Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa: 900 ml malinowego(...)kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo: 2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową. Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką
W kuchennym oknie Ewytysięcy odwiedzin. Albo czyjeś urodziny. Albo sukces w pracy. Albo wstanie na czas na autobus. Każdy powód jest dobry, żeby uraczyć się tym ciastem:) P.S. Obawiam się, że ten sobotni post ukaże się dopiero w niedzielę ponieważ konQbek właśnie przysnął zjeżdżając windą w BioShock'u a ja mam "syndrom luźnej wargi" (wino po pracowitym dniu działa bardziej...). Do jutra, idziemy
les mirabellesbędzie dobrze razem zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na ok. godzinę. Po tym czasie nasze ciasto powinno trochę podrosnąć. Musimy je podzielić na dwie części, każdą część dzielimy na 5 mniejszych i tworzymy z nich paseczki. Jeśli wejdziecie na podany przeze mnie przepis to zobaczycie, jak Paulina pięknie nam ułatwia sprawę, pokazując
Chocolate Stop Temptingprzygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą z nich oprószcie mąką pszenną i dzielcie na jeszcze mniejsze kawałki, które następnie zrolujcie tworząc ciasteczka na kształt paluszków - układajcie je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka pieczemy
Słodkie Przyjemnościskładników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :)Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru
Kitchens Alphabetupiec to ciacho już w piątek, ale... Najpierw okazało się, że banany, które kupiłam, wymagają chwili leżakowania. W sobotę i niedzielę byłam tak zmęczona po pracy, że nie miałam sił nawet posta o ciasteczkach napisać, a gdzie tu ciasto piec... Dopiero wczoraj zebrałam się w sobie, i zabrałam się za pieczenie. I wiecie co? Żałuję, że tak późno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy
Aga w kuchniWszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy będzie gotowe przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnice i rozwałkowujemy na okręg o średnicy 28 cm, dzielimy go na 8 kawałków. Na każdy nakładamy łyżeczkę masy krówkowej i formujemy z ich rogaliki. Gotowe układamy na brytfance i pieczemy około 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodziefrancuskiegoPół szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżeczka cynamonu1 bananwiórki kokosowePrzygotowanie: Płat ciasta francuskiego kroimy na trzy prostokąty, z czego każdy z nich następnie dzielimy na cztery kwadraty. Pieczemy je według instrukcji podanej na opakowaniu (180-200 stopni C przez około 15 minut). Większość mleka
Weganizm infantylnyjedynie Babcia musiała polać ciasto wódką, gdyż uznała, że jest za słodkie :)) Mi również smakowało okrutnie mimo tego, że nie jestem słodyczowych łasuchem. Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka
Brzuszki Łakomczuszkicukier waniliowy, maslo i aromat migdalowy zagniatamy na gladnie ciasto.Oddstawiamy do lodowki na 1 godzine.Po tym czasie ciasto wyciagamy z lodowki, zagniatamy ponownie. Ciasto jest dosc elastyczne i nie ma problemu z zagniataniem i walkowaniem. Dzielimy na czesci i walkujemy na 3 mm. Za pomoca foremek do piernikow wycinamy wzorki.Przed wlozeniem ich do piekarnika ciasteczka nalezy posmarowac roztrzepanym zoltkiem.Pieczemy okolo
Przysmaki Karolkisezonie świetne będą także maliny, porzeczki, jeżyny czy truskawki. Uroczo wygląda pokrojone na nieduże kostki – niczym małe dzieła sztuki, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko do codziennej kawy, ale i na prezent – w gości. Ciasto cytrynowe: 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru trzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Poezja smakumascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym
sama złodyczmiksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza. Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy(...)sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiacho do popołudniowej kawki. dziś spędziłam niedzielę "aktywnie" w kuchni, robiąc kilka rzeczy na raz;) gotowanie stanowi dla mnie odskocznie od problemów, a dzisiaj szczególnie tego potrzebowałam, bo nic nie układa się tak jak powinno... Składniki: Spód: 3 jajka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka(...)stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Białka (z jajek na spód - 3szt) ubijamy na sztywną pianę miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej) pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut w tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość