ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:327/616)

WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 210

garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”. Pieczemy(...)wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany krem dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ), do mniejszej dodajemy kawę INKA, nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. CAŁOŚĆ: Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka wyciskamy krem kawowy, przykrywamy kremem waniliowym i układamy owoce – u mnie

Ostra na Słodko
Sernik z mirabelkowym musem 156

jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny(...)pieczemy jeszcze 20-30 minut. Pilnujemy, żeby nie piec zbyt długo, bo skończy się zbyt suchym sernikiem, a tego byśmy nie chcieli. Jeśli na wbitym dźgulcu zostają pojedyncze okruszki, ciasto jest gotowe. Studzimy je, obserwując jak opada (smutne, lecz nieuniknione), żeby wystudzone schować do lodówki- najlepiej na całą noc. Jemy następnego dnia.  Nie da się ukryć- to całkiem rasowy

les mirabelles
Mięsna tarta z dynią 164

dynią Składniki:   ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z mięsem mielonym i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami

sierotka maRysia w kuchni
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 213

minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami sprawia, że masło dzieli się w mące na bardzo, bardzo drobne kawałki, dużo mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie

Karo in the Kitchen
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 143

wszystkie składniki, zostawiając trochę w szklance, dodajemy soli i mieszamy.4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę wodą lub posypując mąką, żeby nie zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego

pichciszto
DROŻDŻOWE RÓŻE ( CIASTO ) 285

mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. CAŁOŚĆ: Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaty o grubości ok.5 mm. Szklanką wycinamy okręgi, a następnie każdy okrąg jeszcze bardzo(...)następnie kroimy na 2 części. W ten sposób powstaną nam różyczki. Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu. Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut

Ostra na Słodko
Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową. 201

początku sierpnia (recenzja tutaj ).  Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej Ja swoją babkę piekłam(...)margaryny dodajemy po jednym jajku stale miksując. Na koniec powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około

Słodkie okruszki
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 131

minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami sprawia, że masło dzieli się w mące na bardzo, bardzo drobne kawałki, dużo mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie

Karo in the Kitchen
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 180

minut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami sprawia, że masło dzieli się w mące na bardzo, bardzo drobne kawałki, dużo mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie

Karo in the Kitchen
ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 344

pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej(...)Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mikserem ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę śliwki oraz skruszone bezy i przekładamy nią naponczowane ciasto. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis 219

wyobrażam sobie świąt bez pienika. Ten zapach unoszący się po całym domu… Kochamy go. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik. Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię

Słodkie okruszki
Krucha tarta ze szparagami 127

bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi

Spektrum Smaku
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 183

prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny nie mogłam się im oprzeć(...)tylu miłych maili i nowych znajomości. Dziękuję, bo dzięki Wam, ten blog przynosi mi tak wiele radości, a gotowanie i dzielenie się moimi kulinarnymi eksperymentami sprawia mi jeszcze większą przyjemność. Dziękuję i zapraszam Was wszystkich na kawałek mojego ciasta z malinami. * * przepis własny - wynik kombinacji ze starymi i znanymi przepisami na ciasto Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka drobnego cukru

Słodkie okruszki
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 117

dodadzą smaku. Farsz jest gotowy. Wracamy teraz do ziemniaków, które już wystarczająco przestygły. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy jajka, mąki dodajemy tyle, aby zagniecione ciasto było dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy na porcje. Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy farsz, po czym tworzymy średniej wielkość poduszeczki. Wszystkie poduszeczki obtaczamy w jajku i w bułce tartej wymieszanej z otrębami(...)Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. W garnku przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego ścieramy buraczka. Dodajemy przyprawy. Pamiętajcie, że ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej

vegetanie

Proponowane wyszukiwania