ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:227/616)

Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 147

niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość. Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka

greenscarf
KEKS CZEKOLADOWY 156

Keks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może

pieprzny smaczek
Mazurek czekoladowy z wiśniami 163

mazurka dekorujemy wiśniami, które w miarę możliwości równomiernie rozkładamy na cieście, a syropem z owoców robimy "niedbałe kleksy". Mleczną czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dopełniając tym samym dzieła :) SMACZNEGO! Wesołego Alleluja

Taste Of My Day
wielkanocne babeczki do koszyczka 190

jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na małe kuleczki i wkładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy w 180 st. C. na bursztynowy kolor

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto francuskie ze szparagami 167

dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne mieszamy i wstawiamy na parę minut do lodówki. Jeśli chcecie - możecie doprawić sos solą i pieprzem. Blat ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 4 części. W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego jajka lub odrobiny przygotowanego sosu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kopytkowe placuszki 350

przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 113

powstanie zbita kula. Wyjmuję i wyrabiam na blacie wysypanym mąką jeszcze minutę. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 1 godzinę (do 24h).Gdy ciasto się schłodzi wyjmuję, dzielę na 4 części i rozwałkowuję. Wykładam nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę

W kuchni wieczorem
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 142

owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe części i formułujemy walce o dł. 15 cm. Każdy wałek delikatnie zwilżamy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych.Układamy na blasze podsypana mąką.Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Paszteciki 176

smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto

NA MOIM TALERZU
Bułeczki z batatami i rozmarynem 120

wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch. 3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Kulki z makiem 133

bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej

Moje pyszne gotowanie
Bułki pszenne 196

jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej robimy bułkę. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia

Smakowity Blog Kulinarny
oRkiszoWo- lniany chleb 104

ręcznie, Robot załatwi to w ok.10-15 min.Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie przylegające do rąk.Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej delikatnie misce.Przykrywamy. Czekamy ok. 30 minut.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery i formujemy cztery bochenki. Ja rozkładam je na dwóch blachach.Znowu przykrywamy na jakieś 20-25 minut.Włączamy piekarnik na 200 ° termoobieg.Gdy chlebki podrosną wkładamy

Pasje Jolki
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 230

układamy plastry cukinii. Całość zalewamy kilkoma łyżkami śmietany z jajkiem oraz przyprawami I wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. Gdy wierzch tarty jest przypieczony, a ciasto zarumienione, wyjmujemy nasze dzieło i jemy :) Jak każda tarta ta również wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno

Taste Of My Day
Grahamki 216

minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli nie mamy otrąb, to nic się nie stanie). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Kulamy w dłoniach podsypanych mąką i układamy na blasze. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy

Poezja smaku