ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:235/616)

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem 272

pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
MANICOTTI TUNISIEN 125

bliżej do Wielkiej nocy. Ale to od jutra ;) Dzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka(...)masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały  A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki

Kuchnia w opałach
Chałka 87

Składniki: (szklanka 250 ml) Rozczyn: Drożdże 25 g Cukier łyżka Mąka pszenna tortowa łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Mleko letnie 1/2 szklanki Masło 70 g Cukier 60 g jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem Sól szczypta Kruszonka: Masło 30 g Cukier 30 g Mąka pszenna tortowa 60 g Przygotowanie: W misce mieszamy(...)Ciasto jest elastyczne i  ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy

Kulinarne przygody
Ciasto czekoladowe z wiśniami 253

kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Tarta z brokułami i serem pleśniowym 117

sama co wyrabialiśmy w niej ciasto) i wrzucamy do środka jajka, śmietanę i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Mamy jeszcze trochę czasu więc dzielimy brokuła na małe różyczki. Jak ciasto nam się zrobi to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim uduszoną cebulę i różyczki brokułu. Całość posypujemy pokruszoną (czy raczej rwaną, bo kruszy się słabo) gorgonzolą

Marder&Marder Manufacture
CIASTO "PLEŚNIAK" 177

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki

Zrób to smacznie
Adwokatowe pączki na krupczatce 143

obrotach ok 10 minut. Gotowe przekładamy do wysmarowanej oliwą, czystej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok jedną godzinę (w cieple, pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką krupczatką. Dzielimy na 20 części i wyrabiamy gładkie, okrągłe pączki. Możemy także ciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
TORCIK TRUSKAWKOWY 98

Niedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane na urodziny. Miałam to szczęście, że urodziny przypadają mi latem więc na targach zawsze był wysyp owoców. Dlatego ja na Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą(...)Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki

Kuchnia w oparach
Sernik z budyniem czekoladowym 329

dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: * litr mleka * 3 budynie czekoladowe Masa serowa: * 4 serki waniliowe (Garwolin(...)kostki margaryny * 2 żółtka * 1 budyń śmietankowy * pół szklanki cukru pudru - dodałam tylko 1/4 szklanki gdyż serki były bardzo słodkie od siebie dodałam * łyżka esencji waniliowej Do dzieła!!! Z podanych składników na ciasto zagnieść je i wyłożyć blachę. Odstawić do lodówki. Ugotować 3 budynie w litrze mleka. Gorący budyń wylać na ciasto - odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem

sierotka maRysia w kuchni
Tarta bakewell 160

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach

Posadzone i zjedzone
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 174

trudne a okazało się świetną zabawą - więc... zapraszam do zabawy! Zrobiłam je w swoje urodziny stąd nazwa - u mnie urodzinowa chatka - monasterska izba brzmi zbyt poważnie Monasterska izba Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła (można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek(...)tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce przez noc gdyż musiałam ciacho zrobić rano aby na wieczór było już ok. Kilka godzin wcześniej - a najlepiej zostawić na noc - wiśnie - trzeba wysypać

sierotka maRysia w kuchni
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 131

chcemy następnego dnia, to miskę z ciastem zabezpieczamy folią spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części(...)urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W  tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta.      Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale

Rozpustne gotowanie
Placek owocowy 118

SKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki(...)masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy

KUCHNIA POLSKA
Ciasteczka miętowe 169

temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie ok 25-30 sztuk Składniki * 1 szklanka mąki pszennej (musiałam dodać więcej) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru pudru (dodałam 3/4 szklanki) * 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)jajka * 1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach

sierotka maRysia w kuchni
Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 108

odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski. Pieczarki, dokładnie oczyszczone dzielimy na mniejsze kawałki. Na wyrośnięte ciasto wykładamy warzywa. Oprószamy solą, do smaku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone studzimy. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia