ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:313/616)

Grzebyki Marysi 155

podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę, zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy

Smakołyki Asi
Maminkowe zapiekanki z rybą 168

łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Nie muszą rosnąć. Na niewielkiej ilości

Maminek kulinarny
Bezglutenowe wegańskie racuchy 111

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym

Smakuje zdrowo
Piernik staropolski, część pierwsza 162

mąki, dodać mleko z sodą i bardzo dokładnie zmiksować.  Masę przelać do dużej miski, wstawić do lodówki na 4-6 tygodni. Cdn... Ciasto na piernik wprowadziło mnie w tak świąteczny nastrój, że chyba w wolną niedzielę upiekę coś z dodatkiem przypraw korzennych. Ledwo zaczął się listopad, a ja już poczułam magię Świąt... Dopiero pisząc tego posta zauważyłam, że dziś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kokosowo- kawowe 162

możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.  5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 167

Laboratorium to inna bajka ale równie smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki ze śliwkami. 149

dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 5 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Ekstrakt miętowy 202

Urodzaj na miętę w pełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi , w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chaczapuri z adżapsandałem 197

bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 186

posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy 1,5 cm i tniemy nożem na mniejsze

Poezja smaku
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 165

Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek i układamy w foremce do babeczek. Od razu nakładamy przygotowany farsz do środka łyżką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką waniliową pianką 179

była miłość od pierwszego wejrzenia.Jak zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów, pomyślałam TO JEST TO!!!Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam.Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu.Taką mam przynajmniej nadzieję :)Czytaj więcej

bistro mama
Rogale drożdżowe 133

koniec odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie dzielimy na 12 równych części (12 trójkątów).Każdy kawałek zawijamy tworząc rogalik (od węższego do szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Chałka cynamonowa 116

Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania