momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać dysk o grubości
Nerds Kitchenskładników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy je na kształt koła ,niezbyt cienko ,bo to rogale śniadaniowe .Każde koło dzielimy na 4 części ,otrzymamy trójkąty ,które
Ladylaura.jajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy
Słodkie okruszkiminut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na równe 4 części. 1. Każdą część dzielimy na pół. Jedna połówka to brzuch, natomiast drugą część znów dzielimy na pół. 2. Jedna
Rozpustne gotowaniecukru pudru 100-125 gr margaryny marmolada 1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy je na pół i wałkujemy dość cienko na stolnicy podsypując je co jakiś czas mąka. Pierwszy sposób to wycinanie szklanką kółek, nakładanie na środek 1/2 łyżeczki marmolady
Gotowanie...to proste !konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać
sierotka maRysia w kuchnijajko, proszek do pieczenia i wlewamy mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy
Słodkie okruszkimasłem. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy (jeśli było w lodówce najpierw ocieplamy na 30 minut). Dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy powidło i łączymy brzegi. Szwem do dołu układamy w tortownicy 26 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórywodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części. Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy w 2 cm kawałki. Do gotującej
Rozpustne gotowaniepodgrzanej konfitury z róży 80 g zmielonych migdałów Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu i mieszamy z migdałami. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki i wadze 40 g (najlepiej ważyć, żeby pączki były tej samej wielkości, choć można podzielić je "na oko" na 30 kawałków
Rozpustne gotowanieDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepisu i wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku
vegetaniemoim życiu pokazał mi, że to co kocham to właśnie pieczenie i gotowanie. Odkryłam to co daje mi szczęście. Zaczęłam gotować, zaczęłam piec. Ciasta, chleby. Nowe zapachy rozchodziły się po domu. Zaczęła się chęć dzielenia tym ze światem - z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Pierwsze zdjęcia jeszcze starym kompaktowym aparatem umieszczałam na Facebooku. Przyjaciółka namówiła mnie, żebym zaczęła je również umieszczać
Plate of Joycukier 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko jagody twaróg ekstrakt wanilii Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,proszku do pieczenia i mleka robimy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sól oraz garść jagód. Dzielimy jagody na dwie części. Jedną miksujemy z ekstraktem i cukrem,drugą z cukrem i twarogiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytlistki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy
Słodkie okruszkiszklanki mleka Wykonanie: Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej
Ciasteczkowy Potwórmasło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku każdego robimy nacięcie, jeden
mojewypiekiinietylkoMąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille
Oryginalny smakkulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy jajkiem.Pieczemy w temp.180 stop. około 15 min ,aż się zrumienią
Kulinarny karnet ChristopheraPozostajac w klimacie "Kuchni Wielkanocnej", zabawy zaproponowanej przez Olge, dzis dziele sie pomyslem na mazurek. Poniewaz nie jestem zwolennikiem zbyt slodkich ciast to i tegoroczny mazurek bedzie raczej kwaskowy. W sumie podobnie jak rok temu bedzie to kilka malych mazurkow, ktore tradycyjenie juz posluza jako zalacznik do zyczen wielkanocnych :) Ciasto podobnie jak przed rokiem zrobilam z tego przepisu . Jestem
Przysmaki Karolkileśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna. Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia. Ale te niedzielne musi być inne, lepsze. Nie takie w biegu, tylko spokojne(...)tylko na nią czekaliśmy. Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz
VioletoweKucharzeniemiękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz
Słodkości i nie tylko