ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:388/616)

Niedzielny obiad – pikantny kurczak 221

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MALINOWA MANIA 129

ładzamy cukrem pudrem wg uznania.  Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 272

łatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem na blaszkę pełną rumianych pasztecików - zapomnicie o wszystkich epitetach jakimi potraktowałyście i ciasto, i farsz, i wałek, i stolnice, i bogu-ducha winnego męża.  W skrócie, więc jak wygląda robienie bezglutenowych pasztecików? Najpierw jest głośno (nagle język się rozwiązuje i zastanawiacie się(...)kiedy zaczęliście tak przeklinać), później jest przyjemnie pachnąco, następnie cholernie smacznie, a na samym końcu ogarnia Cię duma. Duma jak  cholera! Szczególnie jak widzisz w jakim tempie Twoje dzieło znika... (I tu zapominasz i o wykrzyczanym wcześniej "nigdy więcej" bądź "jaka jestem durna, że dałam się podkusić" i zaczynasz planować, kiedy stworzysz kolejną porcję). Kapuśniaczki są przepyszne zarówno

Wypisz Wymaluj
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 153

mówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały.   Wygrałam z chorobą, ale nadal(...)stycznia 2010 roku dzieli się z innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga "W kuchni Karmel-itki". - Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku.  - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka

W kuchni Karmel-itki
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 276

Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy na 3 części, jedną z nich rozsmarowujemy na krakersach. Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 665

Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy na 3 części, jedną z nich rozsmarowujemy na krakersach. Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
PIERWSZE URODZINY BLOGA 96

mnie to niemała okazja do świętowania i czas na drobne refleksje.  Mimo, że zawsze lubiłam piec, to nie liczyłam, że tak wielką frajdę sprawi mi publikowanie moich dzieł. Okazało się, że jest to mój konik i znając samą siebie, że jestem uparta myślę, że nie prędko się z nim rozstanę. Chcę dalej rozwijać swoją pasję, smakować, gotować, piec(...)ciast widzę, jaki postęp poczyniłam (choć mimo to bardzo daleko mi do ideału, ale może kiedyś uda mi się osiągnąć poziom jaki sobie wymarzyłam, czas pokarze).  W tym miejscu, chciałabym bardzo serdecznie podziękować Wam Czytelnikom za te wszystkie komentarze, za odwiedziny i za chęć pozostania ze mną na dłużej.  Obiecuję, że w następnym roku będzie się działo. Będzie

Ciastka - domowe słodkości
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 166

klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego(...)długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu

Food Square
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 194

puder, wtedy będzie to około szklanki cukru Do dzieła: Jajka ubijamy mikserem na delikatną piankę (trwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę

Spektrum Smaku
Baba drożdżowa Marcjanny 91

babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej). Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Babkę przybrałam lukrem. 200 g cukru pudru, sok z cytryny, Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym. Serwetka, która stanowi tło jest dziełem Babci Marianny (babcia Piotrka), która wykonała ją przed wojną. Po wojnie została

królestwo garów
Dwukolorowe bajgle 132

cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę okazało się, że chlebak świeci pustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty

greenscarf
Kluski koperkowe 166

Ziemniaki obrać, ugotować. Przestudzone i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części. 1/4 część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól, koperek drobno posiekany (można użyć suszonego) i ziemniaki które zostały odłożone. Wyrobić na jednolite ciasto. Odrywany po kawałku, formujemy cienki wałeczek i tniemy

magiczna kuchnia Kasi
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 276

woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję

Food Square
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 117

dzisiaj będę Wam prezentować co takiego przygotowałam na tą mijającą już niedzielę. Zdjęcia są robione w biegu, bo rozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe

Posadzone i zjedzone
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 79

przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka wylewamy nieco wody, dodajemy kawałki jabłek

Moja smaczna kuchnia