ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:256/616)

tort czekoladowe cappuccino 129

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-) 1789

powstanie coś na kształt ciasta na ptysie. Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy borówkami (borówki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do borówek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe z jagodami 160

Ciasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem

codojedzenia
Muffinki ze śliwkami 124

misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut. Odstawiamy do całkowitego

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z porzeczkami ucierane 234

Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami. Szybkie ciasto z porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka

codojedzenia
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 135

być mocno klejące. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia

Kulinarne Fantazje Marioli
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 92

oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie je wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 143

Delikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne

Kulinarne Fantazje Marioli
Rożki ciasta francuskiego z serkiem i owocami 156

francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego (np. Almette) 200 g owoców w żelu, konfitury lub dżemu 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami, ale wy możecie wymieszać serek z cukrem pudrem jeśli wolicie wypieki nieco słodsze

Cooking Monster
Domowa pizza kebab-gyros 148

patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem

e-PrzepisyKulinarne
Ekspresowe ciasteczka serowe 110

Składniki mąka pszenna, 250g ser twaróg, 250g masło, 250g cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, siekamy. Następnie dodajemy twaróg, wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Dzielimy na kilka części. Blat obsypujemy mąką. Każdą część wałkujemy na grubość 2-3mm. Radełkiem wycinamy romby lub inne kształty. Każde ciasteczko przykładamy do cukru górną stroną. Układamy

Gotowanie moimi oczami
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 272

rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone, letnie masło, szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą z części na prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury

Made By Mom And Son
Chlebki pita z sałatką gyros 261

cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem

e-PrzepisyKulinarne
Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową 605

szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)  10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek )  Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka

Takie tam pichcenie
Babka marmurkowa pomarańczowa 144

Babka marmurkowa to typowe ucierane ciasto, które chyba każdy zna.Tradycyjna babka marmurkowa to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe

codojedzenia