ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:323/616)

Domowa lazania 136

dwóch wody i łyżki oliwy, aby ciasto pozostało elastyczne. Składniki łączymy, a jednolitą masę wyrabiamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie, ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy na 4 części, a każdą z nich wałkujemy na posypanym mąką blacie. Do lasagne użyłam: ok. 500 g mięsa mielonego

Kucharzyca
Ciasto Hit 141

łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 60 ml śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części.  Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm. Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni

Domowe ciasta
Omlet a'la brownie z pierwszymi truskawkami 183

egzaminu wstępnego na studia. 🙈 Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych omletów. Może nie wygląda jak dzieło kulinarnej sztuki, ale ja osobiście uważam, że ta jego estetyczna niesforność dodaje mu uroku! Ciasto jest bardzo wilgotne i przypomina smak mega czekoladowego brownie. Jogurt naturalny, banan i pierwsze truskawki to w tym przypadku połączenie obowiązkowe!  Składniki

Kuchnia Ellie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 240

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kalafior w panierce z komosy 166

zmielona  - 1 szklanka ugotowanej komosy  - 1 ząbek czosnku - przecisniety przez praske  - 1 łyżka ziół prowansalskich  Przygotowanie : Kalafior dzielimy na rozyczki i gotujemy na parze.  Jako ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki.  Wszystko miksujemy. Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy 2 łyżki wody.  Obtaczamy różyczki kalafiora w cieście.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Szkrab Je Sam
Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży 200

więcej a ponieważ ja muszę takie rzeczy zawsze sprawdzić to zaraz zamieszałam i potem chleb piekłam już częściej. Dziś dzielę się przepisem z Wami bo jest to chleb przepyszny a każdy nawet "leń" zarobi ciasto i tylko będzie obserwował czy już piec czy jeszcze nie. Zatem zabieramy się za robienie chleba tyko kupcie dobry kefir, ja miałam Robico

Moje Małe Czarowanie
Przepis #5 ~Owsiano-bananowe weekendowe ciasto~ 142

Wcześniej zjadałam ich - czasami sporo - ale nie byłam od nich jakoś szczególnie "uzależniona". Obecnie sklepowych słodyczy nie jem. Jednak gdy przychodzi niedziela mam ochotę na coś "słodkiego" do kawy zbożowej. Postanowiłam wymyślić coś co będzie namiastką ciasta, które nie będzie obciążało i źle wpływało na mój organizm.    Zmieszałam kilka składników i tak powstało owe ciasto. Zdążycie jeszcze

Health-Fit-Life
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU 195

proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: Przepis  tutaj . Wykonanie: Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem. A teraz do dzieła 😊 Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko

Walijskie Pichcenie
Pączki hiszpańskie (gniazdka) 304

zjedzenia. Wiecie, jak te wszystkie ptysie pieczone w piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie

Kuchnia w czekoladzie
Patelnie Ernesto - recenzja 249

smażeniu. I przyznaję, że bardzo dobrze mi szło. Naleśniki nie przywierały do spodu i z łatwością wysmażyłam całe ciasto.      U żywając patelni przez niecałe dwa miesiące, nie zauważyłam by coś się z nimi działo. Jak do tej pory są w idealnym stanie. Nie ma żadnych rys ani miejsc, w których bym zauważyła, że powłoka się ściera

W kuchni u Moniki
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie 622

wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą z tych części rozwałkowujemy na koło,które dzielimy na 8 części,na grubszym końcu nakładamy powidła i zawijamy

Swojskie jedzonko
Karnawałowe precle serowe 150

przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.  Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski.   Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość.   2. Z przygotowanych wałeczków

Kuchnia w czekoladzie
Rieska! Mniam! 195

przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym

sierotka maRysia w kuchni
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 139

jajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu cienkiej i mocnej nitki.  Składniki na krem - 200 gram białej czekolady - 2 opakowania mascarpone(...)kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady oraz mascarpone.  Nakładamy średniej grubości warstwę kremu na jeden z krążków ciasta. Na tym lokujemy pokrojone w plasterki nektarynki. Po owocach - kolejna warstwa kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz i na bokach, smarujemy kremem. Słodkości chłodzimy w lodówce

Życie zamknięte w smaku
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 173

ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej

Rozpustne gotowanie