spokojnie. W niedzielę wybraliśmy się do siostry C., gdzie posiedzieliśmy kilka godzin, porozmawialiśmy, pośmialiśmy się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzerąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na dodatki z orzechów, kawałków czekolady lub innych owoców. Pomysł ja wniosłam do kuchni, wykonanie tego chlebka, należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;) Składniki 3 dojrzałe, rozgniecione banany 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki roztopionego masła szczypta(...)roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego
pink envelopePrzepis na idealne naleśniki , to jest dopiero wyzwanie! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naleśniki na maślance, charakteryzują się takim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze
SMYKWKUCHNIPyszne ciacho do kawy,na niedzielę ,lub na jakąś specjalną okazje,ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowy i fajnie się kontrastuje ze słodkim kremem i bezą,ale fajnie sprawdzi się też wiśniowy-polecam Składnki: na blaszkę-25-36cm na ciasto: 3 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny,6 żółtek
Swojskie jedzonkotemu... :) Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D Składniki na ok. 30 sporych sztuk: Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli
Simply Foodtortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym). Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao i delikatnie
Różowa kuchniaserem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki ZakątekJuż tylko kilka dni dzieli Nas do Świąt. W domach powoli zaczynają się unosić zapachy Świątecznych potraw. Dziś mam przyjemność testować i próbować pysznych produktów HELIO. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod marką HELIO oraz pod wieloma
Gotowanie Patkibyłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, to często się spotykałyśmy i razem coś pichciłyśmy. Zawsze upiekłyśmy ciacho i coś pysznego zrobiłyśmy na kolację, oczywiście pogadałyśmy też :). Część czerwonej papryki już spożytkowałam. Dwie wzięłam do obiadu. W niedzielę zrobiłam podudzia z ryżem i papryką czerwoną. Mięso najpierw podsmażyłam
Zakątek rozkoszy kulinarnychszarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już po godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach. Moi kochani do dzieła ! Składniki: duża tortownica 1,5 kg jabłek - u mnie
Garnkowe fanaberieznajomym pszczelarzem, by informacje były rzetelne. Rodzaje miodu: Miody dzielimy na nektarowe (pochodzące z kwiatów roślin) i spadziowe. miód akacjowy - jest polecany do kawy i herbaty, gdyż jako jedyny nie zmieni nam smaku napoju miód rzepakowy - należy go szybko spożyć, gdyż lubi fermentować Miód a wypieki: Miód dodany do ciast oczywiście je osłodzi. Straci niestety swoje właściwości lecznicze, ale wspaniały
Mania Wypiekaniasypana to najprostsza szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej), Wykonanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem. Na spód wysypujemy pierwszą część suchych składników
Passion of Cookingroku Walentynki wypadają w niedzielę i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. A to dlatego, że można przygotować swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą propozycją dla zakochanych są amerykańskie naleśniki z nutą kokosową w kształcie serduszka <3 <3 Jak je zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek
W kuchni Katieprzy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom. Na pierwszy ogień pójdzie mieszkanie, dzięki czemu wrócę do kuchni na stałe. Obecna sytuacja dzielenia domu i kuchnia wyglądająca jak obora pozwalają co najwyżej
Pink Envelopebędzie) W moim domu rodzinnym często piekło się ciasta, a już obowiązkowo musiało być na weekend. Był sobotni wieczór, w całym domu unosił się przecudny zapach sernika. Razem z siostrami zaglądałyśmy mniej lub bardziej namacalnie, kiedy wystygnie i kiedy wreszcie będzie można spałaszować. Niestety, trzeba było czekać do niedzieli. Sernik samotnie, na kuchennym blacie, musiał też zaczekać. Niedzielny poranek. Wszyscy
Codzienna kuchnia niecodzienna