Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części. Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia
wesoła kuchniaIdealna pizza nie musi być wcale pracochłonna. Dobre ciasto,kilka dodatków i gotowe. Do dzieła ! Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól(...)mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj
Z Kuchni Do Kuchnizostała będzie wystarczająca chociaż na jeden słoiczek. Skończy się pewnie na cieście i kanapeczkach. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Ciasto orzechowe: 11,5 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku pieczenia 5 dkdg orzechów włoskich mielonych 11,5 dkg masła 11,5 dkg brązowego cukru 2 jajka
mecooksręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto w środku wydaje się Wam surowe, proponuję taki poszarpany omlet podsmażyć chwilkę na patelni. Oczywiście, jeśli lubicie możecie podać go z ulubionym dżemem, powidłami
Mia Cucina Sofietagorącej wody Wykonanie: Do mąki dodaję sól, wbijam całe jajka i wlewam oliwę. Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dolewam tyle wody by móc zlepić ciasto. Gotowe ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie elastyczne. Dzielę na dwie lub trzy porcje i każdą cienko rozwałkowuję. W razie konieczności podsypuję odrobiną mąki. Gotowe placki odkładam by troszkę podeschły. W tym czasie
Bea(u)ty kitchenmiseczki wsypujemy szklankę mąki.Dodajemy jajka, wodę i sól.Po zagnieceniu powstanie luźne ciasto, do którego stopniowo dosypujemy resztę mąki.Musi powstać zwarte ciasto, które nie klei się do rąk. Dzielimy je na części, aby łatwiej było wałkować. Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek. Placki układamy na ściereczce
Maminek kulinarnyBułeczki z dżemem i kruszonką Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia. Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy(...)drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na osiem części *** *** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę
Blog z Apetytemniedzielę "chodziło" za nami coś słodkiego. Ponieważ weny na długotrwałe stanie przy garach nie było, postanowiłam zrobić muffinki z kremem. W lodówce znalazłam opakowanie borówek, więc dodałam je zarówno do muffinek, jak i do kremu. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajo(...)opakowania borówek, 1-2 łyżki cukru. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Do foremek nałożyć trochę ciasta, dodać po kilka borówek na każdą muffinkę, przykryć jeszcze odrobiną ciasta. Muffiny piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W międzyczasie zmiksować resztę borówek z cukrem
Moja kraina smakówWstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce - całość dzielimy na 12 kawałków :) Pycha! 1 porcja ciasta to ok. 119 kcal, 10 g tłuszczu, 3 białka, 24 g węglowodanów, 1 g błonnika Jak wspomniałam na początku, wraz z Wydawnictwem Laurum mamy
Moje Kuchenne Rewelacjejeszcze twarde i sprężyste. Pilnujemy żeby się nie rozgotowały. Następnie na chwilkę wrzucamy do zimnej wody i odcedzamy na sitku. Odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Ciasto wyciągamy z miski i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 24 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok: 20/8 cm Na górną połowę rozsmarowujemy nadzienie, posypujemy cynamonem i nakładamy plasterki jabłek, tak żeby nachodziły
Pani na deserTakie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika. Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)truskawkowe 3/4 szklanki wody Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia
Agusiowe smakołykipokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Rozpustne gotowaniechwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min.Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości
charlotte gotujewanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy(...)mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej na całą noc. Gotową kremówkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCiasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo(...)chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym. 7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietki