ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:314/616)

Ciasto orzechowe 176

Opis Ciasto orzechowe : Ciasto orzechowe to rodzaj klasycznej babki tylko, że z dodatkiem orzechów. Babka z mielonymi orzechami włoskimi, posypana cukrem pudrem. Ostatnio w niedzielę miałam niespodziewanych gości. Chciałam więc upiec coś na szybko, ale niezbyt klasycznego. Postanowiłam więc do klasycznej babki dodać orzechy włoskie, które już kiedyś otrzymałam od mamy. Takim sposobem w moim domu pojawiło się ciasto orzechowe

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto jabłkowo-budyniowe 149

też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta jabłkowo-budyniowego. Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 jajka 1,5 łyżeczki

mecooks
Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana w cieście francuskim 149

Witajcie w niedzielę. Zapraszam dziś na pyszną pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym. Upieczona w cieście francuskim jest pysznym daniem obiadowym. Polecam Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1,5 op. ciasta francuskiego (ok. 400 g) farsz: 150 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu/oleju 50 g tartej mozzarelli sól, pieprz do smaku marynata: 1 łyżeczka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 180

ciepło, jednak teraz uświadomiłam sobie, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją na zimno. Szczególnie jeśli nie zjecie wszystkiego w niedzielę, to możecie zabrać resztę w poniedziałek na lunch w pracy. Tarta na cieście francuskim składa się z pysznej migdałowo-serowej warstwy, na której ułożone są pomidory i czarne oliwki. Przepis jest autorstwa Yotama Ottolenghiego, mojego kulinarnego

Chilli Czosnek i Oliwa
ciasto dyniowe 107

koniec starłam kawałek dyni i odmierzyłam dwie jej szklanki. Połączyłam z ciastem i zmiksowałam. Ciasto piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach. Jest ciasto do kawy? Jest :D I to jakie dobre! Smacznego życzę i spokojnej niedzieli. Ja chyba odkurzę moje książki i zanurzę się pod kocykiem na kilka chwil. Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto jogurtowo-żytnie z jabłkami 149

poukładać kawałki jabłka i porzeczki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Słonecznej niedzieli

Obiad gotowy
Najlepsze pierniczki na święta! 1043

następnych świąt. Po namysłach doszłam do wniosku, że taki przepis nie może czekać tyle czasu! Tym, co dobre i sprawdzone trzeba się dzielić ;). Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche pierścionki drożdżowe 164

odstawiam na jakieś 10 minut. Po tym czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części.  Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności

I tu będę miała takie te
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 187

więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche.   Zostawiamy ciasto w cieple, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika

Karo in the Kitchen
Pizza - słońce z automatu 206

Pizza z ciasta drożdżowego z serem i szynką w kształcie słońca. Ciasto można zagnieść ręcznie, ale dla wygody korzystam z automatu. Łatwo się ją dzieli na części i wygląda ciekawiej od tradycyjnej pizzy. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Rogaliki trzyskładnikowe 158

lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej

Czary - gary w kuchni
Pstrąg pieczony wg Aleex 121

nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę. Składniki: • sprawione pstrągi tyle, ile jest osób • masło czosnkowe • masło ziołowe • natka pietruszki • cebula • kawałki papryki • sól, pieprz

W mojej kuchni
domowe rogaliki krucho drożdżowe 153

przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
Grzebyki Marysi 135

podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę, zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy

Smakołyki Asi
Maminkowe zapiekanki z rybą 157

łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Nie muszą rosnąć. Na niewielkiej ilości

Maminek kulinarny