepanowe tiramisu z truskawkami na winie 260

Niedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny

Kuchnia PROzdrowotna
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 187

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 172

niedaleko, i w zamian za ciasto, pozowali do zdjęć z młodą parą. Może zechcecie obejrzeć: Make love, not war ? Ogólnie całe wydarzenie bardzo mnie wzruszyło, bo z Connie zdążyłam się mocno zaprzyjaźnić, i bardzo się cieszę z jej szczęścia, i życzę im wszystkiego, co najlepsze. Uff... Starczy już, bo zaraz znowu się rozpłaczę... W niedzielę, po weselu, byliśmy(...)całość przeszła aromatami. Napój przecedzić, rozlać do szklanek.  Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast. Smacznego! A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 205

ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku(...)przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła! Składniki na 1 duży makowiec: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajko M 2 żółtka 20 g drożdży 1,5 łyżki cukru 65 g masła 1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca 108

nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut.    Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.    Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły(...)odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa

królestwo garów
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 138

wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć owoce, wstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Wystudzony żel nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty. Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły(...)odnosił między innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa

królestwo garów
KOLOROWY ŚMIETANOWIEC 169

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.  Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego. Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną

Słodki Zakątek
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 251

Zanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post, który rozpoczął moją wspaniałą przygodę. Tak, tak to już 2-gie urodziny bloga „Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”. Od 13 stycznia 2015 roku troszkę się zmieniło. Blog przeniosłam(...)każde miłe i ciepłe słowo, które do mnie kierujecie. Po prostu dziękuję, że jesteście Mój blog, to moja ogromna pasja. Pasja, która mam nadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet

Słodkie okruszki