ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:329/616)

Nie będę śpiewać Tosca… 80

Znacie ciasto tosca? Uwielbiam chrupiące migdały w karmelu. Tosca nadzienie można zrobić również z kokosowych wiórków jak również nadziać nim drożdżowe bułeczki . Dzisiaj przygotowałam dla Was

codojedzenia
Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem 84

Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, gdyż ciasto jest dość klejące *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy(...)blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm *** *** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki

Blog z Apetytem
Cappuccino waniliowe bez pieczenia 202

Wspaniały deser, lekki, puszysty, bardzo aromatyczny, który podałam w niedzielę dla rodziny. Na bazie kawy, serków homogenizowanych waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao. Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu. Składniki: ok. 300 g okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki gorącej wody

Zasmakuj Kuchni
Potreningowe muffiny jaglane 125

mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec ok 30 minut. Ostudzić i dzielić się z najbliższymi. Smacznego

Trufelkowo
Przepis #44 Żytnie pierogi z warzywami 137

Następnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku. Ciasto Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga. Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy. Następnie w garnku zagotowujemy

Health-Fit-Life
Bagietki zapiekanki z jajem 176

miejsce. Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam

wesoła kuchnia
Ciasto Zemsta Teściowej - wersją z % 2000

galaretkę. Na samą górę kładziemy nasze kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w lodówce a następnie cieszymy się słodką zemstą teściowej :) Ciasto jest bardzo kruche więc należy uważać przy przekładaniu go jeżeli mamy tylko jedną blaszkę. Smacznej niedzieli życzę

W Moim Magicznym Domu
Makaron domowy tradycyjny 142

zapamięta to doświadczenie na długo! Jeśli więc tylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto zagniecione ciasto nakryj szklaną miseczką

Szybko Szybkowar
Bułki kanapkowe z jogurtem. 114

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość).      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 161

Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.      Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około

Rozpustne gotowanie
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia 137

MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela: Do czwartej części dodać   (tej która nam została):   1/2 szkl. oleju   250 g mąki   3 całe jajka

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 155

drożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik

Zdrowie na języku :P
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 157

bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."Składniki:5 szklanek mąki1/2 kokosu3 jajka100 g cukru300 g masłaKrem45 g białej czekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru(...)jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta  i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Paruchy / pampuchy / kluski na parze z gulaszem 316

miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka

Ostra na Słodko
Kopytka 182

ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania