ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:254/616)

Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 117

dniem jest Wielka Sobota, kiedy to udajemy się do kościoła poświęcić koszyczek ze święconką. Muszą się w nim zaleźć baranek, kiełbasa, szynka, jajka, chrzan i kawałek ciasta. Święconkę zjemy następnego dnia w Wielką Niedzielę, kiedy to jak nakazuje tradycja po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Na początku dzielimy się święconym jajkiem, symbolem nowego życia, składając sobie przy tym życzenia

Kulinarne przygody Gatity
Kokosanki 156

Na niedzielę do kawki, szybkie ciasteczka kokosowe :) Składniki: - 75g masła, - 4,5 łyżki mleka, - 300g wiórek kokosowych, - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - 3 białka jaj, - 3/4 szklanki

Przepisy Mikołaja
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z THRMOMASTERA II + FILMIK 109

Kruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5  Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki.  Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz.  Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy makaron wg mojej mamy 188

tejże też okazji ugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to jak smak swojskiego. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama w każdą niedzielę stawała przy stole i zagniatała ciasto na makaron, czasami pomagał jej w tym tata, bo ciasto do makaronu jest dość zbite i twarde i ciężkie do wyrobienia. Po ugotowaniu nakładałam sobie na talerzyk

Pieprzyć z Fantazją
Najłatwiejsze ciasto na świecie – crumble z owocami 159

Najłatwiejsze ciasto na świecie to moim zdaniem crumble z owocami. To ciasto po prostu nie może się nie udać. Można je zrobić praktycznie ze wszystkim owocami

codojedzenia
Langosz 261

Mleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier. W dużej misce łączymy ze sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na 4 lub 6 części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron

Mam apetyt na ...
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 143

wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła

Fiołkowe Talerze
Mleczny blok z pistacjami i żurawiną 187

równie pyszny, mleczny a solone pistacje jeszcze bardziej podkreślają jego słodycz. Polecam każdemu łasuchowi :) Nasz wczoraj rozszedł się dosłownie w pół dnia i musiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody  400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 153

wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła

Fiołkowe Talerze
pulchniutkie pączki z dżemem malinowym 335

Wlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy w np. w misce, w której zagniataliśmy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie uderzamy pięścią w wyrośniętą ciasto, aby pozbyć się nadmiernego powietrza. Dzielimy na ok. 25 porcji, z każdej formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Podrośnięte smażymy na rumiano z każdej strony, w rozgrzanym głębokim

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto miodowe czyli miodu nigdy nie za dużo 198

Ciasto miodowe…Uwielbiam miód, a jeszcze bardziej w ciastach. To miodowe ciasto zawiera go tak dużo, że jest w smaku prawie karmelowe. Jest to typowe

codojedzenia
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 204

drugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Do mąki wlewamy drożdże ze śmietaną i zagniatamy elastyczne, gładkie i sprężyste ciasto. Chwilę wyrabiamy - ciasto powinno samo odchodzić od dłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala

My simple kitchen
Tartaletki grzybowe z pasztetem 137

bardzo zdrowe i pożyteczne.  Bardzo często można podziwiać tam biegające sarenki po polach, zające oraz dużo ptactwa. Kontakt z naturą to jest to czego szukam podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania(...)feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko.  Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania