się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein) 250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott) 250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%) 4 duże pomidory(...)połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera lub melaksera i miksujemy na gęste, ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli
Spektrum SmakuPewnie większość z Was robiła, lub chociaż słyszała o cieście kryjącym się pod nazwą „Góra Lodowa”. W sieci zbiera ono mnóstwo pozytywnych komentarzy i myślę, że zasłużenie. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci(...)naparem kawowym (najlepiej za pomocą pędzelka). Układamy na cieście, wciskając je przeciętą stroną w masę budyniową. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do połączenia się składników. Studzimy. Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy na najniższych obrotach miksera. Masę dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki/łyżki kakao
Smaki Na Talerzuwyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 min w 160 o C. Studzić w uchylonym piekarniku. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekwymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą. Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekuwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym. Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu. Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki
Kuchnia w czekoladziejest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy z ciasta kulki trochę większe niż orzech włoski. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w sporych odstępach od siebie,ponieważ pieczarki rosną. Następnie gwint butelki "maczamy" w kakao i wbijamy w kulkę, i wyciągamy, powstanie nam nóżka pieczarki a kakao dopełni dzieła :-) Pieczarki pieczemy około 10 minut w temperaturze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu użytkowników dodaje własne przepisy, które można zapisywać. Ty również możesz dzielić się swoimi wypiekami lub autorskimi daniami. To świetny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaspożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzechyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko 0,5 łyżeczki 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier. Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopomysł dwukolorowego sernika i zaraz potem pomyślałam o cieście zebra. Nieskromnie powiem, że bardzo mi się podoba wzór, jaki się utworzył :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryowocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPrzepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki(...)pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu 50 g płatków migdałowych Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy. Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy następująco: Wariant
Smaki Na Talerzumasła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki(...)SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 białko 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru
Rozpustne gotowanieSkładamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę w której piekły się biszkopty wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej
Rozpustne gotowanie