ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:408/616)

łatwy tort z dekoracją komunijną 280

mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. (Aby biszkopt łatwiej się przekrawał najlepiej upiec go dzień wcześniej) Ja dziele składniki na trzy równe części i piekę

Domowy Smak Jedzenia
Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum 172

krewetkowe rozpadały się. Ciasto było bardzo cienkie i pierożki sklejały się. Przy próbie ich rozłączenia cały farsz wypadał... Ale wrócimy tu jeszcze, żeby spróbować innych pierożków ! Pełną parą od nowa ul. Nowowiejska 10, Warszawa Śródmieście Telefon: 22 400 25 55 Otwarte: Poniedziałek - czwartek 12.00-22.00 Piątek - sobota 12.00-23.00 Niedziela 12.00-21.00 Płatność gotówką i kartami płatniczymi

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki 2015 124

tylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis

To co kocham
Tort z kremem i karmelizowaną gruszką 118

papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch  idzie krem różowy oraz dekoracja różowa Krem: Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej części

Różowa kuchnia
Żurek Wielkanocny 138

już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy

Czary - gary w kuchni
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 132

powiedzcie jak Wam smakowały! Do dzieła! Składniki 300 g ekologicznej mąki z migdałów  SYMBIO 3 białka 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek

Z Kuchni Do Kuchni
Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i ziaren. 257

Przygotowanie: Wszystko mieszamy, aż do uzyskania ciasta prawie takiego jak na naleśniki, wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnie i smażymy około 2 minut z każdej strony w zależności od tego jaki nasz chlebek jest gruby. Mnie najszybciej wychodziły kiedy były małe i cieniutkie, wtedy też ładnie się przyrumieniały na patelni Jaskiniowcy do dzieła! Artykuł Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu

PaleoLife
nie powiedziałbyś. 129

Kokosowe ciasto z fasoli i batata, borówki*  z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym (vegan) przełamanie się do warzyw na słodko prowadzi potem do całej masy pomysłów z nimi w roli głównej jak dobrze, że jest coś takiego jak zamrażalnik szkoda tylko, że ma jakieś ograniczenia :D miłej (słonecznej)niedzieli

More food, love and dreams
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 339

Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.   Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.  Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc. * Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.  * Śmietan fixy możemy

Ala piecze i gotuje
Kolakakor - szwedzkie ciasteczka 197

razem z golden syropu. Gotową masę dzielimy na 4-5 części w zależności od wielkości ciasteczek które chcemy uzyskać. Każdą część rolujemy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane rulony i lekko zgniatamy tworząc charakterystyczny wzór. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170`C i pieczemy około 14 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki, tworząc tym samym

Słodkie Przyjemności
MARCEPANOWA TARTA Z FIGAMI 91

miała być jedna z nielicznych, leniwych niedziel. Zaczęło się nawet bardzo dobrze, długim leżeniem w łóżku, z moimi "termoforami" :p Szarusia & Lusia Te miłe chwile przerwało nam burczenie w brzuchach. No a potem to już wyszło jak zawsze. Śniadanie, coś na obiad, kilka rozdziałów książki, surfowanie w sieci...a wieczorową porą SKŁADNIKI: ciasto 150 g mąki pszennej

Kuchnia w opałach
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 197

jajek słodzik lub cukier 1 brzoskwinia Do dzieła: Jajka i słodzik/cukier miksujemy na gładki krem-piankę - ok. 10-15min. Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy

Spektrum Smaku
Makaron 134

dzieciństwie robiony makaron gościł co niedzielę na naszym stole. Spróbujcie a już nigdy nie użyjecie kupnego makaronu;) Serdecznie polecam.  Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 650 5 średniej wielkości jajek szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, przesiać. W mące zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość

Krakowskie smaki Ani
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 165

godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ I OWSIANĄ POSYPKĄ 147

mojej rodzinie lubimy podać to ciasto bardzo mocno nasączone i z dużą ilością alkoholu, co powoduje, że jest ono tylko dla dorosłych. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry