Dzisiaj częstuję Was kolejnym sernikiem, niezwykle pysznym, aksamitnym i bardzo słodkim. Możecie go przygotować na niedzielę lub dla goście. Upieczcie, a będzie zachwyceni. Nie ukrywam, że wyszedł mi idealny. Po jednym zjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 15 dag masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki
Izabelawkuchnidodaje się cukru! Soczyste, różowe mięso łososia od lokalnych rybaków, obtoczone w słodko-kwaśnej marynacie i zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje
Nerds Kitchentrochę się z kuzynką podzieliłam bo jej też on bardzo smakował:) W tym roku postanowiłam zrobić sama ( i tym sposobem nie dzielić się już z nikim) i ozdobić go na swój sposób. Mazurek nie jest trudnym ciastem do zrobienia ale chyba cały urok tkwi w dekoracji. Moja nie jest skomplikowana jak na pierwszy raz ale mam nadzieje, że się
ciastkarnia na kruchym spodziedelikatnie kwaskowe dzięki dodatkowi powidła śliwkowego, które uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta Pyszotka. Kruche ciasto: 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 40 dkg mąki pszennej 20 dkg margaryny bez soli
mecookskoniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem z rozciągniętego ciasta, ale oczywiście można je przygotować tradycyjnie, czyli uformować wałek, lekko spłaszczyć i kroić. Do dzieła! :))) Gnocchi dyniowe: * ugotowane ziemniaki- 250 g * dynia- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 100 g * jajko- 1 szt. * szczypta soli(...)szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części, i każdą z nich- na oprószonej mąką stolnicy- dłońmi rozciągnąć tak, aby grubość ciasta miała około 7 mm, a następnie wykrawać kółeczka za pomocą kieliszka
Kraina Miodem Płynącamnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać aż się rozpuści, po czym odrobinę ostudzić(...)poukładać na niej suche, pozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów maczanych w kawie
sierotka maRysia w kuchniszklanka mąki pszennej do panierowania olej do smażenia *** Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy obojczyki a następnie każde skrzydełko dzielimy na dwie części *** *** Mięso przekładamy do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i przyprawy. Całość ubijamy przez chwilę mikserem lub trzepaczką, aż masa będzie jednolita i napowietrzona
Blog z Apetytemdworze robi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc nie ma obaw, że wyjdzie zakalec. Możemy wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI
słodki bratekPowoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnychrozgrzanie piekarnika. Biszkopt nie lubi czekania, bez tego cały twój trud z ubijaniem i mieszaniem poszedłby na marne. Przelej ciasto na biszkopt do formy, wyrównań wierzch szpatułka i wstaw do piekarnika. Już prawie koniec! Zaledwie godzina* dzieli cię od twojego idealnego biszkoptu. Nastaw timer i zrób sobie kawę. Zasłużyłaś. Nie musisz już wykonywać prosząco-błagalnego tańca przed piekarnikiem. Your(...)here is done. Po godzinie* wyciągnij biszkopt i ukłuj go w sam środek patyczkiem do szaszłyków. Jeśli na patyczku nie zauważysz surowego ciasta, to znak, ze biszkopt jest gotowy. * Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości blaszki i ilości użytych jajek. Mam biszkopt. I co teraz? Moje gratulacje! Właśnie udało Ci się przełamać klątwę biszkoptu. Od teraz każde podejście
Ciastkozercypikli żeby całość rozcieńczyć i wzmocnić w smaku. Jedną czwartą sosu odkładamy – na później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek
Karo in the KitchenNiedziela bez czegoś słodkiego na deser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału(...)wspólnie o następną nagrodę. Laureaci pierwszego etapu mają zagwarantowane piękne fartuszki Cookie. Mam nadzieję, że dotrą jeszcze jakieś smakowite propozycje potraw i czekam na nie z niecierpliwością. Zatem do dzieła, kochani! Na blogu dociekliwi znajdą kilka innych propozycji użycia serka Almette do potraw - między innymi przepis na Pizzę z kaniami , w którym małe kapelusiki grzybów nafaszerowałam właśnie serkiem. ROZWIŃ
Smaczna Pyzaszklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dzielimy je po schłodzeniu na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy i dajemy na spód blaszki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy
Apetyczna babeczkamożliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego 5 pasków prostokątnych, następnie każdy dzielimy na pół. Na brzeg 1 małego prostokąta nakładamy marmoladę, a drugi brzeg nacinamy. Składamy na pół, brzegi zlepiamy i pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnitermoobiegiem lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Moja rada: Ja nie robiłam całego ciasto na raz bo nie wiedziałam czy może długo czekać robiłam z 1/3 składników i dzieliłam na dwie blaszki,ponieważ w piekarniku mieściło mi się tylko dwie blaszki na raz, no i miałam tylko dwie takie same tortownice.Takim sposobem(...)używałam różnych bo takie akurat mam jedne w żelu(super!),a inne w proszku-i te właśnie najlepiej rozmieszać najpierw w 2-3 kropelkach wody,łatwiej się wymieszają z ciastem. pamiętajcie ,że kolor po upieczeniu jest nieco inny , bardziej wyraźny! Krem z bitej śmietany i mascarpone: 1l śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego kilka
Swojskie jedzonko