dniem jest Wielka Sobota, kiedy to udajemy się do kościoła poświęcić koszyczek ze święconką. Muszą się w nim zaleźć baranek, kiełbasa, szynka, jajka, chrzan i kawałek ciasta. Święconkę zjemy następnego dnia w Wielką Niedzielę, kiedy to jak nakazuje tradycja po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Na początku dzielimy się święconym jajkiem, symbolem nowego życia, składając sobie przy tym życzenia
Kulinarne przygody GatityNa niedzielę do kawki, szybkie ciasteczka kokosowe :) Składniki: - 75g masła, - 4,5 łyżki mleka, - 300g wiórek kokosowych, - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - 3 białka jaj, - 3/4 szklanki
Przepisy MikołajaKruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5 Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz. Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy
Kulinarne Fantazje Mariolitejże też okazji ugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to jak smak swojskiego. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama w każdą niedzielę stawała przy stole i zagniatała ciasto na makaron, czasami pomagał jej w tym tata, bo ciasto do makaronu jest dość zbite i twarde i ciężkie do wyrobienia. Po ugotowaniu nakładałam sobie na talerzyk
Pieprzyć z FantazjąNajłatwiejsze ciasto na świecie to moim zdaniem crumble z owocami. To ciasto po prostu nie może się nie udać. Można je zrobić praktycznie ze wszystkim owocami
codojedzeniaMleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier. W dużej misce łączymy ze sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na 4 lub 6 części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron
Mam apetyt na ...wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła
Fiołkowe Talerzerównie pyszny, mleczny a solone pistacje jeszcze bardziej podkreślają jego słodycz. Polecam każdemu łasuchowi :) Nasz wczoraj rozszedł się dosłownie w pół dnia i musiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody 400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych
Smakołyki Asiwanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła
Fiołkowe TalerzeWlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy w np. w misce, w której zagniataliśmy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie uderzamy pięścią w wyrośniętą ciasto, aby pozbyć się nadmiernego powietrza. Dzielimy na ok. 25 porcji, z każdej formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim
Domowy Smak JedzeniaCiasto miodowe…Uwielbiam miód, a jeszcze bardziej w ciastach. To miodowe ciasto zawiera go tak dużo, że jest w smaku prawie karmelowe. Jest to typowe
codojedzeniadrugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Do mąki wlewamy drożdże ze śmietaną i zagniatamy elastyczne, gładkie i sprężyste ciasto. Chwilę wyrabiamy - ciasto powinno samo odchodzić od dłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala
My simple kitchenbardzo zdrowe i pożyteczne. Bardzo często można podziwiać tam biegające sarenki po polach, zające oraz dużo ptactwa. Kontakt z naturą to jest to czego szukam podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania(...)feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
wesoła kuchnia