herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgdyby tak wykorzystać zasoby lodówki? W końcu są to serki homogenizowane, podobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto
W kuchni Karmel-itkidrożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około
Blondynka Gotujeprzy składaniu ich na gorącej patelni - dla mnie to była największa trudność, ale nie była to trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :) Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm: CIASTO: 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej 20 g rozpuszczonego masła sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler
Blondynka GotujePyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ... Składniki: 4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny(...)szkl śmietany Wykonanie ciasta: Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy
Kuchnia Pełna Pasjilegendzie czy też nie musimy przyznać, że ten tradycyjny wypiek jest w naszym kraju bardzo popularny. Z czasem stał się jednym ze sztandarowych ciast wielkanocnych. Dawnymi czasy przyrządzanie bab wielkanocnych rozpoczynano przed świętami zaraz po Niedzieli Palmowej. Najlepszą mąkę pszenną przesiewano przez gęste sita i ogrzewano. W donicach kręcono setki żółtek cukrem, ubijano pianę z białek, rozpuszczano w araku
Ciastka - domowe słodkościCiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski!Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej!Polecam!SKŁADNIKI:- budyń waniliowy(...)mleko – 300 ml- cukier puder – 2 łyżki- ciasto francuskie – 200 g- jabłko – 2 szt- żółtko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, studzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
Ostra na Słodkoorzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier – 8 łyżek* mąka pszenna(...)BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem
Ostra na Słodkogotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń. Studzimy. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką. Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje. Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki. Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuryby (mintaj, dorsz)ciasto:150 g mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować(...)pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy
Słodka Stronapieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy
Słodka Stronamają swoją pizzę, tak Gruzini chaczapuri. Poczytałam troszkę o tym, dokształciłam się w miarę szybko jak to było możliwe. Zrobiłam! W trakcie robienia chaczapuri, okazało się, że przepis na ciasto bardzo przypomina ten na moją pizzę. Trochę zastanawiało mnie to, że smaży się to na patelni. Nie byłam jakoś do tego przekonana. Dziś mogę powiedzieć, że można i na patelni(...)pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam. Zważyłam to wszystko i wyszło mi 87 dkg. Podzieliłam na 5 części po ok 17 dkg każda. Spokojnie można dzielić na więcej części. Myślę, że 7 kawałków z tego ciasta będzie w sam raz. Chodzi o to, żeby ciasto nie stłumiło farszu. U mnie troszkę ciasto przerosło nadzienie. Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz
Pieprzyć z Fantazjąpowtórzyć, choć pewnie w mniejszej blaszce. Na konsumpcję znaleźli się chętni, więc skoro już go "opchnęłam", to musiałam pomyśleć o czymś zastępczym na niedzielę. Zrażona poprzednikiem nie chciałam zbytnio kombinować i postawiłam na ciasto bez pieczenia, które zazwyczaj 😆 zawsze mi wychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita. Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy
Kuchnia w czekoladzieWielka Księga z Wypiekami”, to połączenie smaku, inspiracji i codziennego życia. Nie jest, to typowa książka kucharska, w której znajdziemy kategorie i podkategorie ciast. Jest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy(...)dołączona była opowieść z lat dziecinnych, gdy mały chłopczyk wszedł na balkon w celu lepienia śnieżnych kulek, które rzucał w swoich kolegów. Jakiś czas potem na stół trafiły pyszne ciasta… chłodzące się na balkonie. Gdy przyszło do podziwiania mazurkowego wypieku wszyscy goście wybuchnęli śmiechem, gdyż na jego środku… widniał wzór głęboko odciśniętego małego klapka Takich historii znajdziecie
Słodkie okruszki