się na tej liście, bo liczba wyświetleń wzrastała bardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej
Zdrowie i pysznie na talerzuKochani dokładnie rok temu postanowiłam założyć tego bloga aby dzielić się z Wami swoimi przepisami. Nawet nie spodziewałam się, że będzie cieszył się takim zainteresowaniem i trafi do tak licznego grona odbiorców. A to wszystko dzięki Wam! Dziękuję, że jesteście :)))) Z tej wyjątkowej okazji upiekłam torcik kokosowy. Jest bardzo prosty ale niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie(...)cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto
Smakołyki AsiTradycyjnie w niedziele upiekłam ciasteczka, mięliśmy też małego gościa, który jest wyjątkowym niejadkiem, nie dość że je niewiele (w porównaniu do Miśki to nic nie je) to tylko takie produkty jak nutella, makaron, jogurty, więc za punkt honoru obrałam, że moje wegańskie ciasteczka Jej zasmakują. Zakamuflowałam marchewkę i usłyszałam od niejadka że ciasteczka są uwaga: wyborne! Ciasteczka(...)banana i olej. Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto. Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piecz ciastka w temp
greenscarfobrusach, mocno oprószonych mąką suszyła makaron. Po wejściu do dużego pokoju w powietrzu unosił się ten niesamowity zapach ciasta. Akcję z robieniem makaronu powtarzała dość często i robiła go minimum raz w tygodniu. Zawsze w niedziele był esencjonalny rosół, do którego moja babcia zawsze dodawała cielęcinę, której to ja nie znosiłam. Rosół był zawsze(...)post jest dla Was, to dużo prostsze niż myślisz! PRZEPIS NA MAKARON - 300 g mąki pszennej tortowej - 6 żółtek - 1 łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda tak aby zagnieść ciasto ( u mnie 1/5 szklanki) Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, dodaj żółtka i zacznij zagniatać ciasto, dodawaj wodę do momentu, aż ciasto całkowicie się połączy. Ciasto powinno być lekko twardawe
SMYKWKUCHNIodkładamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Wycinamy gniazda nasienne i dzielimy je na 12 równych części. Najłatwiej jest podzielić je na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na trzy części. Jeśli lubimy – posypujemy jabłka cynamonem. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy szklanką kółka. Na połowie każdego kółka układamy cząstkę
Poezja smakuposzukać, można byłoby znaleźć w swoim rejonie sklepy ze zdrową żywnością, w których znajdą się podobne mąki. Zastosowana przeze mnie mieszanka mąk to tylko propozycja :) Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta uaktywnić zakwas, tzn. na ok. 3 godziny wcześniej dosypać do niego czubatą łyżkę mąki. Dolać odrobinę wody i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Składniki : zakwas chlebowy bez glutenu(...)mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Weekendy w domu i ogrodziewyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy
Słodka Stronadopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w
Blog z Apetytemwidelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy po 1 migdale. Pieczemy w temperaturze 175 stopni
MamaOskarkamisce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki, w miarę równe. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy, żeby wyrosły. Nacinamy szybko i wstawiamy do nagrzanego
ladykitchenProsty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik
Ogrodnik w podróżykilka razy, chodzi o to żeby zrobiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dzięki tej metodzie nie musimy ciasta wybijać wałkiem. 3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą cieniutko musimy rozwałkować i kroimy w paski i formujemy faworki. 5. W głębszym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy faworki
kruche babeczkiprzeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę! Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe dzieła architektoniczne z piernika ;D Ze składników, które podałam w przepisie wychodzi naprawdę sporo ciasta, dlatego możecie przygotować 1 domek o grubości ścianek 0,5 cm. lub 2-3, jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej ;) Ważne też, aby ciasto dojrzało
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś przepis na pyszny deser, a mianowicie Szachownicę z masą z serkami Monte. Miałam kilka dni temu większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować
Gotuję TestujęCiasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-) Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromatyczne Podróżerozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli, większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki do smarowania bułek ), stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy płaską bułkę, i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut
Maminek kulinarnymisce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy je 1.5 szkl.wody i mieszamy dokładnie.Połowę kalafiora dzielimy na małe różyczki,pozostałą część ścieramy na tarce jarzynowej.Tak przygotowany kalafior dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto ,smażymy z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy na gorąco,z jakimś ciekawym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to idealny czas na eksperymentowanie z wypiekami i dzielenie się z wami słodszą stroną mojej kuchni. Dziś klasycznie, smacznie i... z morelami. Ciasto bazuje na gęstym jogurcie typu greckiego, który nadaje wypiekowi miękkości, puszystości, ale i wilgotności. Zwieńczeniem wypieku są dojrzałe świeże morele, które zestawiłam z posiekanymi płatkami
vaniliowoczekoladowarazem dokładnie miksujemy. Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną. A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :) Sałata z czerwoną pomarańczą
Malinowe Pocałunkiciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy jajko oraz ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 równe części a jeżeli chcemy aby rożki były mniejsze to dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy na cienkie
Domowy Smak Jedzeniacukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy
Gotuj z Rumcajsempapier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut. Smacznego
W kuchni u Monikipotrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną
Marder&Marder ManufactureTaki oto przepis zgłosiłam dziś do konkursu organizowanego przez BadaPak.pl chciałabym się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;) Składniki (9 muffinek): 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g) 3 jajka 1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćolej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy
Czerwona Porzeczkaskładniki muszą mieć temperaturę pokojową a woda powinna być ciepła. Do miski dodaję mąkę, sól, roztopione masło, gotowy zaczyn i wyrabiam ciasto. Powinno dobrze odchodzić od dłoni, jeśli tak się nie dzieje należy podsypać mąki. Dzielę na 3 części, robię kulki, spłaszczam je na blacie podsypanym otrębami. Mniej więcej tak to wygląda ... Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia
Życie na widelcupieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;) Pycha
Lawendowe NieboPiec w 180 stopniach pół godziny. Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać. Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;) Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z boku
W kuchni bez szafekprzede mną tajemnice - byłam w każdym Państwie, ale nie w każdym mieście, to byłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele
Słodkie PrzyjemnościJeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej
Pora coś zjeść