ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:378/616)

Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 213

mnie to normalne.  Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał(...)kobiecych przepisów. No to do dzieła moi Kochani! Czas abyście poznali sekrety mojej fantazji, sposób przygotowania kremu z książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody

Blondynka Gotuje
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 657

Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Niezły Młynek
Knedle z truskawkami 146

Dzięki potężnemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, który uwielbiał smak truskawek, możemy dziś rozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami(...)Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. Knedle z truskawkami. Składniki na ciasto do knedli: - 850 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny

mojewypiekiinietylko
Ciasto z chałwową polewą i bananami 137

tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki(...)masy mąkę z proszkiem, krótko, ale dokładnie łączymy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie, wylewamy na blaszkę. 6 . Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając odrobinę soli. Dodajemy do ubitej piany wiórki kokosowe i 5 łyżek cukru, ubijamy, aż będzie lśniące. Wykładamy pianę na ciemne ciasto w blaszce. 7 .  Banany kroimy w plasterki

Kuchnia Prezydentowej
MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 216

połączenia się składników. Dzielę masę na dwie  w miarę równe części, do jednej z nich dodaję kakao.  Wykładam specjalne foremki papilotkami (lub składam dwie papilotki razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjne pszenne bagietki 148

Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis(...)Techniki wypieku, przepisy i wskazówki”. Jest to przepastne tomiszcze prawie pięciuset stronicowe, które polecam każdemu kto chciałby się zająć wypiekiem domowego pieczywa. Ja sukcesywnie będę testować przepisy i dzielić się tym z Wami . Składniki na 4 średnie bagietki: 1 kg pszennej maki (to nie jest post sponsorowany przez Basię, poprostu używam tej mąki, i uważam, ze jest to jedna

greenscarf
Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką 139

Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej łyża oliwy pół łyżeczki soli pół szklanki wody cebule łyżka oleju sól i pieprz pół łyżeczki kminku łyżka octu

AZgotuj!
Pierogi z mięsem po rosole 116

bidi-language:#0400;} Świetne eko składniki od Spiżarni kolejny dzień przetwarzamy. Niedziela, przepyszny rosół. Poniedziałek, jak w poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
TORT SNICKERS 116

Pani Agnieszka Mandrysz przesłała zdjęcie ciasta z mojego przepisu na  TORT SNICKERS   o mocno orzechowym smaku.  Zachęcam wszystkich do korzystania z przepisów oraz dzieleniem się zdjęciami, aby zainspirować innych. Fotografię opublikuję wraz z podpisem osoby, która wykonała dzieło.  Wystarczy, że zdjęcie wyślecie na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Słodki Zakątek
PIEROGI Z MIĘSEM Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 150

Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Babcine jagodzianki 130

quinoy, stewi, jagód goji i ekologicznego jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych

Gawron w rosole
Domowe Mięciutkie Kopytka 9887

praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Przekładam do miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia

Gotowanie...to proste !
Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką 178

wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. 3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski

Gotowanie...to proste !
domowy makaron 184

Choćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Focaccia z suszonymi pomidorami 178

minut na złoty kolor.  Uwaga! Aby pomidory się nie przypaliły, należy ciasto przykryć folią, w przypadku gdy dodajemy np, oliwki, należy je namoczyć w dwóch łyżkach oliwy z oliwek.  Bon appetit!  Otrzymałam od Was wiele pytań dotyczących Frymarku Bydgoskiego, na którym byłam w niedzielę. Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie, genialna inicjatywa, którą jestem zachwycona.  Frymark

Garniec Magalie
Wcześniejszy Dzień Dziecka 193

stara? W każdym razie prezenty oczywiście kuchenne też. Dostałam przepiśnik i zestaw ciast do robienia w mikrofalówce z kubeczkiem ;) No niestety gratis mój palec na zdjęciu..   Przepis na czekoladowe ciasteczko z mikrofalówki mam od dawna, zrobię porównanie później. Co znajdziemy w przepiśniku? - zakładki dzielące na przydatne działy; na początku "Niezbędnik kuchenny" w którym znajdziemy przelicznik miar

W kuchni bez szafek
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 191

Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki.  Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy wałeczek na kluseczki około 2-3cm.  Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. Oczyszczamy pierś kurczaka i dzielimy na porcje gulaszowe. Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. dodajemy śmietanę

MarciochaKucharzy
Racuszki ryżowo jabłkowe 140

żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy na połowę i dodajemy do masy z jabłkami, mieszamy. Dodajemy pozostałą część piany

mojewypiekiinietylko
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 274

utrzymywał świeżość.  Jedliśmy go parę dni i nic się z nim nie działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba

Stare Gary
Ciasteczka cytrynki 335

powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania