ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:382/616)

Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką 119

Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej łyża oliwy pół łyżeczki soli pół szklanki wody cebule łyżka oleju sól i pieprz pół łyżeczki kminku łyżka octu

AZgotuj!
Pierogi z mięsem po rosole 100

bidi-language:#0400;} Świetne eko składniki od Spiżarni kolejny dzień przetwarzamy. Niedziela, przepyszny rosół. Poniedziałek, jak w poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
TORT SNICKERS 97

Pani Agnieszka Mandrysz przesłała zdjęcie ciasta z mojego przepisu na  TORT SNICKERS   o mocno orzechowym smaku.  Zachęcam wszystkich do korzystania z przepisów oraz dzieleniem się zdjęciami, aby zainspirować innych. Fotografię opublikuję wraz z podpisem osoby, która wykonała dzieło.  Wystarczy, że zdjęcie wyślecie na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Słodki Zakątek
PIEROGI Z MIĘSEM Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 139

Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Babcine jagodzianki 114

quinoy, stewi, jagód goji i ekologicznego jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych

Gawron w rosole
Domowe Mięciutkie Kopytka 9875

praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Przekładam do miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia

Gotowanie...to proste !
Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką 150

wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. 3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski

Gotowanie...to proste !
domowy makaron 171

Choćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Focaccia z suszonymi pomidorami 157

minut na złoty kolor.  Uwaga! Aby pomidory się nie przypaliły, należy ciasto przykryć folią, w przypadku gdy dodajemy np, oliwki, należy je namoczyć w dwóch łyżkach oliwy z oliwek.  Bon appetit!  Otrzymałam od Was wiele pytań dotyczących Frymarku Bydgoskiego, na którym byłam w niedzielę. Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie, genialna inicjatywa, którą jestem zachwycona.  Frymark

Garniec Magalie
Wcześniejszy Dzień Dziecka 174

stara? W każdym razie prezenty oczywiście kuchenne też. Dostałam przepiśnik i zestaw ciast do robienia w mikrofalówce z kubeczkiem ;) No niestety gratis mój palec na zdjęciu..   Przepis na czekoladowe ciasteczko z mikrofalówki mam od dawna, zrobię porównanie później. Co znajdziemy w przepiśniku? - zakładki dzielące na przydatne działy; na początku "Niezbędnik kuchenny" w którym znajdziemy przelicznik miar

W kuchni bez szafek
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 178

Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki.  Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy wałeczek na kluseczki około 2-3cm.  Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. Oczyszczamy pierś kurczaka i dzielimy na porcje gulaszowe. Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. dodajemy śmietanę

MarciochaKucharzy
Racuszki ryżowo jabłkowe 125

żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy na połowę i dodajemy do masy z jabłkami, mieszamy. Dodajemy pozostałą część piany

mojewypiekiinietylko
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 258

utrzymywał świeżość.  Jedliśmy go parę dni i nic się z nim nie działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba

Stare Gary
Ciasteczka cytrynki 306

powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych

Ciastkozercy
Kawa...zielona 143

Parę dni mnie tu nie było..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy

Moje domowe kucharzenie
DOMOWY MARCEPAN 535

trudne. Domowy marcepan smakuje o wiele lepiej i jest jak znalazł do dekoracji ciast na Boże Narodzenie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
KRUCHE CIASTO NA MAZURKI 158

Bardzo dobre i kruche ciasto na wielkanocne mazurki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Szybki pomysł na weekendową przekąskę 369

Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli

Ratunku obiad
Grzebyki 95

śmiesznym kształcie. Bazą grzebyków jest ciasto drożdżowe. Oczywiście każde grzebyki wypełnione są marmoladą lub dżemem. Grzebyki po upieczeniu śmiało można zamrozić, gdyż mrożenie w zupełności nie zmienia ich smaku ani konsystencji. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)zaczyna łączyć się z margarną. Z mąki i margaryny uformować małą kopkę w środku, której zrobić wgłębienie. Do dołeczka wlać drożdże uprzednio połączone ze śmietaną oraz dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po 30-u minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 4-5 milimetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy podsypać

mecooks
Pizza na kalafiorze 125

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy.  Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy

Salonik smaków
SKRZYDEŁKA a la KFC 2787

Ciasto naleśnikowe: 3 średnie jajka łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki lub chilli 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego lub cayenne 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej   Dodatkowo:   2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki kukurydzianej ok 1,5 l do 2 oleju   Skrzydełka dokładnie oczyścić i umyć.Wysuszyć.Ostrym nożem odcinamy najpierw lotkę,potem dzielimy na dwie(...)robimy dla dzieci używamy słodkiej i ostrej papryki.Jeśli chcemy bardzo pikantne dajemy tylko chilli i ostrą paprykę.Tutaj wszystko zależy od Nas. Następnego dnia tuż przed smażeniem robimy ciasto naleśnikowe.Jajka,mleko i przyprawy krótko miksujemy,dosypujemy mąkę dalej miksując,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto musi być dobrze napowietrzone i mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak zrobioną miksturę wlać

Niespełnione zdolności kulinarne
Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 103

mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być(...)pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka kokosowego oraz zimny olej kokosowy i wyrabiamy ręką aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: ja zwykle dzielę na 400 g i 300 g – większą przeznaczam na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażarnika. Drugą część

Lamarida.pl
Grissini – włoskie paluszki 116

oliwy w cieście i dodatek masła. Dodanie do ciasta pieczonego czosnku lub parmezanu pozwala na uzyskanie smakowitych wariacji tego wypieku. Możemy też dodać mielonego czarnego pieprzu , sezamu, maku i nasion kopru włoskiego. Przepis , który tutaj prezentuje pochodzi z książki :  CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki  Wydawnictwa Buchmann. Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz(...)soli 5g drożdży instant Dużą pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty, aż wszystkie składniki sie połączą. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Mieszamy na drugiej prędkości 5 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową w średnim stopniu. Wymagana temperatura ciasta to 24,5 stopnia C. Fermentacja wstępna: 1 godzina Dzielenie

Z Kuchni Do Kuchni
ŚLIWECZNIK SYPANY 162

Śliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w tym roku śliwecznik zdeklasował szarlotkę (jabłecznik). Jest wprost bajeczny... Do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się tu pomoc najmłodszych. Moja Córcia sama odważa, miesza wszystkie składniki i dzieli na równe części. Ma przy(...)kaszy manny (u nas grysik orkiszowy) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 220g zimnego, najlepiej zmrożonego masła - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania góry ciasta (nie jest to konieczne, ale daje super smaczek i tworzy chrupiącą skorupkę) Mąkę, cukier (ksylitol), proszek do pieczenia, cynamon i kaszkę (u mnie grysik) mieszamy, przesiewamy przez sito. Dzielimy

Smaczne Zdrowe
ŚMIETANKOWY PUCH 104

nieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne! Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)wymiarach ok 20x30cm. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części. Wykonanie masy śmietankowej:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Czekoladowy sos (1/2szklanki) rozrzedzamy delikatnie mlekiem (mniej więcej do 3/4 objętości szklanki). Takim płynem sączymy przekrojone części biszkoptu. Przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś

Słodki Zakątek
Ciasto Łabędzi puch 474

minut (do czasu tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić boki biszkoptu nożykiem, odpiąć formę i ułożyć biszkopt do góry nogami, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt dzielimy na dwa blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować(...)patelni roztopić masło, dodać cukier i poczekać aż trochę się rozpuści. Kolejno dodać wiórki kokosowe i lekko je zarumienić. Wyłączyć palnik, zestawić patelnię i pozostawić posypkę do ostudzenia. Składanie ciasta: Jeden blat biszkoptu ułożyć na dnie blaszki, nasączyć częścią ponczu, a następnie posmarować dokładnie dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć ok. 2/3 kremu i przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem

Kulinarne Przeboje
Ciasto jogurtowe z owocami 109

borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie.  W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru(...)pieczenia.  W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy ulubionymi owocami. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Życie zaczyna się w kuchni
pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-) 217

cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki(...)układamy warstwę waniliowych herbatników. Krem dzielimy na pół.  Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych. I dajemy resztę kremu. Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych. Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubijamy na sztywną masę. Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto miodowe przekładane śmietaną 125

słodkie a super wilgotne. MNAM! Ciasto miodowe przekładane śmietaną Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.) 200 g margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie śmietany 18% - w sumie 12% też by się dobrze sprawdziła Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem zwykłym(...)dobry pomysł - lepiej upiec jeden placek z całości masy w 170 stopniach zajmie to ok 30 - 40 minut - trzeba go ciągle pilnować. Ja wyjęłam z piekarnika gdy ciasto odeszło od brzegów formy i w dotyku miało taką biszkoptową strukturę. Można też zastosować sposób na ,,suchy patyczek" choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest ono dość ciężkie i wilgotne.Gdy placek

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne drożdżówki z białym serem 189

rodzynek łyżeczka żurawiny łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko Do dzieła!!! Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy je z drożdżami, łyżką cukru i 3-4 łyżkami mąki - zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany - odstawiamy go na 10-15 minut aż pojawią się bąbelki i mikstura powiększy swoją objętość. Resztę suchych składników na ciasto mieszamy w dużej misce. Gdy zaczyn osiągnie pożądany przez

sierotka maRysia w kuchni