Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h . 6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo
ciemna strona patelniDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 75 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko(...)być gładkie i elastyczne.Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło. Krok 4 Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach. Krok
Różowa kuchnia500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3BIT w foremce dwa razy mniejszej . U mnie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy mniej więcej na pół: 1.5 szklanki mleka, niecałe 0.5 szklanki cukru + łyżeczka waniliowego, 60 g masła, 2 jaja, 2 płaskie(...)czekolady. Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało, a ciasteczek układamy tyle, ile nam się zmieści na danej warstwie. źródło: Moje Wypieki The post Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny
ciastkarnia na kruchym spodzieostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Składniki: pełnoziarniste ciasto na pizzę 1 brokuł 1 cebula 1 natka z pietruszki 1 kawałek parmezanu lub grana padano ostra papryka w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek smażymy
Moja smaczna kuchniaproszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut. Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały
Moniki Smakołykipodwoiło swoją objętość.- po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody- staramy
Basia w kuchninastępnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której gotowałam jabłka, dzielę na równe części i rozpuszczam w nich galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta
WielopokoleniowoZnacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was
codojedzeniaZagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, gdyż ciasto jest dość klejące *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy(...)blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm *** *** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki
Blog z ApetytemWspaniały deser, lekki, puszysty, bardzo aromatyczny, który podałam w niedzielę dla rodziny. Na bazie kawy, serków homogenizowanych waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao. Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu. Składniki: ok. 300 g okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki gorącej wody
Zasmakuj Kuchnimleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec ok 30 minut. Ostudzić i dzielić się z najbliższymi. Smacznego
TrufelkowoNastępnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku. Ciasto Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga. Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy
Health-Fit-Lifemiejsce. Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam
wesoła kuchniagalaretkę. Na samą górę kładziemy nasze kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w lodówce a następnie cieszymy się słodką zemstą teściowej :) Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy przekładaniu go jeżeli mamy tylko jedną blaszkę. Smacznej niedzieli życzę
W Moim Magicznym Domuzapamięta to doświadczenie na długo! Jeśli więc tylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto zagniecione ciasto nakryj szklaną miseczką
Szybko SzybkowarGotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
Rozpustne gotowanieNadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około
Rozpustne gotowanieMIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela: Do czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka
Na słodko lub wytrawniedrożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik
Zdrowie na języku :Pbardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3 jajka100 g cukru300 g masłaKrem45 g białej czekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru(...)jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościmiski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka
Ostra na Słodkoziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy
Kolizje Smakówciasta formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach
Kulinarne przygody Gatityniedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się
ciastkarnia na kruchym spodzie