ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:366/616)

Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 202

wracaliśmy złapała nas pierwsza wiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka.  Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować ten szybki

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 250

się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy

Ostra na Słodko
Kluski śląskie II 166

dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasto z niespodzianką 222

pieczenia wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Wcisnąć w nie choinki, jedna przy drugiej. Boki wypełnić jasnym ciastem, najwygodniej za pomocą rękawa cukierniczego. Przykryć również wierzch choinek.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!Cudowna, leniwa niedziela, ostatnia w tym roku... Z każdą chwilą jestem coraz bardziej podekscytowana - zmiany nadchodzą nieubłaganie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka 182

Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy

Maminek kulinarny
Ciasto chmurka bez pieczenia 158

tego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania.  Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników.  Zatem do dzieła.  Składniki :  Paczka ok 120 g herbatników  600 g gęstego jogurtu(...)inny wzór to zależy już od waszej własnej inwencji. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i rozprowadzamy na wierzchu, chłodzimy min. 3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy posypką i ciasto gotowe

vaniliowoczekoladowa
Przepis #168 Torcik Princessa - bez białego cukru i mąki 126

wafelki Princessa - takie bardzo kokosowe? Przyznam, że kiedyś bardzo je lubiłam. Będąc ostatnio na zakupach rzuciły mi się w oczy i od razu wpadł mi pomysł na zrobienie takiego ciasta:) Bardzo kokosowy torcik - bez białego cukru, mąki i glutenu! Idealny dla wielbicieli kokosów. Wierzch pokryłam posiekanym wafelkiem Princessa - ale to głównie na potrzeby zdjęć bo wystarczy posypać go wiórkami(...)minut. Po tym czasie  wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.  Masa  Serek mascarpone miksujemy z miodem. Pod koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. 2/3 masy wykładamy na jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Następnie wierzch posypujemy posiekanym wafelkiem lub wiórkami kokosowymi.  Ciasto zawiera dość sporo

Health-Fit-Life
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 138

Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie  JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę

VioletoweKucharzenie
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 383

troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki(...)margaryny Dodatkowo: 2 galaretki Do dzieła!!! Ubijamy jajka z cukrem na białą. Gdy masa jajeczna będzie biała i gęsta przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - bardzo delikatnie mieszamy tak aby masa nie opadła. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni (ok 45 minuty) Brzoskwinie odcedzamy z syropu

sierotka maRysia w kuchni
586. W drodze. 151

moim kochanym kubku termicznym :3) Zdjęcie zrobione, muffina spakowana i w drogę. 10 godzin pielenia z małymi przerwami. Dużo śmiechu, grill,  rozmowy, cisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę bolą, może trochę przemarzłam, ale w sumie było fajnie, w sumie jestem szczęśliwa(...)jajkiem,masłem i kapką mleka. Mokre składniki mieszamy z mąką i dzielimy na dwie. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i płatki owsiane, do drugiej kakao i kawę. Na zmianę nakładamy do papilotki czy foremki, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok.30min w 180stopniach/*w razie czego dodajcie już do ciasta gdyby było za gęste

More food, love and dreams
Makaron gryczany z bobem 189

mamy na podorędziu babć i dziadków czekających z pomocą na każde skinienie z naszej strony i marzących o tym, by nas w czymkolwiek odciążyć... co to, to nie), musimy dzielić się obowiązkami żeby to wszystko miało ręce i nogi :-) I wiecie co? Stwierdzam, że on mi pomaga w najlepszy z możliwych sposobów... On mnie po prostu rozumie... a przynajmniej stara(...)stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli będzie się za bardzo lepiło do dłonie dosypcie 1 - 2 łyżki mąki). Dzielimy je na trzy części, a następnie każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką

Czary - gary w kuchni
Biszkopt tęczowy 178

kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny i kolorowy. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru zapach wniliowy łyżeczka(...)łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na czery i każdą część przekładamy do osobnego naczynia. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika spożywczego i ręcznie za pomocą łopatki mieszamy dokładnie- aż do powstania jednolitego koloru. Cztery części ciasta wylewamy na przemian ( najpierw trochę niebieskiego, później żółty, zielony, czerwony, znowu niebieski

Domowe Torty
Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami 158

ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego

Quinoa Raz!
torcik z truskawkami 308

dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem(...)puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny

Domowy Smak Jedzenia
Fit Baranek -Błyskawiczny jogurotowiec z musem brzoskwiniowym (ciasto 3 -składnikowe) 165

Święta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na blogowaniu. Marzec był pierwszym moim miesiącem bez wpisu od początku przygody z blogowaniem, i nie jestem z tego powodu zachwycona. Praca i domowe obowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność.  Teraz(...)łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto  o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą

vaniliowoczekoladowa