ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:330/616)

Przepis #44 Żytnie pierogi z warzywami 133

Następnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku. Ciasto Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga. Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy

Health-Fit-Life
Bagietki zapiekanki z jajem 171

miejsce. Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam

wesoła kuchnia
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 1994

galaretkę. Na samą górę kładziemy nasze kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w lodówce a następnie cieszymy się słodką zemstą teściowej :) Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy przekładaniu go jeżeli mamy tylko jedną blaszkę. Smacznej niedzieli życzę

W Moim Magicznym Domu
Makaron domowy tradycyjny 129

zapamięta to doświadczenie na długo! Jeśli więc tylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto zagniecione ciasto nakryj szklaną miseczką

Szybko Szybkowar
Bułki kanapkowe z jogurtem. 109

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość).      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 153

Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około

Rozpustne gotowanie
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia 129

MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela: Do czwartej części dodać   (tej która nam została):   1/2 szkl. oleju   250 g mąki   3 całe jajka

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 149

drożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik

Zdrowie na języku :P
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 149

bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3 jajka100 g cukru300 g masłaKrem45 g białej czekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru(...)jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta  i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Paruchy / pampuchy / kluski na parze z gulaszem 305

miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka

Ostra na Słodko
Kopytka 176

ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy

Kolizje Smaków
Bułki do hot-dogów 162

ciasta formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą  bułeczkę i układamy w odstępach

Kulinarne przygody Gatity
Szybki cytrusowy deser 168

niedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zakręcone jagodzianki 171

będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moje nominacje do Liebster Award 160

nominował.         Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia)2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie)5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina”6. Spacer czy kino?- spacer7

Mia Cucina Sofieta
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 342

szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade. Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade. Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy z okrojonych bokow lub gory- kruszymy. Posypujemy wiorkami kokosowymi. Podajemy z bita smietana. Milej niedzieli

Smaki Edyty
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 193

kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki i koktajle. Przepisami na nie już się tutaj dzieliłam, stąd owa "blogowa cisza".  Chłodząc się dziś zimnym sokiem z jabłka i jarmużu, przeglądałam album ze zdjęciami z imprezy urodzinowej z okazji pierwszych urodzin mojej córeczki. Wśród nich taka fotografia(...)borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik białkowy (bez glutenu, mąki i cukru białego) 122

powiecie na rozpoczęcie niedzieli serniczkiem białkowym?💪 Osobiście robimy go dość często w prostszej formie bez ozdób ale gdy dostałyśmy już kolejne zapytanie o słodkości dla sportowców postanowiłyśmy wreszcie go opublikować. Jest prosty i bardzo smaczny a czekoladowe łapki to tylko chwila skupienia a serniczek nabiera uroczego wyglądu 🐾🐼 Dodatkowo dwa blaciki wewnątrz dodają mu element zaskoczenia i przypominają popularne Oreo! Może(...)CZEKO-BIAŁKOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy

Candy Pandas
CIASTO Z NEKTARYNKAMI ORAZ PISTACJAMI 112

podstawówki rozpoczęło przygodę ze szkołą. Wśród tych dzieciaczków jest Moja Siostrzenica Juleczka :)  Mimo , że na dzień dzisiejszy dzieli nas kilka tydzięcy kilometrów , ja nie zapominam o Niej i tak ważnym dla Niej dniu :)  Dlatego "symbolicznie" dziś upiekłam dla Niej ciasto z owocami i ukochaną kruszonką :)  Dziś mogę przesłać jej tylko na zdjęciu tą słodycz ale jak tylko

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania