ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce
Kolorowy Przepisownikwizualnie, idealne na imprezę Halloween. Wydaje się skomplikowane? Nic bardziej mylnego, w rzeczywistości przepis jest łatwy w wykonaniu. A więc do dzieła. Zaskocz swoich gości wypiekając własną wersję tego niezwykle realistycznego ciasta mózgowego. Jak wykonać ciasto mózg krok po kroku pokazane jest w filmiku . Gorąco zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative
RITA food channelmiski, nie ma bąbli i ogólnie jakieś takie mało puchate. Spokojnie, dwa wdechy i robimy dalej, uczcie się na moich błędach, zawsze to łatwiej. Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Lekko wyrabiamy i dzielimy na podobnej wielkości części. Ja zrobiłam 8 większych bułeczek. Jak się ktoś uprze, to może zrobić 20 mini bułeczek. Żeby uzyskać taki kształt jak na zdjęciach
ladykitchentrakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie w czymś równie pysznym. Traf chciał, że miałam w lodówce wszystkie potrzebne składniki na kruche ciasto. Bez chwili namysłu zagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia, że najadłam się samym jej widokiem :) Zdecydowanie polecam każdemu miłośnikowi owocowych smaków! Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową
Słodkie Przyjemnościmiski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinamy bułki na krzyż i posypujemy ziarnami
e-PrzepisyKulinarneOstatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje
Agusiowe smakołykiKiedy zdecydowałam się przenieść do Anglii wiedziałam, że będę musiała na dłuższą chwilę porzucić gotowanie. Niestety wynajmowanie pokoju w domu z pozostałymi sześcioma osobami (gdzie dzielimy kuchnię) nie sprzyja przyrządzaniu czegokolwiek. O cieście nawet nie wspominam, bo rzucam okiem w stronę piekarnika i chyba dawno nie miał bliskiego spotkania z jakimś środkiem czyszczącym. By jednak […] Artykuł Przeprowadzka do Anglii
Pink EnvelopeKlasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą
Lamarida.plczasie powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, drobno siekamy zioła, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem i szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt, który smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy ziołami i serem, a następnie kroimy na mniejsze "prostokąty". Prostokąty składamy
Smakowity Blog Kulinarnymąki gęsty dżem (u mnie powidła śliwkowe Stovit) Z mąki, tłuszczu i piwa zagniatamy kruche ciasto, można je schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm i dzielimy na kwadraty (moje miały bok ok 4 cm). Na środek każdego kwadratu nakładamy dżem, a następnie zlepiamy rogi do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Cynamonowe szczęściefirmy HELIO Natura WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki. 2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem. 3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na 2 części, po czym każdą z tych
Dziś Ja gotujepracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej, resztę wody letniej i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na deskę, zagniatam je i dziele na cztery części. Każdą część rozciągam na kształt jajka, owalny. Końce sklejam żeby wyszły łódeczki. Ser feta i mozzarelle, kroję i mieszam. Dzielę na 4 części
wesoła kuchniajest dodajemy łyżkę twarożku naturalnego (takiego na kanapki, drobno mielonego) lub żółtko i dokładnie mieszamy. W dużym, szerokim garnku grzejemy osoloną wodę. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować, następnie dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy na 14 równych kawałków, który kolejno wałkujemy na placuszki o średnicy szklanki. Na każdym placuszku układamy porcję farszu i sklejamy
Rozpustne gotowaniedużym garnku (wodę należy dobrze posolić). Gdy woda zacznie się gotować, to zmniejszyć jej temperaturę (woda ma się delikatnie gotować, aby kopytka się nie rozpadały). Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę (blat). Dzielimy je na kilka części np. 5-6. Z każdej części formujemy wałek grubości palca (powinien być ładnie obtoczony w mące). Wałek lekko spłaszczamy i tniemy ukośnie tworząc
Słodkie okruszki