ziemniaków. Masę ziemniaczana mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do podwojenia konsystencji (na około godzinę) pod ściereczką. Kiedy ciasto będzie wyrośniętę, wyjmujemy je z miski i dzielimy na równe części ( z tej ilości mąki wychodzi mi 8 langoszy) i formujemy placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyNiedzielę zawsze spędzamy rodzinnie, dlatego nie może zabraknąć ciasta do kawy :) Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową. Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła. Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka
Agusiowe smakołykiCiasto marchewko cukiniowe z pistacjami…i pysznym sosem z twarożku, dodatkowo posypane pistacjami. Ciasto marchewkowe od dawna jest moim ulubionym wypiekiem na brzydką pogodę. Piękny
codojedzeniajedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków
Fitsweet.meWeekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido
codojedzeniadrożdży, 150 g masła, 4 jajka, 1 szkl. cukru, szczyptę soli. Dodatkowo musimy przygotować z dwa rodzaje dżemu, jajko do smarowania, ... Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem żeby podrosło. Potem dzielimy na części i wałkujemy na grubość 6-10 mm Wycinamy serca lub inne kształty i wykładamy na blachę. Żeby dodać dżem najpierw odciskamy kółko, wówczas dżem
chleba naszegoCiasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy
Domowy Smak Jedzeniadrobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem
Kuchnia w czekoladzieowsianej Szczypta soli Farsz 100 g kurek 1 łyżeczka oliwy ½ cebuli 10 g parmezanu 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej Sól pieprz Wykonanie: Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki ( 2 szt ). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Dodajemy oczyszczone i posiekane kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę
Smaki EwyLubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a
codojedzeniajedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków
Fitsweet.mePora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto , pierwsze w tym roku…
codojedzeniaLubicie migdałowe ciasto? Przepadam za migdałami, a w cieście lubię je jeszcze bardziej. Ciasto jest delikatne w smaku i puszyste. Pięknie pachnie cytryną i amaretto, które
codojedzeniapamiętajcie! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem
Be Fit Be Strongziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliw ą . Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Szparagi
kulinarne odsłony pati