ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:259/616)

Ciasto Snickers 201

naprawdę dużą blachę ciasta, które musi im wynagrodzić moją nieobecność. To ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia, bo należy tylko upiec dwa blaty ciasta, przełożyć masa budyniową, zalać całość sosem toffi i zwieńczyć dzieło orzeszkami, ale robi efekt wow. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę tj. 35×25 cm: ciasto: 600 g mąki pszennej, z czego połowa może być

greenscarf
Paszteciki z pieczarkami 137

międzyczasie na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy według upodobań solą, pieprzem i tymiankiem. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem dłoni, wyciągamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie na prostokąt - o wymiarach mniej więcej 35 na 20 cm. Na środku, wzdłuż ciasta wykładamy

Plate of Joy
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 202

obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży . Jeśli nie macie ochoty na dodawanie(...)ciasta procentów ze względu na dzieci, lub po prostu niechęć do alkoholu można pominąć. Konfitura z róży nadaje szarlotce wyjątkowy smak, nie polecamy więc aby z niej rezygnować, można jednak zastąpić jakąś inną, na przykład jeżynową lub wiśniową. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty... Składniki na nadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy

Symfonia Smaków
Chrupiąca tarta z gruszkami 78

skorupką tego kruchego ciasta kryje się słodkie i aromatyczne nadzienie. Głównym składnikiem są gruszki, którym towarzyszą rodzynki oraz cynamon. Gruszki same w sobie zawierają wiele słodyczy, więc nie trzeba dodatkowo intensywnie dosładzać ciasta. Z tego względu przepis ten polecam szczególnie osobom, które chcą nauczyć się mniej słodzić. Może właśnie ta tarta pozwoli Wam odkryć, że w cieście nie musi być(...)ciasta) do posmarowania: 1 jajko Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy na bok, będą nam potrzebne przy przygotowywaniu nadzienia. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, esencję waniliową, sól, żółtka i wodę. Miksujemy przy użyciu końcówek do ciasta. Można też wymieszać ręcznie. Gotowe ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, zagniatamy. Dzielimy

Wiszniówka
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 79

dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle nie przylegające do dłoni. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 12 części, lepimy kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby marmolada

Marder&Marder Manufacture
Pizza z zielonymi szparagami 111

ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowa strucla z serem. 128

zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.   Ser mieszamy z cukrami, żółtkami aż składniki się dobrze połaczą ze sobą. Kiedy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnice. Dzielimy na dwa kawałki. Chwilkę jeszcze wyrabiamy a następnie formujemy prostokąt. Który nacinamy po każdej stonie, tworząc paseczki ,  środek zostawiamy w całości a na niego wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 260

mocne, elastyczne ciasto przez 8-10 minut. Ciasto jest tłuste i miękkie, powinno po 6-7 minutach zacząć odchodzić od miski. Jeśli nie odchodzi i bardzo się jeszcze lepi – dodajcie po łyżce mąki.   Rozgrzewamy piekarnik do 60⁰C – będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy(...)stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się naprawdę łatwo – porcję ciasta formujemy w wałek – rozciągamy go w czasie rolowania dłońmi w kierunku od środka na zewnątrz. Powinien mieć około 20-25cm długości.   Podnosimy wałek ze stolnicy i zawiązujemy po środku supeł ciasta, tak samo jakbyśmy wiązali

Karo in the Kitchen
Brzoskwiniowe róże 253

ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części.  Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie na cieniutkie plasterki. Układamy na każdym pasku ciasta francuskiego ok 6-7 plasterków, tak by jeden zachodził na drugi.  Ciasto zwijamy w rulon formując z plastrów brzoskwini kwiat. Przekładamy do papilotki

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec II 111

Czas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy

SprawdzonaKuchnia.pl
Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda 135

oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami. Zdrowsza od pszennej wersja, a równie

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie 215

gulaszu, u mnie można je spotkać podane w rozmaity sposób, jednak całym sednem udanych i smacznych klusek jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mama nigdy nie odważała czy odmierzała składników, miała swoją metodę. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę delikatnie ugniatała, dzieliła na 4 równe części, jedną część wyciągała, a w jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną, dodawała żółtko, szczyptę soli i wyrabiała ciasto... Zawsze(...)przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa.  Ziemniaki lekko ugniatamy w misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami 195

minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.  Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliweczki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach. Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki

MarciochaKucharzy
Pizza ze szparagami i jajkiem 131

odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, jajka kroimy w ósemki, a ser  pleśniowy kruszymy. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy serkiem śmietankowym, układamy

Kulinarne przygody Gatity
Oponki pieczone (bez glutenu) 151

smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek(...)Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem środek, aby wyszła oponka

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania