ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:277/616)

rogaliki drożdżowe ze śliwkami 334

Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie rogaliki z pasztetem 195

drobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem

Kuchnia w czekoladzie
Owsiany placek z kurkami i parmezanem 139

owsianej Szczypta soli Farsz 100 g kurek 1 łyżeczka oliwy ½ cebuli 10 g parmezanu 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej Sól pieprz Wykonanie: Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki ( 2 szt ). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Dodajemy oczyszczone i posiekane kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę

Smaki Ewy
Ciasto cukiniowe z borówką amerykańską 154

Lubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a

codojedzenia
Pierogi ruskie 127

jedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków

Fitsweet.me
Ciasto z rabarbarem i kardamonem 149

Pora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto , pierwsze w tym roku…

codojedzenia
Migdałowe ciasto amaretto 137

Lubicie migdałowe ciasto? Przepadam za migdałami, a w cieście lubię je jeszcze bardziej. Ciasto jest delikatne w smaku i puszyste. Pięknie pachnie cytryną i amaretto, które

codojedzenia
Odchudzone i błyskawiczne faworki 112

pamiętajcie! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem

Be Fit Be Strong
Szparagi w cieście francuskim 117

ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliw ą .  Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Szparagi

kulinarne odsłony pati
Bajgle 147

miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce

wesoła kuchnia
Wielkanocny koszyk drożdżowy 118

Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i  bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste

To co kocham
Wuzetka z brzoskwiniami 183

Dziś przepis na ciasto, które zrobiłam wg przepisu z jednej z książek kucharskich, ale w swoim wykonaniu. A mianowicie chodzi o Wuzetkę. Jednak w sposobie przygotowania

Gotuję Testuję
Czekoladowe ciasto z karmelową polewą 192

Lubimy czekoladowe ciasto, nie da się ukryć! Pyszny wypie k na każdą okazję. Smakuje mi najbardziej jeśli dodam sporą ilość kakao lub gorzką czekoladę. Mocno wilgotne

codojedzenia
Bułki drożdzowe z kruszonką i wiśniami 114

woda wyparuje i blendujemy nie za mocno  pozostawiamy do wystygnięcia. Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, i formujemy zgrabny wałeczek następnie dzielimy nożem  na 14-16 części w miarę równych części. Robimy po dwa otwory w bułeczce odwrotną stroną np. widelca czy łyżki. I wciskamy przygotowane wiśnie

Viola cooks with passion
Granola - tylko dla dorosłych! 169

bladym świtem!), albo też zwiedzają wszelkiej maści zabytki, ja pracuję. Od rana do wieczora, po dziesięć, dwanaście godzin dziennie. A po powrocie do domu... Piekę ciasta. W sobotę (choć właściwie była to już niedziela) skończyłam dwupiętrowy tort na chrzest o piątej nad ranem, żeby o ósmej ruszyć z nim w drogę. Małej Astrid, myślę sobie, było zupełnie wszystko jedno

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania