ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:285/616)

Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową. 127

Witajcie :) Mamy weekend no i przydało by się jakieś ciasto, a że od kilku dni chodziło za mną ciasto marchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut.  Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Sama słodycz i szczypta chili
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 220

deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami: na formę 24x28 cm wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 200 g masła 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)ubijamy pianę z białek i dodajemy do maślanej masy. Teraz delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem blachy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (połówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem (można go wymieszać z cynamonem), lub dekorujemy lukrem

Rozpustne gotowanie
Szybka pizza na cieście francuskim 480

meczu lub serialu,  - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;)    Szybka pizza na cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów(...)tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Do dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C.  2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce.  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie

Sajkofanka smaku
Ciasto z kulkami i kremową pianką 174

żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałeczki, do każdego kawałeczka(...)może być gorąca) i cały czas ucieram. Kiedy już uzyskam jednolitą masę, dodaję do niej po łyżce, tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w szklance wody). Masę wykładam na ostudzone ciasto i polewam drugą galaretką

Cynamonowe szczęście
MALINKA POD CHMURKĄ 368

Idealne ciacho na niedzielę. Bo taki musi być obowiązkowo. Niedziela bez słodkości jest dniem straconym. Więc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder(...)zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia.  * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania.  * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Pleśniak 191

Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle by nie zagrzać go od dłoni. Dzielicie je na połowy i do jednej z nich (dowolnie wybranej) dodajecie kakao i wyrabiacie dalej. Jeszcze szybciej! Z obu połówek formujecie kule, owijacie

GRUBY WAŁEK
Szybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy 218

owocami. W szczególności te, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Mam kilka takich niezawodnych, ekspresowych przepisów na słodkie wypieki z owocami. Dziś dzielę się kolejnym z nich. Prosty, szybki, niezawodny i co najważniejsze pyszny. Szybkie ciasto z morelami najlepiej smakuje z filiżanką pysznej kawy. Ja polecam Wam kawę Mexico RFA Finca Muxbal. Delikatny, lekko słodki smak. Ja najbardziej lubię

Słodkie okruszki
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 249

przykrywamy folią spożywczą lub wilgotną ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, np. w nagrzanym do 50⁰C piekarniku.   Gdy ciasto podrośnie pozbawiamy je powietrza, wykładamy na blat, ponownie zagniatamy, przekładamy do miski, dzielimy na 8 lub 10 równych części, przykrywamy i dajemy mu jeszcze 30-45 minut w cieple, aż ponownie lekko się napuszy. Po drugim wyrastaniu

Karo in the Kitchen
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 95

podzielić na 4 części. Każdą z części wałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm.  Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa babka jogurtowa, waniliowo-czekoladowa z jabłkiem 389

Babka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki(...)jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę  z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 190

zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)jest młoda skórkę i nasionka możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce

My simple kitchen
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 482

jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron

Słodka Strona
Mini pączki 142

Już jeden dzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, powiem szczerze, że lubię takie dni, bo wydaje mi się, że mogę bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami. Oczywiście nie jest to prawda, może jakbym w ogóle w roku nie jadła pączków, to w ten dzień mogłabym poszaleć z ich ilością, ale mimo wszystko i tak jem je w ogromnej ilości. Mniejsze(...)mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Przesiać mąkę, dodać zaczyn, żółtka i jajka, cukier, cukier wanilinowy. Dodać olej, którym lekko wysmarować ręce. Zagnieść ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać małe krążki (ja wycinałam kieliszkiem

dom-agi.pl
Świąteczne ciasto jabłkowe 116

Okres przed świętami jak i same Święta kojarzą mi się z wszechobecnym cynamonem i grzanym winem. Świąteczne ciasto jabłkowe Wieczorami popijam już owe grzane wino. W ostatnią niedzielę przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Smakowało wybornie. Dodałam oczywiście do niego masę przypraw, w tym także wspomniany wyżej cynamon. Zaopatrzyłam się już także w świeczkę o zapachu cynamonowo-jabłkowym(...)intensywnie co wieczór. Jak tak dalej pójdzie to będę musiała niedługo kupić kolejną bo ta nie wytrzyma takiego palenia do Świąt. Aby dopełnić cynamonowego szaleństwa piękę już także ciasta z dodatkiem cynamonu. Wczoraj było jabłkowe a dzisiaj jest na nie przepis poniżej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam

mecooks
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 191

mąki pszennej * 250 g masła/margaryny * 1 szklanka cukru pudru (dałam zwykłego) * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Ponadto: * 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox - ja dałam jabłka podobne do papierówki tylko(...)mleka każdy) + 4 łyżki cukru (na duża blachę mogą być 3 budynie) * 750 ml mleka * cukier puder - do posypania * kilka łyżek bułki tartej Do dzieła!!! Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie

sierotka maRysia w kuchni