ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:400/616)

O wszystkim i o niczym. I szarlotka 147

dzień zabawy i wygłupów. W niedzielę, co jasne, musiałam odespać i wypocząć. W poniedziałek jakoś nie mogłam się w sobie zebrać do napisania choćby jednego sensownego zdania, a wczoraj byłam w szkole, i później jakoś tak... Czasu mi zbrakło. W związku z tym dzisiaj, na osłodę, mam dla Was cudownie jesienne, naprawdę pyszne ciasto. Najpierw przygotowałam mój ulubiony kruchy spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Środa: Błyskawiczna pizza z figami i trzema serami 85

Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Najlepsza pizza to taka, do której ciasto leżakowało dwie doby w lodówce, w chłodzie, który hamował pracę drożdży, które mimo to wspaniale spulchniły ciasto. Kto jednak ma czas na taki rarytas, kiedy chęć zjedzenia pizzy pojawia się zazwyczaj nagle jak chęć na przegryzienie batona? Co zrobić w takiej sytuacji? Można zadzwonić po telepizzę, można(...)przepis, natomiast w tym miejscu możecie więcej poczytać na ten temat. Jak odgrzać pizzę Teraz kilka słów o odgrzewaniu pizzy. Naszą pizzę z figami i 3 serami zrobiliśmy w niedzielę. Jak tylko wystygła, została pocięta na mniejsze kawałki i zapakowana w strunowe woreczki, a następnie zamrożona. Wieczorem we wtorek pizza trafiła do lodówki, żeby zacząć się rozmrażać. Pewnie jedzenie odgrzewanej

Niedzielny kucharz
Tarta francuska - absolutna rewelacja 181

się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory(...)połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy do  pojemnika blendera lub melaksera i miksujemy na gęste, ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli

Spektrum Smaku
Góra lodowa 128

Pewnie większość z Was robiła, lub chociaż słyszała o cieście kryjącym się pod nazwą „Góra Lodowa”. W sieci zbiera ono mnóstwo pozytywnych komentarzy i myślę, że zasłużenie. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci(...)naparem kawowym (najlepiej za pomocą pędzelka). Układamy na cieście, wciskając je przeciętą stroną w masę budyniową. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do połączenia się składników. Studzimy. Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy na najniższych obrotach miksera. Masę dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki/łyżki kakao

Smaki Na Talerzu
JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY 164

wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 min w 160 o C. Studzić w uchylonym piekarniku. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 113

wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
PSZENNO -ŻYTNIE PLACUSZKI Z RICOTTĄ 124

ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Słodki "Salceson" 171

uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.  Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.  Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
ciasteczka pieczarki :-) 130

jest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy z ciasta  kulki trochę większe niż orzech włoski. Układamy na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w sporych odstępach od siebie,ponieważ pieczarki rosną. Następnie gwint butelki "maczamy" w kakao i wbijamy w kulkę, i wyciągamy, powstanie nam nóżka pieczarki a kakao dopełni dzieła :-) Pieczarki pieczemy około 10 minut w temperaturze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Perfekcyjny prezent w dwóch wersjach 187

wymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu użytkowników dodaje własne przepisy, które można zapisywać. Ty również możesz dzielić się swoimi wypiekami lub autorskimi daniami. To świetny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Różnica zdań, czyli dlaczego nie mogę pomalować sufitu. I wytrawne ciasteczka z rozmarynem 151

spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciastka - extra maślane 164

chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko  0,5 łyżeczki  1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier.  Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
SERNIK ZEBRA (kakaowo-waniliowy) 700

pomysł dwukolorowego sernika i zaraz potem pomyślałam o cieście zebra. Nieskromnie powiem, że bardzo mi się podoba wzór, jaki się utworzył :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) 547

owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia 983

Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki(...)pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu 50 g płatków migdałowych Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy. Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy następująco: Wariant

Smaki Na Talerzu