ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:237/616)

Ciasto królowej 158

smakowało wspaniale! Polecam z całego serca!!! Jedynym ale sporym minusem tego ciasta jest trudność w krojeniu, ale smak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany(...)zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem

sierotka maRysia w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 138

przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Bułki z kiełbaską... 157

Następnie ręką wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. przykryte. -- Jak już ciasto wyrosło zagniatamy i gdy jest za miękkie dosypujemy 2-3 łyżki mąki. -- Ciasto gotowe więc działamy dalej, żeby dokończyć "dzieło", szykujemy parówki, ser żółty...  można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka

chleba naszego
Ciasto Meluzyna 799

Meluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek.  SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę dzielę na dwie równe części. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 143

przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni(...)Dziś mój przepis, pierwsza partia znikła dosyć szybko i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć na bloga, jednakże za drugim razem się udało i poniżej prezentuję wam moje dzieło. Składniki: ok.300-400 g czerstwego ciasta lub 3 opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków

vaniliowoczekoladowa
Brownie z owocami? Czemu nie! 124

rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników łakoci… i eksperymentowania. Wypiek idealnie komponuje się bowiem z różnymi dodatkami. A czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiej czekolady i przełamujących jej smak, lekko kwaśnych malin? Zobacz, jak zrobić pyszne brownie z owocami(...)idealne brownie Składniki na brownie przygotowane? Czas na kolejne etapy. Brownie to ciasto z zasady nieudane – jego autorka, amerykańska kucharka zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia do swojego wypieku. Jej błąd okazał się jednak bardzo udanym eksperymentem, który do dziś powtarzają miliony kucharzy na całym świecie. Do dzieła! Przygotowywanie brownie zacznij od połamania czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenia

Okiem Blondynki by McBlondi
Bułeczki z ziarnami (Panini con semi) 132

drożdżami, dodajemy mi ó d oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając  wod ę. Ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.   Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z truskawkami i kruszonką 71

Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Ciasto z truskawkami

Słodki Blog
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 164

composto omogeneo, aggiungendo per ultimo il sale.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 40 minuti in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę  przypada ok. 70 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki.  Bułeczki wykładamy  na form ę  o średnicy

La grande e la piccola cuoca
Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką 151

Skoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego

Healthy food explorer
Z cyklu: Domowe pieczywo - Bułeczki na oleju (Panini all'olio) 152

oliwy. Ciasto ponownie wyrabiamy,  przykrywamy wilgotną  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 7 porcji (na 1 porcj ę  przypada ok. 100 gram ciasta). Formujemy podłużne bułeczki.  Bułeczki wykładamy  na form ę  wyłożoną

La grande e la piccola cuoca
Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 144

lavorando a mano il burro tagliato a dadini.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji (na 1 porcj ę  przypada ok. 70 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki.  Bułeczki wykładamy  na form ę  wyłożoną

La grande e la piccola cuoca
Murzynek z bitą śmietaną 138

Witajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto. Murzynek z bitą śmietaną BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA

Gotuję Testuję
PIEROGI RUSKIE 135

dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:  Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga

RAROSSA
Rustykalna tarta morelowa 186

tutaj ). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można upiec tartę z malinami

Mia Cucina Sofieta