ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:321/616)

Mazurek " Pisanka wielkanocna" Helenki 101

dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 139

Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w

Blog z Apetytem
Ciasteczka migdałowe 112

widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy po 1 migdale. Pieczemy w temperaturze 175 stopni

MamaOskarka
Bułki jogurtowe 167

misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki, w miarę równe. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy, żeby wyrosły. Nacinamy szybko i wstawiamy do nagrzanego

ladykitchen
Prosty , torcik śmietankowo kakaowy 176

Prosty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik

Ogrodnik w podróży
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 119

kilka razy, chodzi o to żeby zrobiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dzięki tej metodzie nie musimy ciasta wybijać wałkiem.  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą cieniutko musimy rozwałkować i kroimy w paski i formujemy faworki. 5. W głębszym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy faworki

kruche babeczki
Piernikowa chatka 145

przeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę! Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe dzieła architektoniczne z piernika ;D Ze składników, które podałam w przepisie wychodzi naprawdę sporo ciasta, dlatego możecie przygotować 1 domek o grubości ścianek 0,5 cm. lub 2-3, jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej ;) Ważne też, aby ciasto dojrzało

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szachownica z serkami Monte 148

Dziś przepis na pyszny deser, a mianowicie Szachownicę z masą z serkami Monte. Miałam kilka dni temu większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować

Gotuję Testuję
Tiramisu 130

Ciasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu  Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-)  Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta.  Składniki na biszkopt:  2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Aromatyczne Podróże
Cebulaczki 115

rozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli, większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki do smarowania bułek ), stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę   i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy płaską bułkę, i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut

Maminek kulinarny
PLACKI PO INDYJSKU Z OTRĘBAMI OWSIANYMI I KALAFIOREM 113

misce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy je 1.5 szkl.wody i mieszamy dokładnie.Połowę kalafiora dzielimy na małe różyczki,pozostałą część ścieramy na tarce jarzynowej.Tak przygotowany kalafior dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto ,smażymy z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy na gorąco,z jakimś ciekawym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jogurtowe ciasto z morelami i krokantem pistacjowo-migdałowym. 169

takiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to idealny czas na eksperymentowanie z wypiekami i dzielenie się z wami słodszą stroną mojej kuchni. Dziś klasycznie, smacznie i... z morelami. Ciasto bazuje na gęstym jogurcie typu greckiego, który nadaje wypiekowi miękkości, puszystości, ale i wilgotności. Zwieńczeniem wypieku są dojrzałe świeże morele, które zestawiłam z posiekanymi płatkami

vaniliowoczekoladowa
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 151

razem dokładnie miksujemy.  Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :)  Sałata z czerwoną pomarańczą

Malinowe Pocałunki
drożdżowe rożki 488

ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli chcemy aby rożki były mniejsze to dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy na cienkie

Domowy Smak Jedzenia
Khobz - marokanskie chlebki 215

cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy

Gotuj z Rumcajsem
Pizzerinki 163

papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut. Smacznego

W kuchni u Moniki
Bułki żytnie ze słonecznikiem 119

potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną

Marder&Marder Manufacture
Nadziane muffinki na ostro z soczewicy 191

Taki oto przepis zgłosiłam dziś do konkursu organizowanego przez BadaPak.pl chciałabym  się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;) Składniki (9 muffinek): 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g) 3 jajka 1 łyżeczka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tortilla szpinakowa 265

olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy

Czerwona Porzeczka
Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 198

składniki muszą mieć temperaturę pokojową a woda powinna być ciepła. Do miski dodaję mąkę, sól, roztopione masło, gotowy zaczyn i wyrabiam ciasto. Powinno dobrze odchodzić od dłoni, jeśli tak się nie dzieje należy podsypać mąki.  Dzielę na 3 części, robię kulki, spłaszczam je na blacie podsypanym otrębami. Mniej więcej tak to wygląda ... Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia

Życie na widelcu
Ciasto marmurkowe 337

pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór.  Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;) Pycha

Lawendowe Niebo
Drożdżówki Babci 179

Piec w 180 stopniach pół godziny.    Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać.  Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;)  Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z boku

W kuchni bez szafek
Krem mleczny 249

przede mną tajemnice - byłam w każdym Państwie, ale nie w każdym mieście, to byłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele

Słodkie Przyjemności
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto 122

Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej

Pora coś zjeść
Chlebek do zupek 169

łyżeczki soli i stopniowo mąkę zagniatając ciasto.Ponieważ mąka ma różną wilgotność możemy jej użyć mniej lub więcej, niż podana ilość,ale ciasto musi być mocno gęste.Odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką.Przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji.Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia).Układamy na blaszce

Maminek kulinarny
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 216

będziemy jeść wołowinę, koniecznie!).  Teraz pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - malinowy 272

Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki. Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku

Serce zamknięte w formie pyszności
Najszybsze kluski ziemniaczane 268

danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części.  Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek,  gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.  Podajemy na słodko

prawdziwe jedzenie
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 190

farsz do pierogów musi być zimny, sczególnie jeśli chcemy je zamrozić). Po przygotowaniu farszu z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na pierogi (ja wedle rad mojej babci liczę zawsze do 100 zagnieceń(:). Kolejno dzielimy je na części, rozwałkowyjemy, wycinamy kółka i do każdego nakładamy po ok 3/4 łyżeczki farszu i zagniatamy, ręcznie lub za pomocą zalepiarki

Symfonia Smaków
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 115

indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli(...)natka pietruszki  grubo ziarnista sól  Wątróbkę oczyszczam i marynuję w chili i czosnku, odkładam do lodówki na kilka godzin. Z mąki, jajek, soli i wody zagniatam ciasto przez 8-10 minut, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie ciasto owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe ciasto na makaron wyciągam z lodówki i dzielę

Mango Papaja
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem 169

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować Składniki: ziemniaki 10 szt mąka pszenna TYP 500  Kłos(...)gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. Krok 2 Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy. Krok 3 Kurki czyścimy, gotujemy

Różowa kuchnia
Tarta jagodowa 188

jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 109

długo inspiracji i znalazłam to ciasto ! Wyglądało smacznie, a że u mnie w domu lubią zwykłe ciasta to pomyślałam, że to będzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę mu trochę zaburzyć jego idealną niedzielę powstałą szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek

Mania Wypiekania
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 166

dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta

greenscarf
Wieniec drożdżowy z makiem. 238

minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.      Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy, żeby je nie nieco odgazować, a następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie

Rozpustne gotowanie
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 131

przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko 2.   Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie(...)rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu

I tu będę miała takie te
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 418

pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki

Kto ugości moich gości?
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 125

bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików(...)tylko smacznego ;-). W tym wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania