wracaliśmy złapała nas pierwsza wiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka. Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować ten szybki
Dzieje kuchennej Wiewiórysię kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy
Ostra na Słodkodużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym
Kulinarne przygody Gatitypieczenia wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Wcisnąć w nie choinki, jedna przy drugiej. Boki wypełnić jasnym ciastem, najwygodniej za pomocą rękawa cukierniczego. Przykryć również wierzch choinek.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!Cudowna, leniwa niedziela, ostatnia w tym roku... Z każdą chwilą jestem coraz bardziej podekscytowana - zmiany nadchodzą nieubłaganie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy. Z przygotowanego ciasta odbieramy
Maminek kulinarnytego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania. Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników. Zatem do dzieła. Składniki : Paczka ok 120 g herbatników 600 g gęstego jogurtu(...)inny wzór to zależy już od waszej własnej inwencji. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i rozprowadzamy na wierzchu, chłodzimy min. 3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy posypką i ciasto gotowe
vaniliowoczekoladowawafelki Princessa - takie bardzo kokosowe? Przyznam, że kiedyś bardzo je lubiłam. Będąc ostatnio na zakupach rzuciły mi się w oczy i od razu wpadł mi pomysł na zrobienie takiego ciasta:) Bardzo kokosowy torcik - bez białego cukru, mąki i glutenu! Idealny dla wielbicieli kokosów. Wierzch pokryłam posiekanym wafelkiem Princessa - ale to głównie na potrzeby zdjęć bo wystarczy posypać go wiórkami(...)minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Masa Serek mascarpone miksujemy z miodem. Pod koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. 2/3 masy wykładamy na jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Następnie wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem lub wiórkami kokosowymi. Ciasto zawiera dość sporo
Health-Fit-LifeSłodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
VioletoweKucharzenietroszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki(...)margaryny Dodatkowo: 2 galaretki Do dzieła!!! Ubijamy jajka z cukrem na białą. Gdy masa jajeczna będzie biała i gęsta przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - bardzo delikatnie mieszamy tak aby masa nie opadła. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni (ok 45 minuty) Brzoskwinie odcedzamy z syropu
sierotka maRysia w kuchnimoim kochanym kubku termicznym :3) Zdjęcie zrobione, muffina spakowana i w drogę. 10 godzin pielenia z małymi przerwami. Dużo śmiechu, grill, rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę bolą, może trochę przemarzłam, ale w sumie było fajnie, w sumie jestem szczęśliwa(...)jajkiem,masłem i kapką mleka. Mokre składniki mieszamy z mąką i dzielimy na dwie. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i płatki owsiane, do drugiej kakao i kawę. Na zmianę nakładamy do papilotki czy foremki, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok.30min w 180stopniach/*w razie czego dodajcie już do ciasta gdyby było za gęste
More food, love and dreamsmamy na podorędziu babć i dziadków czekających z pomocą na każde skinienie z naszej strony i marzących o tym, by nas w czymkolwiek odciążyć... co to, to nie), musimy dzielić się obowiązkami żeby to wszystko miało ręce i nogi :-) I wiecie co? Stwierdzam, że on mi pomaga w najlepszy z możliwych sposobów... On mnie po prostu rozumie... a przynajmniej stara(...)stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli będzie się za bardzo lepiło do dłonie dosypcie 1 - 2 łyżki mąki). Dzielimy je na trzy części, a następnie każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką
Czary - gary w kuchnikolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny i kolorowy. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru zapach wniliowy łyżeczka(...)łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na czery i każdą część przekładamy do osobnego naczynia. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika spożywczego i ręcznie za pomocą łopatki mieszamy dokładnie- aż do powstania jednolitego koloru. Cztery części ciasta wylewamy na przemian ( najpierw trochę niebieskiego, później żółty, zielony, czerwony, znowu niebieski
Domowe Tortyciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego
Quinoa Raz!dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem(...)puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny
Domowy Smak JedzeniaŚwięta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na blogowaniu. Marzec był pierwszym moim miesiącem bez wpisu od początku przygody z blogowaniem, i nie jestem z tego powodu zachwycona. Praca i domowe obowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność. Teraz(...)łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą
vaniliowoczekoladowa